Greg Van Avermaet remonteert Stybar in sprint op de piste en wint zo Parijs-Roubaix

09/04/17 om 17:41 - Bijgewerkt om 17:41

Greg Van Avermaet (BMC) heeft zondag de zege in de 115de Parijs-Roubaix (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 257 km tussen startplaats Compiègne en aankomstplaats Roubaix was Van Avermaet op de piste in Roubaix sneller dan de Tsjech Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) en de Nederlander Sebastiaan Langeveld (Cannondale). Tom Boonen (Quick-Step Floors) finishte in zijn afscheidskoers als 13de.

Greg Van Avermaet remonteert Stybar in sprint op de piste en wint zo Parijs-Roubaix

© BELGA

In een razendsnel eerste wedstrijduur (50,9 km/u) slaagde niemand erin weg te rijden uit het peloton. Dat lukte Jelle Wallays (Lotto Soudal) en de Fransman Mickael Delage (FDJ) even later wel. Zij kregen het gezelschap van Stijn Vandenbergh (AG2R), maar konden nooit een groot gat slaan. In de achtergrond bleef het tempo immers hoog. Enkele (onvermijdelijke) valpartijen zorgden ervoor dat schaduwfavorieten Oliver Naesen (AG2R) en Niki Terpstra (Quick-Step Floors) al snel op achtervolgen was aangewezen. Terpstra gaf er op iets meer dan 100 km van de aankomst de brui aan.

Vlak voor het Bos van Wallers zette topfavoriet Boonen zich al eens op kop. Net op dat moment kreeg Van Avermaet te maken met materiaalpech en moest achtervolgen. Van Avermaet kon na het Bos opnieuw aansluiten, waarna wereldkampioen Peter Sagan de gashendel opendraaide. Hij ging met ploegmakker Bodnar, Jasper Stuyven (Trek) en de Italiaan Daniel Oss (BMC) in de aanval, maar moest Stuyven en Oss na een lekke band laten rijden.

Jürgen Roelandts (Lotto Soudal), Dimitri Claeys (Wanty-Groupe Gobert) en de Italiaan Gianni Moscon (Sky) maakten nog de oversteek naar de twee leiders, maar op 40 km van de aankomst werd ook het vijftal gegrepen. De kopgroep bestond nu uit een vijftiental renners, waaronder nagenoeg alle favorieten.

Hét moment voor Oss om nog maar eens door te trekken. Hij kreeg, na een korte solo, het gezelschap van Roelandts, Van Avermaet, Stuyven, Moscon, Langeveld en Stybar. Op Carrefour de l'Arbre ging Van Avermaet vol door en enkel Stybar en Langeveld konden volgen. Boonen zat achteraan inmiddels in de val. Hij zou Parijs-Roubaix geen vijfde keer winnen. Het leek te gaan uitdraaien op een sprint met drie op de piste, maar ook Stuyven en Moscon sloten nog aan in het slot. Zij werden echter vierde en vijfde. Van Avermaet remonteerde in een sterke sprint Stybar en won de eerste topklassieker uit zijn carrière. (Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!