Flapperende mat velt Klaas Lodewyck in eerste koers na hartoperatie

Redactie KW

Klaas Lodewyck mocht eindelijk weer in het zadel na een lange revalidatie na een hartoperatie, maar ging in de Dubai Tour al in zijn eerste koers keihard tegen de vlakte. Daarbij brak hij zijn sleutelbeen.

Het peloton moest op zo’n 42 kilometer voor de streep na het uitkomen van een tunnel overheen een groene beschermingsmat die over de straat gespreid lag. De mat was helaas losgekomen toen de renners er en masse overheen reden. Wie iets achterop kwam, ging dus onvermijdelijk tegen de vlakte toen de map omhoog begon te flapperen.

Eén van de voornaamste slachtoffers was dus de Kortemarkse wederoptredende Klaas Lodewyck. De mat verstrikte in zijn voorwiel, waarop hij viel en op zijn schouder terecht kwam. “Dat tapijt kwam opeens omhoog”, zegt hij. “Het blokkeerde mijn voorwiel. Ik had geen enkele kans om het te ontwijken. Op dat moment reden we 60 à 65 kilometer per uur. Ik jumpte nog met mijn wiel, maar het tapijt raakte mijn fiets toch. Het was een harde smak. Eerst dacht ik nog dat alles in orde was, maar na een minuut of twee voelde ik veel pijn in mijn schouder en besloot ik om de wedstrijd te stoppen. Ik voelde dat het niet goed was.” Een terecht gevoel, want zijn sleutelbeen is effectief gebroken.

Alweer dat sleutelbeen

Klaas Lodewyck werd overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd vastgesteld dat hij inderdaad zijn sleutelbeen heeft gebroken. “Dit is niet fijn en die blessure valt andermaal op een slecht moment. Misschien kan ik wel terugkeren in de Giro. Ik moet kalm blijven en er het beste van maken”, aldus nog Klaas Lodewyck.

Ook vorig seizoen had Lodewyck te maken met een sleutelbeenbreuk. De Kortemarkenaar kwam ten val in Halle-Ingooigem en liep daarbij toen een drievoudige sleutelbeenbreuk op. Het kostte hem onder meer het BK. Later dat jaar werden ook hartproblemen vastgesteld, maar na een operatie in het najaar kreeg hij groen licht om de competitie te hervatten.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier