Deed (toen nog) geschorste Jonathan Breyne zich vorig weekend voor als ‘Jo Taelman uit Dadizele’?

© BELGA
Redactie KW

Wielrenner Jonathan Breyne uit Menen, die gisteren werd vrijgesproken van dopinggebruik, zou maandag eigenlijk al een koers hebben gereden in Oostakker. En zélfs gewonnen, maar onder een fictieve naam.

Maandag was er een wielerwedstrijd van de WAOD, een nevenbond die ook koersen organiseert. Daarin was ene Jo Taelman uit Dadizele de beste van het pak ‘Toeristen’: een late demarrage zorgde dat de winnaar als eerste over de meet bolde.

Volgens Rik Vandeputte van de WAOD kwamen na de wedstrijd enkele renners hun beklag bij hem doen: dat die Jo Taelman éigenlijk Jonathan Breyne is, vertelt hij vandaag in Het Nieuwsblad. “Ik ben zeker dat hij het is”, maakt hij zich kwaad. “Zijn oren, kin en mond, dezelfde schoenen, zelfs dezelfde stijl van fietsen.” De man gaat alles doorspelen aan de Vlaamse Gemeenschap.

Bestaat Jo Taelman eigenlijk wel?

Volgens Jonathan Breyne was hij die bewuste dag de hele tijd bij zijn zus in Ieper. Maar van een Jo Taelman uit Dadizele is er in elk geval geen spoor te bekennen op de sociale media, noch in de telefoongidsen. Ook onze wielerredactie heeft nog nooit van die man gehoord.

Of het verhaal alsnog een staartje krijgt, is niet duidelijk: zelfs al zou het om Breyne gegaan hebben, die op dat moment officieel nog geschorst was, dan is het maar de vraag of die schorsing eigenlijk niet verviel, aangezien hij nu onschuldig werd bevonden. Het doet in elk geval ook terugdenken aan de koers voor junioren die Frank Vandenbroucke ooit meefietste in Italië in 2006. Hij koos toen voor de fictieve naam ‘Francesco Del Ponte’ en zou volgens de geruchtenmolen een foto van Tom Boonen opgegeven hebben, al werd dat laatste nooit echt hard gemaakt.

Feit is dat Breyne zich zondag écht wel tonen in een wielerwedstrijd.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier