Geen maat op Mathieu van der Poel, Iserbyt wint bij beloften

© BELGA
Redactie KW

Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) heeft zondag de tachtigste editie van de Druivencross op zijn naam geschreven. Na een indrukwekkende solo haalde de Nederlandse kampioen het in Overijse met 57 seconden voorsprong op regerend wereldkampioen Wout van Aert.

Na de pech van zaterdag in Essen en zijn zestiende plaats besloot Mathieu van der Poel om al meteen bij de start de wedstrijd in handen te nemen. De Nederlander draaide het gashendel open en maakte meteen zijn intenties duidelijk. Van Aert moest even naar adem happen, enkel Kevin Pauwels wist de Nederlander aanvankelijk te volgen. Een eindje verder kwam Tom Meeusen, zaterdag nog derde in Essen, ten val op de kasseien, en mocht hij al meteen een mooi resultaat op zijn buik schrijven.

Pauwels ploegt in de achtergrond

Al snel moest ook Kevin Pauwels wat gas terugnemen. Hij telde aan de eerste passage aan de finish vijf seconden achterstand, Van Aert volgde op zeven seconden en zou wat later de kopman van Marlux-Napoleon Games voorbij snellen. Zeven seconden, een kloof die te dichten viel, maar dat was buiten de Nederlander gerekend die in ronde twee nog een beetje harder ging trappen en zijn voorsprong vergrootte. Al snel werd duidelijk dat de wereldkampioen voor de tweede plaats zou rijden.

Ronde na ronde diepte Van der Poel zijn bonus verder uit en aan de finish hield hij 55 seconden voorsprong op Van Aert. Pauwels rolde ruim twee minuten later over de meet en vervolledigde het podium. Voor Van der Poel is het zijn elfde zege van het seizoen, één meer dan Van Aert die zaterdag won.

Iserbyt opnieuw dominant

Net zoals de wedstrijd van zaterdag werd de beloftencross gedomineerd door Eli Iserbyt en Quinten Hermans. Het duo maakte er een spannende wedstrijd van. In het begin bleef het pak nog een tijdje samen, maar al snel nam de Europese kampioen de cross in handen en joeg hij het tempo de hoogte in. Iserbyt kon als enige volgen, maar door materiaalpech in de tweede ronde van de wereldkampioen wist Hermans een handvol seconden voorsprong te nemen.

Geen maat op Mathieu van der Poel, Iserbyt wint bij beloften
© BELGA

De Europese kampioen zette door, hield lange tijd tien seconden bonus, maar kreeg dan zelf af te rekenen met materiaalpech waardoor Iserbyt weer de aansluiting kon maken. De West-Vlaming versnelde daarop in het slot, nam zo’n vier à vijf seconden en op het slotklimmetje ging hij nog even harder op de trappers staan en wist hij zijn voorsprong nog te vergroten. Hij haalde het voor Hermans, goed voor zijn vierde overwinning van het seizoen, na een aarzelende start van zijn tweede beloftenjaar.

(Belga)