Driedaagse De Panne-Koksijde start dit jaar in Plopsaland en trekt over Muur van Geraardsbergen

We zien voorzitter Bruno Dequeecker, koersdirecteur Jurgen Van de Walle, persverantwoordelijke Johan Van Hecke en secretaris Yvan Berquin. © EDK
Redactie KW

De veertigste editie van de Driedaagse De Panne-Koksijde wordt van 29 tot en met 31 maart verreden.

Tijdens de voorstelling werd hulde gebracht aan Bernard Van de Kerckhove, tot vorig jaar nog de voorzitter van KVC Panne Sportief en jaren de koersdirecteur van de Driedaagse, maar spijtig genoeg vorig jaar overleden. Bruno Dequeecker werd dan ook voorgesteld als de nieuwe voorzitter, die samen met zijn ploeg het levenswerk van Bernard zal verder zetten. Als koersdirecteur wordt Bernard vervangen door Jurgen Vandewalle.

Enkele nieuwigheden in parcours

“Voor de start van onze eerste rit, met aankomst in Zottegem, kozen we Plopsaland als locatie”, stelt koersdirecteur Jurgen Van de Walle. “Da’s alvast een eerste nieuwigheid in deze etappe. Vanaf de kust trekken we via Koolskamp en Tielt naar Oost-Vlaanderen, waar we na 80 met de Edelare de eerste helling van de dag aandoen. Via de Leberg en Berendries bereiken we, na 100 kilometer, de aankomstzone aan het station van Zottegem. Daarna volgen nog twee plaatselijke ronden van elk 48,8 kilometer met daarin de beklimmingen van de Berendries, Ten Bosse, Muur van Geraardsbergen en de Klemhoutstraat. Wij doen dus voor het eerst in ons bestaan, en dat tijdens onze veertigste jubileumeditie, de mythische beklimming van de Muur van Geraardsbergen aan. Deze ingreep moet onze openingsetappe nog meer uitstraling en spankracht geven. We hielden eraan om na de Muur de resterende kilometers tot aan de finish over golvende wegen te laten lopen.”

Op woensdag trekken de renners vanuit Zottegem naar Oostduinkerke, met doortocht door Heuvelland. De Driedaagse wordt traditioneel afgesloten met een tweeluik. ‘s Voormiddags is er de korte rit in lijn en daarna een individuele tijdrit over 14,2 kilometer.

Fototentoonstelling

Naar aanleiding van de veertigste jubileumeditie van de Driedaagse De Panne-Koksijde heeft in het gemeentehuis van De Panne overigens een fototentoonstelling plaats, met een terugblik op de geschiedenis van de rittenkoers. “Uit een pak van 7.000 foto’s hebben we er uiteindelijk er nog 650 overgehouden”, verduidelijkt Yvan Berquin. “De tentoonstelling opent zijn deuren vanaf zaterdag 20 februari en is tot en met zaterdag 9 april, op uitzondering van zondag, elke dag toegankelijk.”

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust.

(EDK/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier