Driedaagse Brugge-De Panne laat heren en vrouwen dag koersen

Een nieuwe startplaats en een gewijzigd concept moeten van deze koers een mooie opener maken van de Vlaamse wielerweek. © svv
Redactie KW

Organisator KVC De Panne Sportief laat op woensdag 21 maart negentien ploegen bij de heren vertrekken vanuit Die Scone en op donderdag 22 maart 144 coureurs bij de dames.

De driedaagse Brugge-De Panne bestaat niet langer uit drie, maar uit twee wedstrijddagen. Volgens insiders heeft dit te maken met een gebrek aan belangstelling van het peloton dat zich met een gewijzigde wielerkalender geconfronteerd ziet. Een nieuwe startplaats en een gewijzigd concept moeten van deze koers toch een mooie opener maken van de Vlaamse wielerweek.

“Op vlak van praktische organisatie bouwen we verder op de ervaring die we als stad hebben bij wielerwedstrijden”, zegt Renaat Landuyt (SP.A), burgemeester van Brugge. “De start van zowel de heren- als de dameswedstrijd zal op de Markt plaatsvinden. Het rennersdorp, waar de ploegbussen en de wedstrijdwagens zullen plaatsnemen in de uren voor de start, zal zich op het Beursplein bevinden. De renners en rensters zullen zich van daaruit over ‘t Zand, de Zuidzandstraat en de Steenstraat een weg banen naar het startpodium op de Markt.”

Officieel startschot in Sint-Andries

Na de startformaliteiten en de podiumpresentatie vertrekken de heren op woensdag 21 maart om 11.30 uur. Eerst maken ze een opwarmingsrondje door de Wollestraat en trekken verder langs de Dijver, de Mariastraat, de Katelijnestraat, de Bargeweg en het station om vervolgens via ‘t Zand opnieuw op de Markt te belanden. De tweede keer slaan ze aan de Unescorotonde af onder de Boeveriepoort om vervolgens langs de Stationslaan de Gistelse Steenweg te bereiken. Het officiële startschot weerklinkt in Sint-Andries ter hoogte van de Burggraaf de Nieulantlaan. Hierna maken de heren de lus richting Heuvelland om vervolgens door de Moeren in De Panne te arriveren voor twee plaatselijke ronden. Bij de mannen telt Brugge-De Panne 202 kilometer.

Bij de mannen telt Brugge-De Panne 202 kilometer

Op donderdag 22 maart gaan de dames om 12.50 uur van start op de Markt. Zij maken geen opwarmingsrondje, maar volgen dezelfde Brugse wegen tot aan de officiële start op de Gistelse Steenweg, opnieuw ter hoogte van de Burggraaf de Nieulantlaan in Sint-Andries. Hun parcours trekt meteen noordwaarts, langs een lange kasseistrook in Houtave richting kust, om uiteindelijk ook te finishen in De Panne na 151 kilometer.

Woensdagmarkt verhuist

Voor deze wielertweedaagse verhuist de woensdagmarkt van de Markt naar de Burg. Om de start in Brugge te laten plaatsvinden, trekt het stadsbestuur een bedrag van 85.000 euro uit. “Brugge wil op de wielerkalender blijven staan”, onderlijnt Landuyt. “Op zaterdag 24 maart hebben we immers ook nog de Brugge Classic en midden juni wacht de Elfstedenronde.”

Landuyt is tevreden dat Sporza, net als RTBF en Eurosport, beide wielerwedstrijden live zullen uitzenden na de middag. “Met opgenomen beelden van bij de start”, klinkt het.

(svv)

Vijf WorldTour-ploegen en dertien Pro-Continentale ploegen

Bruno Dequeecker van het organiserende KVC Panne Sportief wijst erop dat er negentien herenploegen aan Brugge-De Panne deelnemen. “Het gaat om vijf UCI WorldTour-ploegen en dertien Pro-Continentale ploegen. Enkele renners die we verwachten, zijn Philippe Gilbert, Elia Viviani, Marcel Kittel, André Greipel, Bryan Coquard, Timothy Dupont, Wout Van Aert, Mathew Hayman en Luke Durbridge. Het gaat om een koers op niveau 1. BC (Buiten Categorie)”, geeft Dequeecker aan. “De dameskoers, met 24 ploegen uit twaalf landen, maakt zelfs deel uit van de WorldTour. We koesteren de ambitie om in de toekomst ook de mannenwedstrijd op te waarderen tot een WorldTour-wedstrijd.”

http://www.sport.be/driedaagse/2018/nl/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier