Guillaume Van Keirsbulck in de Ronde van Qatar: “Het is gewoon plezant”

© BELGA
Redactie KW

Zondag begint in Dukhan de 14de Ronde van Qatar. Ook aan de start: Guillaume Van Keirsbulck. Voor de vierde, opeenvolgende keer rijdt de vijfdejaarsprof, die volgende week zaterdag zijn 24ste verjaardag viert, de rittenkoers in de Perzische Golfstaat. In 2014 eindigde de Varsenarenaar van Etixx-Quick.Step als zevende in het eindklassement en schreef hij het jongerenklassement op zijn naam. Dit jaar verschijnt hij opnieuw met de nodige ambitie aan de start.

“We zullen weer met een sterke ploeg (Martin Velits, Stijn Vandenbergh, Guillaume Van Keirsbulck, Matteo Trentin, Niki Terpstra, Nikolas Maes, Iljo Keisse en Tom Boonen, red.) aan de start komen”, begint Van Keirsbulck zijn verhaal. “Vorig jaar was ik er beste jongere en eindigde ik in de top tien in de eindstand. De ploeg presteerde er al altijd goed. Boonen natuurlijk, maar in het verleden schreven ook Cretskens, Cavendish en Terpstra het eindklassement op hun naam. Het is een rittenkoers die op het lijf van onze ploeg gesneden is. Het is gewoon plezant. (grijnst) Veel koersen zijn er niet waarin er elke dag op de kant gereden worden. In andere koersen is er meestal sprake van tactiek. In Qatar niet. Daar kan het meteen gebeuren als de vlag naar beneden is gehaald. Je voelt het zelf als het gaat gebeuren. Je moet gewoon zorgen dat je altijd attent bent en vooraan blijft rijden. Ik heb wel nog het voordeel dat ik in noodgevallen nog naar voren kan knallen.”

Hele dag op kop

“Normaal sta ik conditioneel verder dan vorig jaar op dit moment. Ik reed de Tour de San Luis in Argentinië en het ging daar veel beter dan in 2014. Toen zat ik te sukkelen met mijn rug en had ik geen kracht in de benen. Nu had ik overschot en reed ik vaak met reserve. In de tweede rit heb ik wel eens een hele dag op kop gereden. Ik wilde dat ook absoluut doen. De jetlag naar Argentinië viel wel mee, want er is amper vier uur tijdsverschil. Ook de temperaturen vielen beter mee dan vorig jaar. Nu bleef het beperkt tot 35 graden, terwijl het er vorig jaar echt over was.”

Vorige week dinsdag reisde Van Keirsbulck met zijn ploegmaats terug naar België. “De eerste dagen raakte ik toch wat moeilijker in slaap. Ik kon slapen, maar rond één uur was ik plots weer wakker. Logisch, het was alsof ik plots in de vooravond mijn bed inkroop. Echt hard doortrainen deed ik sindsdien niet meer, al stond er dinsdag nog een goeie dernytraining van twee uur op de piste in Gent op het programma.”

Guillaume Van Keirsbulck in de Ronde van Qatar:


Andere trainer

Sinds deze winter werkt Guillaume ook met een nieuwe trainer: Tom Steels. “Veel verandert er op vlak van training niet. De belangrijkste verandering is dat ze alles controleren wat ik doe. Ik doe gewoon wat ze vragen. Ik voel dat ik weer wat sterker geworden ben. Je ziet je lichaam ook veranderen. Ik ben heel vroeg prof geworden en was eigenlijk nog een kind. Intussen weet ik ook al meer over voeding. Het is nog niet zolang dat ik erop let. Nu weeg ik 86,5 à 87 kg voor 1m93. Ik ben redelijk stevig gebouwd. Mijn verpercentage bedraagt ongeveer acht procent. Ik moet na het voorjaar nog wel iets scherper staan. Begin december testte ik na een week training. Toen was de basisconditie nog niet echt goed, maar halfweg december was het al veel beter. In januari hield ik het een uur een twaalf minuten vol. Mijn laatste blok van acht minuten was er eentje aan 420 watt. Volgens wat ik hoor, is dat niet slecht.” (Tom Vandenbussche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier