Driedaagse van West-Vlaanderen krijgt 9 WorldTour teams aan de start

Redactie KW

In Eernegem is donderdagavond de vijftiende editie van de Driedaagse van West-Vlaanderen (Bel/2.1) voorgesteld.

“Het niveau van deze rittenkoers stijgt elk jaar””, vertelde Johan Museeuw, die het peterschap van de wielerwedstrijd jaren geleden op zich nam.

In Eernegem is donderdagavond de vijftiende editie van de Driedaagse van West-Vlaanderen (Bel/2.1) voorgesteld. De wedstrijd wordt verreden van vrijdag 4 tot zondag 6 maart en is zo de eerste rittenkoers van het wegseizoen in ons land. Traditiegetrouw wordt deze op gang geschoten met een proloog op en rond de Zeedijk van Middelkerke. Daags nadien gaat het van Brugge naar Harelbeke om op zondag 6 maart te eindigen in Ichtegem nadat de start werd gegeven aan de vismijn van Nieuwpoort.

Driedaagse van West-Vlaanderen krijgt 9 WorldTour teams aan de start
© Foto Coghe

“We vatten onze Driedaagse nu reeds voor de zesde keer op rij aan in Middelkerke. De start- en aankomstsite situeren zich in de schaduw van het Casino op de Zeedijk. De renners werken er op vrijdag 4 maart een proloog van 7 kilometer af”, stelt organisator Rik Goethals. “Daags nadien vertrekken we vanuit Brugge. Na zowat 85 kilometer koers staat met de Tiegemberg de eerste helling van de dag op het programma. Daarna volgen nog de Holstraat, de Oude Kwaremont en opnieuw de Tiegemberg om zo naar Harelbeke af te zakken. Daar wachten nog drie plaatselijke ronden van elk 10,6 kilometer met passages in en rond het stadscentrum. De Driedaagse van West-Vlaanderen ‘Johan Museeuw Classics’ wordt traditioneel afgesloten met de trip tussen Nieuwpoort en Ichtegem. Vanaf de Vismijn trekken we via Gistel landinwaarts om na 70 kilometer de Goeberg aan te snijden. In het Heuvelland staan de Rodeberg, Monteberg, Kemmelberg en Scherpenberg nog op het menu. Na 143 kilometer bereiken we Ichtegem waar we dan beginnen aan de drie plaatselijke ronden van elk 13,8 kilometer met daarin telkens de passage aan de kasseizone van de Fonteinstraat en de beklimmingen van de Keiberg en de Catteberg”, besluit Rik Goethals.

De organisatoren van de Driedaagse van West-Vlaanderen hebben voor de vijftiende editie van de eerste rittenkoers van het wegseizoen in ons land in totaal 23 ploegen weten te strikken, waarvan er negen het WorldTour-statuut hebben.

“Met Etixx-Quick Step, Lotto-Soudal, Sky, BMC, FDJ, Cannondale, Lotto NL-Jumbo, Katusha en Ag2r-La Mondiale hebben we negen WorldTour-teams onder contract. Dat is er net eentje meer dan vorig jaar”, stelt organisator Wim Mattheus. “Wij mogen dan ook zeer fier zijn op ons deelnemersveld. Team Sky komt er op vraag van Danny van Poppel die hier vorig jaar de slotrit won. Voorts komen de grote teams naar hier met een jeugdige ploeg, wat volledig past in onze filosofie. En bepaalde ploegen komen aan de start met enkele tijdritspecialisten omdat ze toch wel de eindzege ambiëren. Bij Katusha staat bijvoorbeeld Anton Vorobyev, de winnaar van de proloog in 2015, op de voorlopige deelnemerslijst. Voor wat betreft de ‘kleinere ploegen’ kozen wij bewust voor teams die West-Vlamingen in huis hebben. Dat maakt ons nevenklassement voor de beste West-Vlaming alleen maar interessanter. Net als vorig jaar pakken wij ook nu uit met vijf leiderstruien. Het gele shirt is er voor de leider van het algemeen klassement, de groene trui is voor de leider in het puntenklassement, het rode shirt voor de leider van de rushes, de witte trui voor de beste jongere en de zwarte trui is er voor de beste West-Vlaming in onze rittenkoers. Spijtig genoeg mag deze laatste niet in wedstrijd gedragen worden omdat het UCI-reglement dat niet toelaat.”

Vorig jaar ging de eindzege er naar Yves Lampaert. Hij legde de basis van zijn overwinning met een zege in de eerste rit in lijn tussen Brugge en Harelbeke

(BELGA/Foto Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier