Elite zonder contract Niels Trio richt zijn pijlen nu op coaching

Niels Trio. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Elite zonder contract Niels Trio (24) rijdt voor Renohomes-United CT, maar heeft de koers op een laag pitje moeten zetten. Een hele resem zware valpartijen zadelden hem op met een aanslepende blessure aan de rechterzijde, waarvan nog steeds geen diagnose is. Verder dan drie koersen kwam hij dit jaar nog niet, maar hij heeft wel een nieuwe passie.

“Ik werk op zelfstandige basis als coach bij Bikefitting Campe in Maldegem, waar schoonbroer Jan Campe renners optimaal positioneert op de fiets”, legt Niels Trio uit. “Ikzelf hou mij vooral bezig met het afnemen van lactaattesten en het opstellen van individuele trainingsschema’s, waarbij ik de renners dagelijks opvolg. Daarnaast geef ik ook frequent training achter de brommer, zowel aan mijn eigen discipelen als aan professionele coureurs. Dat deed ik dit voorjaar al voor de tweede keer op rij voor Jasper Stuyven en John Degenkolb.”

“Fysiek en mentaal boosten met hypnose”

“Zelf koerste ik ook, maar blessures hebben dat aangetast. Toch hoop ik ooit nog op niveau terug te keren, maar dan moet er een diagnose gesteld worden voor de complexe blessures aan mijn volledige rechterzijde. Die spelen mij niet enkel op de fiets, maar ook in het dagelijkse leven parten. Ik bezocht al een batterij dokters, specialisten en osteopaten, maar zonder gunstig gevolg.”

“Hieruit is wel een nieuwe passie ontkiemd. Door mijn blessures stond ik aan de kant en zag ik hoe getalenteerde renners verkeerde beslissingen namen. Dat inspireerde mij om hen te begeleiden op diverse vlakken. Zo steun ik mijn renners met voedingssupplementen van Sanas en ben ik gefascineerd door… hypnose! Ook dat sproot voort uit de omgang met mijn blessures. Het opende mijn ogen voor de enorme mogelijkheden van hypnose in de topsport. Helaas is het in die gesloten wereld nog een groot taboe, maar die wil ik graag doorbreken. Inmiddels volgde ik enkele opleidingen voor hypnotiseur, waarvan ik de knepen leerde via Rob de Roof, een crack in dat vak.”

Ideale combinatie

“Door hypnose kan ik mijn renners niet enkel fysiek, maar ook mentaal boosten, wat de ideale combinatie is. Veel renners staan er nog sceptisch tegenover, maar eens ze eraan beginnen, gaat dat snel over. Veel renners hebben bijvoorbeeld schrik om in een peloton te rijden. Met hypnose is dat binnen de kortste keren opgelost, zodat ze beter presteren. En dat is nog altijd het doel.” (BCA)