Gent-Wevelgem was 15 graden warmer dan in 2013

Redactie KW

Heuvelland is en blijft het hart van de wielerkoers Gent-Wevelgem.

De Kemmelberg is net als tijdens de eerste wereldoorlog een zeer belangrijke plaats. 100 jaar geleden streden Duitsers en Fransen om de berg, zondag werd de strijd geleverd door de Boonens van het peloton.

Warmer

De editie van 2014 was opmerkelijk 15 graden warmer dan die van 2013. Heel wat toeschouwers lagen dan ook languit in de bermen van de bergen in afwachting van de doortocht. Aan de voet van de Kemmelberg werden de toeschouwers nog even herinnerd aan de tolheffing die de gemeente Heuvelland invoerde voor de doortochten van de koersen. Restauranthouder van de Alverman Sven Martein had op zijn terras een douanekantoor ingericht en de drankjes weren besteld door douaniers. “Vorig jaar hadden we hier gezien het barre winterweer nog een après-ski hut. De Kemmelberg heeft elk jaar weer zijn verhaal. Ik kijk nu al reikhalzend uit naar de editie van 2015.”

Net voor de Alverman had de organisatie een groot scherm opgesteld. Op het gras was er dan ook een gezellige drukte. Aan de Alverman konden de toeschouwers dan ook meerdere keren de koers zien, er waren twee passages van de dames en twee van de heren. Iedereen had dan ook nog eens ruim de tijd om zich gewoon om te draaien om de renners zowel de dames als de heren te zien koersen op de Monteberg.

De signaalgever hier, Jimmy Lemaire, van de Kemmelse Doortrappers, had af en toe wel wat last van volgers die na de Kemmelberg vlug naar Ieper wilden. “Pas als de wagen met de groene vlag gepasseerd is kan ik het hekken openen.” Heuvelland haalde dit jaar ook extra de uitzending. Stefaan Decrock van de gemeente Heuvelland kwam vooraf vertellen over het belang van de Kemmelberg tijdens de Groote Oorlog. “We mogen dan met de gemeente Heuvelland vooral inzetten op de 100ste herdenking van de Mijnenslag in 2017, er gaat hier in onze gemeente geen dag voorbij zonder een oorlogstoerist die onze monumenten en kerkhoven bezoekt.”

(MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier