Driedaagse van West-Vlaanderen op één dag, geen Vlaamse Pijl in 2017

Jurgen Vermeersch won enkele maanden geleden nog de Vlaamse Pijl in Harelbeke. In 2017 zal er echter geen winnaar over de streep bollen. © Bart Vandenbroucke/VDB
Redactie KW

Er is volgend jaar geen Driedaagse Van West-Vlaanderen meer. De eerste Belgische rittenkoers van het seizoen wordt in 2017 immers herleid tot een eendagskoers die als Dwars door West-Vlaanderen door het leven zal gaan.

“Het is geen financiële kwestie, maar de last van het organiseren werd ons alsmaar zwaarder”, verklaarde organisator Rik Goethals. “Secretaris Wim Mattheus had al te kennen gegeven te zullen stoppen in zijn functie, waardoor de taken nog maar eens herverdeeld moesten worden. Het kan soms wat van het goede te veel zijn. Daarom namen wij de beslissing om een streep te trekken door onze driedaagse en ons te focussen op een ééndagswedstrijd. Onze aanvraag is ingediend bij de UCI. Wij willen graag een 1.BC koers worden, maar zullen het volgend jaar wellicht moeten doen met het label 1.1.”

“Het is jammer, maar we zagen geen andere oplossing. We opteerden om de slotetappe van de driedaagse te behouden. We starten dus op zondag 5 maart 2017 in Nieuwpoort en trekken dan via de Kemmelberg naar Ichtegem voor de ontknoping van de eerste editie van Dwars door West-Vlaanderen.”

Geen Vlaamse Pijl meer

Het einde van de rittenkoers heeft ook ingrijpende gevolgen voor Sportverbond Oostwijk Harelbeke, dat instond voor de eerste rit in lijn van de Driedaagse, van Brugge naar Harelbeke. “Wij sprongen vier jaar geleden op de kar van KVC Ichtegem Sportief. Voor ons kwam het einde van de rittenkoers ook als een verrassing”, stelt Ignace Destorme van Sportverbond Oostwijk Harelbeke. “Wij hebben nu beslist een sabbatjaar te nemen en ons even te herbronnen. Ondanks het plotse overlijden van onze frontman en voorzitter Philippe Vandendorpe waren we erin geslaagd om opnieuw een mooie editie af te leveren. Ook organisatorisch en financieel zat het snor bij ons team. We waren best bereid om de Driedaagse van West-Vlaanderen verder te promoten en te onderbouwen, maar we kunnen de beslissing van de mensen rond Rik Goethals best begrijpen.”

De laatste winnaar van de Driedaagse van West-Vlaanderen ‘Johan Museeuw Classics’ is dus Sean De Bie. Hij kroonde zich op 6 maart tot eindwinnaar.

(Belga/PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier