De West-Vlamingen zijn goed, maar een topklassieker winnen is nog iets anders

© BELGA
Tom Vandenbussche

De West-Vlamingen hebben hun start niet gemist. Jens Debusschere won Dwars door Vlaanderen en Sep Vanmarcke toonde zich in de E3 Harelbeke. De Ronde van Vlaanderen of Paris-Roubaix winnen wordt echter een hele klus. Zowat alle internationale kleppers, op Degenkolb en Kristoff na, zijn in prima doen.

Over Jens Debusschere en Sep Vanmarcke hoeven we het hier niet meer uitgebreid te hebben. De eerste heeft zijn beoogde zege al op zak, de tweede toonde in de E3 Harelbeke dat hij op het juiste moment over de juiste benen. Sep gokt voluit op winst in de Ronde of Roubaix. Eén probleem: de tegenstand is groot én uitgebreid. Kwiatkowski en Sagan bewezen vandaag dat ze beter zijn dan twaalf maanden geleden, net als Boonen en Cancellara die er in 2015 zelfs niet bij waren. We zijn benieuwd, maar als Sep wil winnen, zal hij over ongelofelijke papieren moeten beschikken.

Sterk Topsport Vlaanderen-Baloise

Ook andere West-Vlamingen, weliswaar op een ander niveau, zijn op dreef. De renners van Topsport Vlaanderen-Baloise lieten zich de voorbije weken meerdere keren in positieve zin opmerken. Tim Declercq heeft duidelijk een stap voorwaarts gezet, Pieter Vanspeybrouck lijkt weer de renner die vijf jaar geleden in Bochum een heel peloton achter zich liet, JonasRickaert is terug de eeuwige aanvaller van bij de jeugd… En Bert Van Lerberghe was na Waregem ontgoocheld met zijn 21ste plaats als tweedejaars. Ook dat oogt veelbelovend voor de toekomst.

Dan hebben we de sterke brigade van Etixx-Quick.Step. Nikolas Maes is andermaal uitstekend op dreef, maar moet zich volledig ten dienste stellen van de vele kopmannen. Yves Lampaert is in een klein sukkelstraatje beland, maar talent gaat niet verloren. In Paris-Roubaix verwachten we hem weer op het voorplan. Julien Vermote was tot zijn val in Milaan-Sanremo uitstekend op dreef. En Guillaume Van Keirsbulck moet zich eerst in de selectie voor de klassiekers proberen te rijden.

Eindwinst in de Driedaagse

Rest ons nog de enkelingen. Jelle Wallays bijvoorbeeld. Uitstekend op dreef in Waregem, maar zijn ploeg is dat ook. Krijgt hij zijn kans in pakweg Gent-Wevelgem? We betwijfelen het. Maar dat hij een rol zal spelen, is duidelijk. JensKeukeleire werd vijfde in Waregem. We zijn benieuwd naar zijn verrichtingen de komende twee weken. In een sprint met een klein groepje is veel mogelijk. ZicoWaeytens lijkt dan weer een beetje in het straatje van zijn ploeg Giant te zitten: net niet, al is de sprong naar net wel niet veraf. Ten slotte is er nog Stijn Devolder, van goudwaarde voor kopman Cancellara in de E3. Ook in de Ronde wordt het knechten voor de Zwitser. Dan maar eindwinst in de Driedaagse van De Panne? Het zou mooi zijn. Maar dan zal hij wel voorbije Lampaert en Van Keirsbulck moeten.

De West-Vlamingen zijn goed, maar een topklassieker winnen is nog iets anders. Dat is wel duidelijk. Maar een semiklassieker staat ook mooi op het palmares. Nietwaar?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier