Geert Deseure wil CT Houtland-Westkust de plaats geven die het toekomt

bvlnr: Valérie Serpieters en An Chabertovlnr: Bavo Vanhevel en Marthijn Deman
Redactie KW

Geert Deseure, een 55-jarige zelfstandige schrijnwerker, is een clubleider met het wielerhart op de juiste plaats. Cycling Team Houtland-Westkust is zijn geesteskind dat hij vijf jaar geleden in het leven riep.

“Ook een bescheiden club heeft zijn inbreng in het geheel”, beklemtoont Geert. “Vito Braet is daar het meest frappante voorbeeld van. Nu deel uitmakend van het Young CT van Patrick Verschueren is hij als junior ontwikkeld tot een nationale subtopper.”

“Iedereen krijgt geduldig kansen”

“Niettemin is hij ons indachtig en dankbaar. Voor de Johan Museeuw Classic eind juli was hij spontaan bereid om ons mixed team te versterken. ‘Nu je hier toch bent, kun je evengoed winnen’, jende ik hem. Hij voegde de daad bij het woord en bezorgde onze bescheiden club een hoogtepunt, enkele jaren nadat Alessio Dhoore kampioen van België veldrijden werd. Niet enkel als coureur maar ook als jonge mens schat ik Vito bijzonder hoog in.”

“Wat de eigen discipelen betreft, is Kenneth Verstegen onze eerste sterkhouder”, vervolgt Geert. “Als nieuwkomer behaalde hij half april in Zonnebeke al een eerste overwinning. Ook Flo Feys en Jona Landerwijn zijn goed bezig.”

Renners uit Westhoek

“We willen vooral een toffe familiale club zijn waarin het koersplezier centraal staat en waarin iedereen geduldig kansen krijgt”, specifieert Geert. “Wij zouden onze gelederen graag uitdiepen met nieuwe krachten, liefst uit de Westhoek. Jammer dat traditionele clubs als Deerlijk en Roeselare ons al te vaak het gras voor de voeten maaien en jongens afsnoepen die bij hen in de interclubs nauwelijks aan de bak zullen komen en bij ons wel.”

CT Houtland-Westkust wil zich niet beperken tot het begeleiden van jonge renners, het heeft ook een eigen organisatie, waarmee hij zijn thuishaven Leke op de wielerkaart probeerde te houden.

“Twee jaar geleden organiseerden wij half juli in Leke een koers voor nieuwelingen”, weet Geert zich. “Amper 29 deelnemers brachten een te geringe publieke belangstelling met zich mee. Goed dat uitgerekend Vito Braet onze meubelen een beetje redde.”

“Dit jaar proberen wij het met een koers voor aspiranten, vier dagen voor het kampioenschap van België in Quaregnon op 19 augustus”, meldt Geert. “Ook die organisatie liep niet van een leien dakje. Wij wilden de koers in Leke-Diksmuide op een Industriepark organiseren maar dat lag moeilijk omdat uitgerekend daar de brandweerkazerne is gevestigd. Stel dat de pompiers die namiddag moeten uitrukken om bijvoorbeeld een hittebrand te blussen…”

“We willen een toffe familiale club zijn waarin koersplezier centraal staat”

“We weken veiligheidshalve uit naar het Konijnenbos in Gistel, waar wij vonden wat wij zochten. Het is zeker niet onze bedoeling om de mensen van Gistel voor de voeten te lopen. Die hebben trouwens op zondag 2 september hun eigen aspirantenkoersen.”

Vlaams kampioenschap?

Misschien moeten Leke en Gistel eens rond de tafel gaan zitten om met gebundelde krachten iets meer op touw te zetten. Het heeft jaarlijks heel wat voeten in de aarde om een organisator te vinden voor het kampioenschap van Vlaanderen. Gistel en Leke kunnen misschien op die kar springen en met dat Vlaams kampioenschap een laatste repetitie of een herkansing zijn van het kampioenschap van België dat steevast rond 20 augustus wordt georganiseerd. Geert Deseure heeft er alvast oren naar.

Op woensdag 15 augustus organiseert het Jeugdwielerteam Leke, aangevoerd door Geert Deseure, wedstrijden voor miniemen en aspiranten in Gistel, Konijnenboslaan. Er is ook initiatie voor niet-aangeslotenen gepland. Alle koersformaliteiten hebben vanaf 9.30 uur plaats in de tent van CT Houtland Westkust. De proeven voor miniemen vangen om 10.15 uur aan. De 12- jarige aspiranten starten om 13.30 uur. De 13- jarigen vertrekken om 15 uur en de 14- jarigen beginnen om 16.15 uur. (GVP)