Expo rond jarige Michel Pollentier in Keiem

De Keiemse Feestcommissie blikt met een unieke overzichtstentoonstelling terug op de gloriejaren van Michel Pollentier. We herkennen van links naar rechts voorzitter Johan Van Eecke, kernleden Pieter Degroote, Wim Debergh en Kenny Pille, en coördinator Marc Deprez. © KL
Redactie KW

In oc De Kring loopt volgend weekend een overzichtstentoonstelling rond gewezen profwielrenner Michel Pollentier. De expo wordt georganiseerd door de Keiemse Feestcommissie, naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag.

Michel Pollentier debuteerde als profwielrenner in 1973 bij de Flandria-ploeg. In zijn tweede profjaar won hij een tijdrit in de Tour en werd hij knap zevende in de eindrangschikking. Ook de daaropvolgende twee jaar won hij een Touretappe en pakte hij mooie ritzeges in de Ronde van Zwitserland. Maar zijn geboortedorp en woonplaats Keiem stond pas echt op zijn kop in 1977. Michel Pollentier won zowel de Giro als de Ronde van Zwitserland, en werd Belgisch kampioen. Een jaar later verdedigde hij met succes zijn nationale driekleur en zegevierde in de Dauphiné Libéré. Nadien haalde Pollentier nog twee keer het podium van de Vuelta. In 1980 won hij de Brabantse Pijl en vooral de Ronde van Vlaanderen, waar hij in een heroïsche finale zijn medevluchters Jan Raes en Francesco Moser een neus zette.

Na zijn profcarrière nam hij jonge renners onder zijn hoede en richtte hij De Lombarden op, vandaag een wielerploeg voor beloften en elite zonder contract. De Keiemse wielertrots woont nu in Nieuwpoort, waar hij tot voor kort een bandencentrale uitbaatte, en die hij aan zijn zoon Dimitri overliet.

Carrière-overzicht

Op de tentoonstelling krijgen de bezoekers met heel veel foto’s, krantenartikels en truitjes een overzicht van de rijk gevulde wielerloopbaan van Michel Pollentier. De Feestcommissie trok daarvoor alle registers open. “Michel behaalde maar liefst 89 overwinningen in zijn profcarrière en heeft een palmares om U tegen te zeggen”, vindt Marc Deprez van de Feestcommissie. “Onze vorig jaar overleden oprichter en ex-voorzitter Walter Volckaert was vroeger lid van de supportersclub van Michel Pollentier. Hij had ook een grote hand in de organisatie van de beroepsrennerscriteriums in Keiem. We hebben hier veel plezier beleefd aan Michel en we konden de 65ste verjaardag van onze ex-wielrenner niet zomaar laten voorbijgaan”, vertelt Marc Deprez, die de organisatie van de tentoonstelling coördineert. “Ik was een gastje van een jaar of vijftien, toen Michel voor wielerhoogdagen zorgde. De dag dat hij de Giro won, zal ik nooit vergeten. Mijn broer en ik zaten in de examens, maar niemand kon ons tegenhouden. We moesten absoluut naar De Kring om hem bij zijn aankomst uit Italië te verwelkomen. Die avond barstte er een gigantisch feest los in Keiem.”

Flandria-fiets

De feestcommissie en de familie Pollentier hebben de handen in elkaar geslagen voor de tentoonstelling. “We vormen al enkele maanden één groep”, legt Marc Deprez uit. “Een werkgroep binnen de feestcommissie is, samen met de familie Pollentier, al geruime tijd bezig met het verzamelen van alle materiaal. Foto’s worden gescand en alles wordt gerangschikt en geëtiketteerd, zodat het daarna vlot aan de eigenaars kan teruggegeven worden. Een powerpointpresentatie zal een mooi carrière-overzicht bieden, en voorts zullen talloze foto’s en krantenartikels aan panelen worden opgehangen. Ook zijn gele trui en Flandria-fiets, de eerste fiets waarmee hij als beroepsrennergereden heeft, zullen niet ontbreken. En de jarige? Ja, die zal zeker langskomen”, belooft Marc.

Bovendien mogen fietsers deze zomer uitkijken naar een nieuwe fietsroute in rond Keiem. “Een ontwerp van de Michel Pollentier-fietsroute zal tijdens de tentoonstelling voorgesteld worden. Het is onze bedoeling om de route officieel in te rijden op kermiszondag, in aanwezigheid van Michel.”

Ook op zaterdag

Aanvankelijk was de tentoonstelling enkel op zondag gepland. Het idee om er een tweedaags evenement van te maken, kwam uit onverwachte hoek. “Michel staat niet graag in de belangstelling, zo kennen we hem. Hij was wel onmiddellijk bereid om, weliswaar vanop de achtergrond, zijn steentje bij te dragen. Maar toen hij begreep hoe het concept in elkaar zat, werd hij alsmaar enthousiaster. Wegens de grote belangstelling via de sociale media, maar vooral op vraag van Michel, hebben we besloten de tentoonstelling zaterdagmiddag om 14 uur te openen. Er zijn inmiddels 380 uitnodigingen verstuurd naar wielerclubs in West- en Oost-Vlaanderen. De respons is koffiedik kijken, maar we durven het beste hopen. Michel woont nu wel in Nieuwpoort, maar de Keiemnaars zullen hem altijd in hun hart blijven dragen”, besluit Marc Deprez.

(KL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier