Debusschere en Devolder geklopt door Kristoff in openingsrit Driedaagse

Alexander Kristoff heeft de eerste rit in de Driedaagse De Panne-Koksijde op zijn naam geschreven. © BELGA
Redactie KW

De Noor Alexander Kristoff (Katusha) heeft dinsdag de openingsetappe in de 39e editie van de Driedaagse De Panne-Koksijde (2.BC) gewonnen.

Een zestal met Jens Debusschere, de Deen Lars Bak, Sean De Bie (alle drie Lotto-Soudal), het Noorse Katusha-duo Kristoff en Sven Erik Byström, en Stijn Devolder (Trek) verzorgde de finale. Na 201,6 kilometer tussen De Panne en Zottegem sprintte Kristoff sneller dan Belgisch kampioen Debusschere. Devolder, eindwinnaar in 2005, mocht als derde mee het podium op. De Bie werd vierde. De topvijf werd vervolledigd door Bak.

Smallere wegen en spoorwegovergang

De openingsrit werd de eerste 12 kilometer geneutraliseerd. Niet door de slechte weersomstandigheden, waarvan het peloton de voorbije dagen veel last had, maar omdat de organisatoren geen risico’s wilden nemen op de ietwat smallere wegen en omdat er een spoorwegovergang in de aanvangsfase van de koers was opgenomen.

Door de meewind naar Zottegem legden de renners in het eerste wedstrijduur al 56 kilometer af. Een eerste uitval met Jonas Rickaert, Emiel Vermeulen, Kevin Hulsmans, Jonathan Dufrasne, Shane Archbold, Enrico Barbin en Eduard Grosu was net voor het eerste uur al gestrand. Dat was het sein voor Jens Debusschere, Jarl Salomein, Michael Reihs en Nelson Oliveira om hun kans te wagen.

Op zowat 54 kilometer van de eindmeet leek de vlucht met vier erop te zitten, maar Debusschere en zijn teamgenoot Bak spartelden nog tegen. Zij begonnen aan de laatste plaatselijke ronde, 44,5 kilometer lang, met een voorsprong van 0:13 op de grote groep. In het peloton hield men even de benen stil, zodat de voorsprong van de twee leiders op de Haaghoek, met nog 33 kilometer te rijden, opnieuw was opgelopen tot een minuut.

Bradley Wiggins komt zich moeien

In de afzink van de Berendries trokken Stijn Devolder, Sean De Bie, Sven Erik Byström en Alexander Kristoff in de tegenaanval. Zij sloten op 20 kilometer van de finish voorin aan en zo kregen we zes leiders. Die begonnen aan de Eikenmolen, de voorlaatste helling van de dag op 8,5 kilometer van de meet, met nog 0:45 op het peloton.

Bradley Wiggins ging zich in hoogsteigen persoon met de zaak bemoeien en knabbelde met steun van de mannen van Astana nog wat van de achterstand af. Voorin bleef men echter fiks doorgeven, waardoor het zestal mocht sprinten voor de ritzege. Daarin haalde Kristoff het vlot van Debusschere en Devolder.

Debusschere: “Tanden kapot gebeten op die dekselse Kristoff”

Jens Debusschere was in de sprint niet opgewassen tegen Kristoff. De Belgische kampioen volgt in het algemeen klassement op twee seconden van de Noor. “Ik heb mijn tanden stukgebeten op die dekselse Kristoff”, lachte de renner van Lotto-Soudal. “Natuurlijk had ik een hele dag in een ontsnapping gezeten, waardoor ik op het einde zeker krachten tekortkwam. Bovendien is Kristoff één van de snelsten van het hele pak.”

“Het was een enorm lastige dag, maar de conditie is goed en dan herstel je snel. Ik voelde me ook niet slecht, want anders kan je niet uitpakken zoals ik vandaag heb gedaan. De wedstrijdsituatie maakte het ook mogelijk om vol door te gaan. Er komen nog wel enkele kansen. Ik heb nog twee weken koers voor de boeg en daar wil ik het maximale uit puren”, besloot Debusschere.

Kristoff is meteen ook de eerste leider in deze Driedaagse. Woensdag staat de tweede etappe op het programma, een rit over 217,2 kilometer tussen Zottegem en Koksijde. Vorig jaar ging de eindzege naar Guillaume Van Keirsbulck.

De top-20:

1. Alexander Kristoff (Noo)

2. Jens Debusschere

3. Stijn Devolder

4. Sean De Bie

5. Lars Bak (Den)

6. Sven Erik Bystrom (Noo)

7. Stefan Kueng (Zwi)

8. Arnaud Demare (Fra)

9. Sacha Modolo (Ita)

10. Kristian Sbaragli (Ita)

11. Raymond Kreder (Ned)

12. Youcef Reguigui (Alg)

13. Rafael Andriato (Bra)

14. Jasper Stuyven

15. Yannick Martinez (Fra)

16. Rick Zabel (Dui)

17. Frederik Backaert

18. Jacopo Guarnieri (Ita)

19. André Greipel (Dui)

20. Elia Viviani (Ita)

De volledige uitslag kan je nalezen in bijgevoegde pdf-bijlage.

(Belga/FJA)

Eerste rit Driedaagse De Panne-Koksijde 2015.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier