Eneco Tour brengt topsprinters Cavendish, Greipel en Kittel naar Blankenberge en Ardooie

14/09/16 om 13:13 - Bijgewerkt om 13:13

De twaalfde editie van de Eneco Tour (WT) is woensdag voorgesteld in het Nederlandse 's Hertogenbosch.

Eneco Tour brengt topsprinters Cavendish, Greipel en Kittel naar Blankenberge en Ardooie

© BELGA

Alle achttien WorldTour-teams komen er aan de start, net als de procontinentale teams Wanty-Groupe Gobert, Topsport Vlaanderen-Baloise, Roompot-Oranje Peloton en Cofidis. De rittenkoers vat aan op maandag 19 september in het Nederlandse Bolsward en kent zijn ontknoping op zondag 25 september in Geraardsbergen.

De Eneco Tour heeft ook dit jaar een parcours samengesteld waarop elk type renner uit de voeten kan. Topsprinters als Mark Cavendish, Andre Greipel en Marcel Kittel kunnen aan hun trekken in de ritten van maandag, woensdag en donderdag. De tijdrijders krijgen op dinsdag meteen een individuele tijdrit, die op vrijdag gevolgd wordt door een ploegentijdrit. Op zaterdag en zondag is het dan weer de beurt aan de klassieke renners om te strijden voor de eindzege.

Net als vorig jaar wordt de Eneco Tour maandag op gang geschoten in het Nederlandse Bolsward. Na een vlakke etappe van 184,7 km doorheen Friesland wordt een massaspurt verwacht. Daags nadien zijn de tijdrijders aan zet. In en rond Breda nemen specialisten als Dumoulin, Kiryienka en Martin het tegen elkaar op over een afstand van 9,6 kilometer. Woensdag ontvangt Blankenberge de Eneco Tour. Na 186 km wordt in aankomstplaats Ardooie, waar twee plaatselijke ronden worden afgewerkt, een massaspurt verwacht. Dat geldt ook voor de vierde etappe op donderdag met start in Aalter en aankomst in Sint-Pieters-Leeuw. Al moeten de spurters in de finale wel over pittige hellingen als de Bruine Put en de Alsemberg geraken.

Na een ploegentijdrit van 20,9 km op vrijdag in het Nederlandse Sittard-Geleen wacht een weekend vol spektakel. De hoofdrol lijkt weggelegd voor klassieke renners als Sagan, Van Avermaet, Wellens, Matthews, Boonen en Kristoff. Op zaterdag volgt een Ardennenrit van 197,2 km, met zowel start (Riemst) als aankomst (Lanaken) in Limburg. Op het menu staan onder meer de Muizenberg, de Côte Halembaye, Côte de Bois la Dame, Côte Rue Saivelette en de Côte Trois Fontaines. De slotrit van zondag, tussen Bornem en Geraardsbergen, brengt de renners naar de Vlaamse Ardennen. In volle finale serveren de organisatoren klassieke hellingen als de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Op de Geraardsbergse Vesten kennen we dan de opvolger van Tim Wellens, die voor een derde eindzege op een rij gaat.

(BELGA)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!