De West-Vlamingen deden het niet onaardig op het BK

© BELGA
Tom Vandenbussche

Akkoord, enkele vaste waarden uit onze provincie kwamen op het BK veldrijden in Lille niet in het stuk voor, maar slecht deden de West-Vlamingen het over het algemeen niet. Drie medailles en daarnaast nog negen topvijfplaatsen was het uiteindelijke verdict.

Bij de nieuwelingen hadden we zoals voorspeld ons deel in de pap te brokken. Yente Peirens maakte zijn rol als schaduwfavoriet helemaal waar en bezorgde onze provincie al meteen een eerste gouden plak. Hij was niet de enige opvallende naam. Jelle Vermoote bewees dat zijn eerdere vierde plaats op een Vlaams kampioenschap geen toevalstreffer was. Bij de tweedejaars waren er dan weer Andres Verdonck, die zijn zilveren medaille van 2015 bevestigde, en Gerben Kuypers, die zonder een stomme val misschien wel op meer dan plaats vijf had mogen rekenen.

Veel ereplaatsen

Bij de juniores deed Alessio Dhoore wat hij kon. Hij streed de hele cross mee voor zilver en brons en moest zich finaal tevreden stellen met de meest ondankbare ereplaats. Nicolas Cleppe reed dan weer een sterke race bij de beloften, bekroond met een vijfde plek. Elite zonder contract Jan Denuwelaere behaalde voor het tweede jaar op rij een medaille: na goud in Erpe-Mere bleef het nu bij zilver. Kenneth Van Compernolle viel maar net naast het podium. Ook bij de dames lieten we ons niet onbetuigd. Shari Bossuyt bewees dat ze op alle vlakken uit de voeten kan, Joyce Vanderbeken is weer de crosser die zeven jaar geleden in Ruddervoorde Belgisch kampioene werd en Axelle Bellaert mag de komende drie jaar proberen een BK-medaille bij de beloften uit de wacht te slepen. Bij de profs ten slotte merkten we een alweer heel sterke Michael Vanthourenhout op. Zijn ontgoocheling omwille van de gemiste medaille kan hem over drie weken in Zolder misschien net dat tikkeltje meer kracht bezorgen.

Weinig tegenvallers

Heel wat positieve zaken, maar wie bleef er dan wel onder de verwachtingen? Het verhaal van Eli Iserbyt is bekend en Gianni Vermeersch streed tot zijn valpartij mee voor een podiumplaats. Wie dan wel? Jonas Degroote in eerste instantie. Uitstekend op dreef tot eind november, maar sindsdien met zichzelf in de knoop. Een WK-selectie leek toen een evidentie, maar is dat nu niet meer. Integendeel.

Ten slotte is er natuurlijk ook nog Klaas Vantornout. Rugproblemen, luidde de officiële mededeling. Laten we het ons gewoon op een slechte dag houden, nadat de Torhoutenaar de voorbije weken almaar beter voor de dag kwam. Aan de andere kant: is het niet logisch dat je de moed wat verliest als je, uittredend Belgisch kampioen zijnde, moet strijden voor een toptienplaats op een BK? Volgens een journalist van HLN – weliswaar niet bepaald pro-Vantornout – moet er aan zijn WK-selectie getwijfeld worden. Aan de komende crossen in Otegem, Zonnebeke, Lignières en Hoogerheide om daar een oordeel over te vellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier