Frederik Vandewiele: prima seizoensstart, maar ook al pech

Frederik Vandewiele (Elite zonder contract) startte het seizoen goed, maar blijft niet van pech gespaard. (Foto Bart). © vdb
Stijn Moerman

Elite zonder contract Frederik Vandewiele (27) liet dit seizoen al enkel toptienplaatsen noteren, maar de Ruiseledenaar van Home Solutions-Anmapa kreeg ook alweer met zijn deel van de pech af te rekenen. “Hopelijk zijn de hooikoortsproblemen nu achter de rug en kan ik snel terug mijn beste niveau halen.”

Na een tweetal weken aan de kant te hebben gestaan bouwt Frederik Vandewiele sinds begin mei opnieuw zijn conditie op. Al zag het er bij zijn herstart in Torhout-Wijnendale niet meteen goed uit. “Ik heb een tweetal weken aan de kant gestaan, omdat ik door mijn hooikoorts te weinig zuurstof binnen kreeg”, opent de 27-jarige Ruiseledenaar.

“Ik kon alweer meekoersen in plaats van alleen maar aanklampen”

“De waarde ervan in mijn bloed moest minstens 115 zijn en ik haalde maar 73. Het was dus beter om even aan de kant te blijven tot de medicatie ten volle aansloeg. In Torhout hervatte ik dan begin mei de competitie, maar liep het bijna faliekant af. In de laatste kilometer kraakte mijn pedaal af en ging ik los over de kop. Het kader van mijn fiets was op twee plaatsen gebroken, maar gelukkig kwam ik er zelf met enkele schrammen vanaf.”

Niets te zoeken

In Lendelede finishte de elite zonder contract zondag al knap als elfde. “Eindelijk kon ik weer met een goed gevoel koersen. De conditie is nog niet top, maar het gaat alvast de goede kant uit. Ik kon alweer meekoersen in plaats van alleen maar aanklampen. Dat is al positief. Misschien een geluk dat het de dag ervoor geregend had, waardoor alle pollen uit de lucht waren. Maar met de medicatie zou dat nu onder controle moeten zijn.”

“Gelukkig heb ik niet veel training nodig om weer in vorm te zijn. Al heb ik de ploeg wel gevraagd om mij de komende weken nog niet te selecteren voor grote koersen. Ik wacht nog even af. Als je niet in vorm bent, heb je daar niets te zoeken”, vindt de Ruiseledenaar.

Weer in vorm

Als Frederik van pech en kwaaltjes gespaard blijft, zullen we dit seizoen zeker nog van hem horen. Eerder dit jaar finishte hij al als zevende in Anzegem en zesde in Torhout. “Het ging dan al goed, maar ik was zeker nog niet top. Het kan zelfs zijn dat de hooikoorts me dan al parten speelde, want in sommige koersen had ik het soms moeilijk om te ademen. Daarom stel ik mij geen specifieke doelen.”

“De hooikoorts zou nu onder controle moeten zijn”

“Eerst wil ik weer in vorm geraken en dan zien we wel wat er mogelijk is. Ik hoop alvast dat ik snel weer een rol van betekenis kan spelen”, aldus de Ruiseledenaar, die toch uitkijkt naar de West-Vlaamse interclubs in de zomer. Vooral Zillebeke-Westouter-Zillebeke, waar hij vorig seizoen als vierde eindigde, staat met stip in zijn agenda. “Dergelijke koersen liggen met het best. Topcompetitie of 1.2-koersen zijn net iets te hoog gegrepen voor mij.” (SM)