Etixx-Quick.Step hoopt op derde wereldtitel, met Yves Lampert en Julien Vermote

07/10/16 om 16:09 - Bijgewerkt om 16:07

Twee keer wereldkampioen, één keer zilver in Richmond en brons in Ponferrada. Etixx-Quick.Step viel nog nooit naast het podium op het WK ploegentijdrit en dingt ook zondag mee naar de titel van wereldkampioen.

Etixx-Quick.Step hoopt op derde wereldtitel, met Yves Lampert en Julien Vermote

© BELGA

"De ambitie is altijd groot in ons team", aldus ploegleider Tom Steels. "Liefst worden we opnieuw wereldkampioen, maar dit wordt een lastig WK."

De hitte is het gespreksonderwerp in Qatar. Vrijdag klom de thermometer naar 39 graden in Doha, in de schaduw. "Het parcours is biljartvlak, met veel technische stukken, vooral draaien en keren aan rotondes en in bochten, maar het is toch vooral de warmte die hier de grootste tegenstander zal zijn van de renners", weet Steels. "Een ploegentijdrit is al heel lastig, je moet voortdurend alles geven. Die hitte er nog eens bij wordt verraderlijk. Opeens kan je bobijntje af zijn, terwijl je je twee kilometer daarvoor nog goed voelde. Ik denk dat veel teams schrik zullen hebben, ook wij, wat met de renners zal gebeuren na 25 kilometer op het parcours. Dan volgen er nog 15 km, het wordt heel onvoorspelbaar. Voldoende vocht innemen vooraf wordt belangrijk, want tijdens een tijdrit zelf is dat moeilijk. Het gaat zo snel dat je amper tijd zal hebben om te drinken."

40 kilometer moeten de renners dus afleggen in Qatar. De grote favoriet is BMC, al twee jaar op rij wereldkampioen. Etixx-Quick.Step lijkt minder sterk dan andere jaren, al wil de ploegleider dat niet gezegd hebben. "Ik maak me geen zorgen over de sterkte van het team. We beschikken nog steeds over Tony Martin die momenteel in heel goede doen is. Akkoord Michal Kwiatkowski is er niet meer bij, maar met Bob Jungels hebben we even sterke vervanger en dan is er ook nog onze sprinter Marcel Kittel, Niki Terpstra die in de vorm van zijn leven verkeert en onze twee youngsters Julien Vermote en Yves Lampaert die in deze discipline ook al over een pak ervaring beschikken. Een sterk blok. We zijn er klaar voor, ik denk niet dat we ons zorgen moeten maken dat het tempo zal stokken bij een bepaalde renner. Iedereen kan hard rijden."

Etixx-Quick.Step is met zeven renners momenteel in Doha, ook de Pool Lukas Wisniowski is er nog bij, al ziet het ernaar uit dat hij de finale selectie niet zal halen. "Ik maak het team nu nog niet bekend", aldus Steels. "Dat doen we pas zaterdagavond." Al lijkt het er wel op dat de ploeg als volgt zal starten: Bob Jungels als eerste, daarna Yves Lampaert, Tony Martin, Julien Vermote, Marcel Kittel en Niki Terpstra, zes renners die in die volgorde zullen rijden en het zondag moeten waarmaken.

(BELGA)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!