Geen drie Planckaerts zondag in eigen Zwevegem

© BELGA
Redactie KW

Zondag zijn de Planckaerts in eigen Zwevegem gastheren op de Grote Prijs Marcel Kint, die bijna vier maanden eerder dan in 2017 op de kalender staat. Enkel Edward zal er echter van de partij zijn. Emiel is nog aan het revalideren, terwijl Baptiste een gelukkiger reden heeft om te ontbreken.

“Op zijn bijna 30ste is Baptiste eindelijk zijn eerste grote ronde aan het volmaken”, verduidelijkt vader Ignace Planckaert. “Hij doet dat rimpelloos, eindigde al tweemaal in de top tien en haalt feilloos de tijdslimiet in de zware bergritten. Indien hij op de laatste zondag van mei Rome haalt, zal hij verbreed zijn als coureur en dat belooft voor de komende weken en maanden.”

“Als Baptiste het einde van de Giro haalt, zal hij als coureur verbreed zijn. En dat belooft voor de komende weken en maanden”

“Het parcours van het kampioenschap van België in Binche is hem op het lijf geschreven, al zal hij daar met zijn maats Jenthe Biermans en Steff Cras wat geïsoleerd rijden tussen de grote blokken, zoals Lotto-Soudal. Oliver Naesen verkeerde vorig jaar in een gelijkaardige situatie, maar won. Ik zeg niet dat Baptiste het hem zal nadoen, maar een opmerkelijke race, beloond met een dichte ereplaats, zit er zeker in. De Tour zal dit jaar wel aan hem voorbijgaan, dus kan hij zich voluit focussen op de nazomer en de herfst.”

Mindere Edward

Edward Planckaert heeft een minder voorjaar achter de rug. “Ik had ook meer van hem (toch negende in de Clasica de Almeria en 17de in Dwars door Vlaanderen, red.) verwacht”, geeft Ignace ootmoedig toe. “Aan zijn inzet en toewijding lag het nochtans niet. Misschien was hij iets te veel ploegspeler. Hij koos al te vaak de kant van een ploegmaat die hij kansrijker achtte dan zichzelf maar die ten slotte faalde. Is hij te zacht van karakter of gelooft hij te weinig in eigen kunnen? Enkel Ward kan die heikele vraag beantwoorden. Laat zijn antwoord de teneur zetten voor zijn tweede seizoenshelft, die beter moet zijn dan de eerste. Ikzelf twijfel alvast niet aan mijn tweede koersende zoon.”

“Aan zijn inzet en toewijding lag het nochtans niet. Misschien was Edward iets te veel ploegspeler”

Edward Planckaert kende een minder goed voorjaar dan verwacht.
Edward Planckaert kende een minder goed voorjaar dan verwacht. “Hij koos al te vaak de kant van een ploegmaat die hij kansrijker achtte dan zichzelf”, vindt vader Ignace. (Foto Belga)© BELGA

Doorstart van Emiel

Véél minder goed verging het Emiel, de benjamin van het trio. Amper twee Spaanse koersdagen van 2018 staan achter zijn naam: de Trofeo Campos-Ses Salines (39ste) en Trofeo Palma (94ste). “Hartritmestoornissen, die al in 2017 de kop opstaken, speelden eind januari nog meer op en bij mijn terugkeer uit Mallorca werd ik op non-actief gezet”, zucht Emiel. “Op zulke momenten stort je wereld in, maar na de smartelijke dood van de niets vermoedende Michael Goolaerts werd de beproeving ineens veel draaglijker. Ik bof dat mijn hart wel opspeelde, anders was het ook voor mij misschien fataal afgelopen. De medici hebben mij begin mei groen licht gegeven. Op 29 mei ben ik in Gullegem aan een schuchter heroptreden toe. De realiteit gebiedt mij evenwel om niet al te veel meer van het lopende seizoen te verwachten. Valt het beter uit dan nu begroot, zoveel te beter. Ik zal er alvast alles aan doen om er het allerbeste van te maken. Met een geruststellend gemoed de winter van 2018-2019 ingaan, is de meest realistische planning. Maar er mag nog iets moois aan voorafgaan.”

“De medici hebben mij begin mei groen licht gegeven. Op 29 mei ben ik in Gullegem aan een schuchter heroptreden toe”

Geen drie Planckaerts zondag in eigen Zwevegem

Met bus naar Binche

Mooi zal het in elk geval zijn om decennia na de Nevelse Planckaerts – geen verwantschap! – drie Zwevegemse Planckaerts (ook al woont Baptiste tegenwoordig in Spiere-Helkijn) aan de start te zien van het kampioenschap van België op de weg in Binche. Reden genoeg voor padre Ignace en madre Caroline (Truye) om een bus in te leggen naar het kampioenschap van België in Binche. “Het wordt er één met slechts 56 in plaats van de gebruikelijke 65″, verduidelijkt Ignace. “Een tweede vehikel zullen we toch niet inleggen, want dan vinden we gegarandeerd geen ruime privéparking. Het wordt wel een luxebus met alles aan boord: behalve barbecue-elementen ook een reuzenscherm voor op het terrein.”

Wie er nog bij wil zijn, zal zich dus moeten reppen om zich aan te melden bij Mathieu van Café De Tramstatie in Rollegem (tel. 056/20.04.79). Ambiance gegarandeerd!

Voor het eerst UCI 1.1-koers

Zwevegem Koerse vond voor het eerst plaats in 1930. In 2016 werd het opgenomen op de internationale wielerkalender van de UCI in de categorie 1.2. Vanaf dit jaar is het een UCI 1.1-wedstrijd.

Datum: zondag 20 mei. Afstand: 174,6 km. Start om 13 uur op Nelson Mandelaplein, Kortrijk. Aankomst omstreeks 17 uur in Bekaertstraat, Zwevegem.

Deelnemers: procontinentale teams (Burgos BH, Cofidis met Nacer Bouhanni, Dimitri Claeys en Bert Van Lerberghe, Roompot met Jan Willem van Schip en Brian van Goethem, Fortuneo-Samsic, Sport Vlaanderen-Baloise met Jonas Rickaert, Piet Allegaert, Edward Planckaert, Christophe Noppe en Benjamin Declercq, WB-Aqua Protect-Veranclassic met Maxime Vantomme, Veranda’s Willems-Crelan met Stijn Devolder, Wanty-Groupe Gobert met Tom Devriendt en Timothy Dupont), continentale teams (Cibel-Cebon en Tarteletto-Isorex met Alexander Maes, Michiel Stockman en Louis Verhelst).

Parcours: 1 ronde van 33,9 km, 3 ronden van 28,8 km (via Bellegem, Sint-Denijs, Moen, Heestert, Otegem en Sint-Lodewijk-Deerlijk) en 5 ronden van 10,8 km (via Harelbekestraat, Avelgemstraat, Oude Bellegemstraat, Beekstraat, Cloetstraat, Bellegemstraat, Avelgemstraat, Ellestraat, Blokellestraat, Demeesterstraat, Otegemstraat, Theophiel Toyeplein, Deerlijkstraat en Bekaertstraat). (TVB)