Ex-motorcrosser Arjen Livyns is de 40ste West-Vlaamse wielerprof

Kerkhovenaar Arjen Livyns was in het najaar van 2016 en 2017 al als stagiair aan de slag bij Veranda's Willems. Sinds woensdag is hij nu ook officieel profrenner bij die ploeg. (Foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Op een dag vind je de job van je leven. Met die zin maakte eliterenner zonder contract Arjen Livyns op zijn Facebookpagina bekend dat hij vanaf 1 maart prof wordt bij Veranda’s Willems-Crelan. De 23-jarige ex-motorcrosser uit Kerkhove is de 40ste prof die onze provincie in 2018 telt. Zondag maakt livyns zijn profdebuut in dwars door west-vlaanderen.

ARJEN LIVYNS

(23 jaar, woont in Kerkhove, profrenner bij Veranda’s Willems-Crelan sinds 1 maart 2018)

“Eindelijk? Ja, toch wel. Ik had graag al na afloop van vorig seizoen al de stap gezet. Het is een opluchting dat het uiteindelijk toch nog in orde gekomen is. Het was deze winter niet eenvoudig om de knop om te draaien. Ik voelde me vorig jaar rijp voor het profpeloton, maar door omstandigheden ging het toen niet door. Daarna zijn we met enkele mensen rondom mij toch wel even moeten gaan samenzitten om te kijken of het nog zin had. We hebben beslist om door te zetten, omdat ik besefte dat er nog iets inzat. Ik ben blij dat ik in die moeilijke momenten doorgebeten heb.”

Geen jeugdtopper

“Een topper bij de jeugd was ik absoluut niet. (Livyns was eerst actief als motorcrosser, red.) Dus neen, toen had ik niet het gevoel ooit prof te kunnen worden. Dat geloof is stelselmatig gegroeid. Als vierdejaarsbelofte heb ik een enorme stap vooruit gezet en kon ik als stagiair bij Veranda’s Willems aan de slag. Ik werd toen zevende in de Grote Prijs Jef Scherens in Leuven. Ook vorig jaar bij Vastgoedservice reed ik goed. In wedstrijden met beloften had ik overschot en bij de profs werd ik zeker niet weggereden.”

Weg bij Beat

“Met Beat Cycling Club (een nieuw continentaal team uit Nederland, red.) had ik gelukkig een ploeg gevonden die me prikkelde, met een uitstekende omkadering en een prima sfeer. Mede daardoor maakte ik een goede winter door en ben ik meteen klaar om tussen de profs van start te gaan, denk ik.”

40 dagen wachten

“Wat mijn programma betreft, is het voorlopig koffiedik kijken. Pas vorige week donderdag kreeg ik een verlossend telefoontje van Nick Nuyens, maar als alles in orde komt met mijn licentie en materiaal, rijd ik zondag Dwars door West-Vlaanderen in Ichtegem, een wedstrijd waar ik normaal met Beat ging rijden. Ik kijk ernaar uit om te koersen en dat zal de eerste maand vooral in België en de Napoleon Games Cup gebeuren. Om in WorldTour-wedstrijden van start te gaan, moet ik eerst in orde zijn met de antidopingreglementen van het WADA (het Wereldantidopingagentschap, red.) en 40 dagen lang correct mijn whereabouts (om beschikbaar te zijn voor een eventuele dopingcontrole, red.) invullen.”

LUC WANTE

(woont in Anzegem, trainer van Livyns en ook onder meer profrenners Sep Vanmarcke, Baptiste Planckaert, Emiel Planckaert en Mathias De Witte)

“Het is best wel raar. Vorige week was Arjen nog op stage met Beat en had hij zijn laatste kledijpakket en tweede fiets gekregen, om dan meteen erna te moeten zeggen dat hij weggaat. Maar ze hebben goed gereageerd bij zijn ploeg en begrijpen ook wel dat Arjen die kans niet kon laten liggen.”

Tijd verloren

“Als derdejaarsbelofte is Arjen bij mij terechtgekomen. Hij maakt nog elke winter progressie, ook de voorbije maanden dus. Ik herinner me nog goed zijn periode bij Prorace. Toen heeft hij toch wel wat tijd verloren. Hoe? Volgens mij door niet specifiek genoeg te trainen. Mede daardoor groeit Arjen nog elk jaar. Het is zo’n beetje een tweede Mathias De Witte.

6,2 à 6,3 watt

“Arjen verdient het om prof te worden. Op basis van zijn prestaties van de voorbije jaren, maar ook cijfermatig. Zijn testwaarden horen bij de profs thuis. Vanaf 6 watt is dat het geval en Arjen zit op zijn aan 6,2 à 6,3 watt.”

Rudy Vandenheede: “De plaatsjes zijn duur. Maar als die dan ook nog eens gekocht worden, is het nog moeilijker. Gelukkig is alles in orde gekomen”

Rudy Vandenheede

(woont in Anzegem, ploegleider van Livyns bij VL Technics-Experza-Abutriek in 2015 en 2016)

“Ik zou zeggen: eindelijk! Arjen is al twee jaar profrijp. Ik begrijp maar niet hoe een ploeg als Sport Vlaanderen hem nooit genomen heeft. Hij was te oud. Jammer, want Arjen is van goudwaarde voor een ploeg. Het is een laatbloeier. Hij heeft eerst zijn studies (sportmanagement, red.) voorgenomen en heeft eigenlijk pas de laatste twee jaar alles op de koers kunnen zetten. Maar vooral zijn karakter is opmerkelijk. Arjen wil absoluut slagen als coureur.”

Overal uit de voeten

“Arjen kan op elk parcours overweg. Hij heeft bij mij bijvoorbeeld twee keer de Ronde van Aosta gereden, omdat hij vlot bergop rijdt. Maar vorig jaar won hij dan weer de Topcompetitie hier in België. Op alle terreinen kan hij uit de voeten. Zijn probleem is dat hij in alles goed is, maar in niets uitblinkt. Hij rijdt goed bergop, maar is geen topklimmer. Hij is snel aan de meet, maar zeker geen topsprinter.”

Dure plaatsjes

“Als je weet op welke manier hij de Topcompetitie vorig jaar heeft gewonnen en in de wedstrijden van de Napoleon Games Cup uitstekend werk verrichtte in dienst van Veranda’s Willems, kun je alleen maar zeggen dat Arjen het dubbel en dik verdient. Alleen zijn de plaatsjes heel duur, dat is de realiteit. Als er dan ook nog eens plaatsjes gekocht worden, wordt het helemaal moeilijk. Maar het talent is er en ooit komt dat eruit. Kijk naar Mathias De Witte. Gelukkig is het nu ook met Arjen allemaal in orde gekomen. Ik ben er echter zeker van dat hem een mooie carrière als prof wacht. Zeker als ploegmaat, in een gestructureerde ploeg. Hij kan bovendien een zwaar programma aan dat bewees hij bij VL Technics al en verdraagt ondanks zijn frêle lichaamsbouw heel goed de koude”

MICHIEL ELIJZEN

(Nederlandse ploegleider van Livyns bij Veranda’s Willems-Crelan)

“Ik kijk uit naar de komst van Arjen, want het is een teamplayer. en kan op alle parcours uit de voeten. Als lichtgewicht zeker de lastige, een grote versterking op dat vlak. Hij heeft tijdens zijn stage bij ons indruk gemaakt, vooral door hoe hij is als ploeggenoot. Iedereen was enthousiast over hem en over hoe hij zich inzette voor de ploeg en ploegmaats.”

Zijn palmares

Nieuwelingen (2010): 0 zeges.

Juniores (2011): 0 zeges.

Juniores (2012): 0 zeges, 5de BK op de weg in Heusden-Zolder.

Beloften (2013): 0 zeges.

Beloften (2014): 0 zeges.

Beloften (2015): 0 zeges, 4de in rit Ronde van Namen, 11de Vuelta al Bidasoa, 12de Tour de Dordogne.

Beloften (2016): 0 zeges, 2de Tour du Piémont Vosgien, 4de in rit Tour de Moselle, 7de GP Jef Scherens, 9de Tour du Jura, 10de Vuelta al Bidasoa.

Elite zonder contract (2017): 2 zeges (Bury, Topcompetitie), 2de GP Criquielion, 3de PK op de weg, 3de Havenpijl, 4de Ardense Pijl, 4de in rit Ronde van Luik, 7de Omloop Het Nieuwsblad, 10de Memorial Van Coningsloo, 10de Circuit de Wallonie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier