Ex-winnaar Freddy Maertens geeft startschot Elfstedenronde

Freddy Maertens. © JCR
Redactie KW

Brugge is (even) weer fietsthoofstad van België

Tweevoudige wereldkampioen (1976 en 1981) Freddy Maertens zal zondag, samen met burgemeester Renaat Landuyt, het startschot geven van de Elfstedenronde, de legendarische eendagskoers met start en aankomst in Brugge die dit jaar nieuw leven wordt ingeblazen. Freddy Maertens won de Elfstedenronde in 1974 en kijkt naar eigen zeggen erg uit naar de heropstanding van de Brugse wedstrijd.

Er wacht het topdeelnemersveld een uitdagende kasseikoers door West-Vlaanderen. In combinatie met de cyclo voor wielertoeristen en een retrokoers wordt het een fantastisch wielerweekend in Brugge.

Iemand die zeker op de zege gebrand is, is Jens Keukeleire. De Bruggeling heeft van de Elfstedenronde – die voorbij zijn ouderlijk huis passeert – een hoofddoel gemaakt. Keukeleire rijdt de Elfstedenronde in het shirt van de Belgische Nationale Selectie en kan rekenen op de steun van sterke gelegenheidsploegmaats als Oliver Naesen en Edward Theuns.

15 Kasseistroken

De 123 deelnemers worden om 10.15 uur op de Markt in Brugge op gang geschoten. Van Brugge rijden de renners naar Oostkamp, Wingene, Tielt, Ardooie, Izegem, Roeselare, Staden, Diksmuide, Nieuwpoort, Ramskapelle, Middelkerke, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, De Haan en Zuienkerke om zo opnieuw Brugge aan te doen, waar op de Buitenkruisvest nog eens twee plaatselijke ronden worden afgewerkt van elk 16,6 km. De totale afstand van de Elfstedenronde is 199,5 km. Onderweg liggen 15 kasseistroken.

Timing: 9.15 uur: Voorstelling profrenners – Markt Brugge. 10.15 uur: Start Profkoers – Markt Brugge. 11.00 uur: Start Retrokoers – Markt Brugge. 11.50 uur: Finish Retrokoers – Markt Brugge. 15.30 uur: Finish – Buitenkruisvest Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier