Gianni Meersman derde in slotrit Ronde van Spanje

© Yuzuru SUNADA
Redactie KW

De Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) heeft zondag voor de eerste keer in zijn carrière de Vuelta (Spa/WorldTour) op zijn naam geschreven.

Zijn eindzege kwam in de slotrit naar Madrid niet meer in gevaar. Zoals verwacht kwam het in de straten van de Spaanse hoofdstad tot een massasprint en daarin bleek Magnus Cort Nielsen (Orica-BikeExchange) de snelste. Hij haalde het voor de Italiaan Daniele Bennati (Tinkoff) en Gianni Meersman (Etixx-Quick Step), die eerder al twee ritten won in deze Vuelta.

De slotetappe, niet meer dan een criterium in en rond Madrid, leverde bij de start de traditionele beelden op: champagne voor de eindwinnaar en zijn team. Pas bij het opdraaien van het lokale circuit werd het tempo de hoogte ingejaagd en kregen we met Christian Knees de eerste aanvaller van de dag. Lang zou hij niet voorop blijven, uiteindelijk kregen we een trio op kop: Quentin Jaurégui, Loïc Chetout en Peter Kennaugh. Zij zouden later ook no het gezelschap krijgen van Koen Bouwman. 1:10 was hun maximale voorsprong.

De Nederlander moest al eerste vooraan lossen, uiteindelijk werd met Chétout de laatste vluchter opgeraapt op 4,4 km van het eind waarna het peloton de sprint voorbereidde. Giant-Alpecin kwam te vroeg vooraan voor Nikias Arndt, het was Magnus Cort Nielsen die zijn sprint beter indeelde en zijn tweede overwinning greep in deze Vuelta, voor Daniele Bennati en Gianni Meersman die op twee overwinningen blijft staan. Voor het team van Nielsen was het de vierde overwinning in deze Vuelta na ritzeges ook voor Keukeleire en Yates.

De 26-jarige Quintana, de eerste Colombiaan sinds Lucho Herrera (1987) die de Vuelta wint, krijgt op het podium de Brit Chris Froome (Sky) en de Colombiaan Johan Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) naast zich. Op de erelijst van de Vuelta volgt Quintana de Italiaan Fabio Aru op. Eerder kroonde Quintana zich ook al tot eindwinnaar van de Giro in 2014.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier