Drinken ze bij de wielerbond ook een gewoon werkmensenpintje?

© Jonathan P. Larsen/Diadem Images
Frans Vandenweghe
Frans Vandenweghe Voormalig sportfunctionaris van Ledegem

Frans Vandenweghe, voormalig sportfunctionaris van Ledegem en organisator van lokale wielerwedstrijden, kroop in de pen om zijn onvrede te uiten over de gang van zaken bij de wielerbond.

Kermis is koers, maar ook wat zou er van de kermis overblijven als we geen koers organiseren? Vooral in de kleine landelijke gemeenten is deze laatste stelling van toepassing. Kermissen zijn er op sterven na dood. Met een schietkraam en een eendjesspel red je geen kermis. De plaatselijke kermiskoers voor nieuwelingen, juniores of elite zonder contract is dan dé activiteit waarvoor de mensen nog buiten komen. De vroegere beroepsrennerskoersen, op enkele uitzonderingen na nu nog een veredelde wedstrijd voor liefhebbers, behoren ook stilaan tot een zeldzaam verschijnsel. Maar niet alleen de kermissen in de landelijke gemeenten zijn palliatief, ook veel kermiskoersen. Er zijn uiteraard talrijke oorzaken.

Vergrijzing en duurdere koersen

Er zijn weinig jonge mensen die zich nog willen inzetten om een wielerwedstrijd te (helpen) organiseren. Ik weet het, er zijn uitzonderingen, maar schrap alle 60-plussers in de comités en bij de seingevers en de helft is verdwenen. En er is de hoge kostprijs. De tijd dat seingevers tevreden waren met drie drankbonnetjes en twee belegde broodjes ligt al ver achter ons. De hulpdiensten zijn stilaan onbetaalbaar geworden. Meer dan 500 euro voor een wedstrijd voor juniores is geen uitzondering meer. Best dat we (nog) niet moeten betalen voor de politie. In crisistijd is het moeilijk om voldoende centen bijeen te krijgen. Met tien of twintig euro van de plaatselijke winkeliers kom je er niet. Grote firma’s kopen liever een viptafel van 2.000 euro voor een belangrijke wedstrijd, dan 200 euro te geven voor een kermiskoers.

Volgens onlangs opgevangen informatie zal de wielerbond de organisatoren nog een klein beetje meer wurgen. De inrichtingsvergunning zou volgend jaar 75 euro duurder worden. Dat lijkt misschien niet veel, maar voor organisatoren die het nu al moeilijk hebben is het dat wel. En geloof mij, bij veel van hen staat het water tot aan de lippen.

En er is niet alleen de verhoging van de inrichtingsvergunning. Volgens mijn goed geïnformeerde bronnen zouden de renners zelf niet ontzien worden. Ze betalen nu 5 euro aan de wielerbond, per wedstrijd waaraan ze deelnemen. Dat zou volgend jaar 7 euro worden, op voorwaarde dat ze vooraf inschrijven. Doen ze dat niet, dan zouden ze 10 euro per wedstrijd moeten betalen aan de bond. 10 euro om te mogen koersen! Zelfs de aspiranten, die nu niets moeten betalen, zouden ook moeten betalen om deel te nemen aan wielerwedstrijden. Is het zo dat de wielerbond jonge renners zal rekruteren?

Ik heb de jongste week met veel organisatoren gesproken. We moeten ons verenigen, hoor ik wel eens zeggen. Maar als kleine organisator lopen we met onze kop tegen de muur. Naar ons wordt niet geluisterd. Enkel de organisatoren van Pro-Tour-wedstrijden hebben wat in de pap te brokkelen. Maar zij verdedigen hun eigen wedstrijden en kijken minachtend neer op de kleintjes. Als lid van de wielerbond worden we jaarlijks uitgenodigd op de algemene statutaire vergadering. Daar wordt ons enkel meegedeeld wat al beslist is. Beslissingen die genomen zijn zonder de basis te raadplegen.

Transparante wielerbond?

En hebben wij als lid van de wielerbond geen recht op inzage in de gedetailleerde boekhouding? Want ook in dat verband zijn de meeste organisatoren weinig vleiend voor de top van de wielerbond. Het is wellicht uit onwetendheid, maar de meeste organisatoren reageren als volgt: de bobo’s van de wielerbond hebben dat geld nodig voor hun eigen luxeleventje. En hebben ze geen gelijk dat ze dat veronderstellen, als ze geen weet hebben waar de uitgaven naartoe gaan? Met hoe veel mensen van de wielerbond gaat men naar de wereldkampioenschappen of naar andere verre bestemmingen? Reizen zij met lagekostenmaatschappijen, zoals de kleine organisatoren meestal wel doen? Overnachten zij in familiehotelletjes of in vijfsterren luxeresorts? Drinken zij in de bar een werkmensenpintje of is enkel de duurste champagne of whisky goed genoeg?

Daarom, beste bestuursleden van de wielerbond, schep duidelijkheid in alles. Als jullie dat niet doen, dan zullen veel kleine organisatoren gefrustreerd geraken en uiteindelijk hun comité opdoeken. Besef dat de basis ook belangrijk is voor de toekomst van de wielersport. Betrek hen in jullie beslissingen. Apprecieer hen evenzeer als je dat doet met de Prudhommes en de Vandenhautes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier