De West-Vlaamse kanshebbers op medailles op het BK veldrijden in Erpe-Mere (deel 2)

© BELGA
Redactie KW

Onze wielerredacteur Tom Vandenbussche wikt en weegt de kansen van de West-Vlaamse veldrijders in de verschillende reeksen van het BK veldrijden.


© BELGA

>> BELOFTEN : “Medaille wordt niet evident”

Zondagochtend om elf uur trappen de beloften de tweede BK-dag op gang. Michael Vanthourenhout reed de voorbije maanden nog mee in deze categorie, maar rijdt voor de tweede keer al het BK met de profs. Bij het zoeken naar andere medaillekandidaten, stoten we vooral op de namen van Jens Vandekinderen en Nicolas Cleppe.

De West-Vlaamse kanshebbers op medailles op het BK veldrijden in Erpe-Mere (deel 2)


Het zat Torhoutenaar Jens Vandekinderen, bezig aan zijn laatste campagne als belofte, dit seizoen nog niet vaak mee. Zo werd hij in Koksijde door een lekke band van een haast zekere overwinning gehouden. De afgelopen weken verliepen met horten en stoten: 7de in Diegem, 5de in Loenhout en 9de in Baal, maar ook pas 16de (na pech bij de start) en 17de in de WB-manches in Namen en Zolder. Het gevoel zat echter telkens goed en dus maakt Vandekinderen, ondanks de enorm sterke beloftelichting, kans op een medaille.

Dat geldt ook voor tweedejaars Nicolas Cleppe uit Ingelmunster. Hij zette dit jaar een stevige stap voorwaarts en geniet ook het vertrouwen van bondscoach Rudy De Bie. Met een 7de stek in Loenhout en een 10de plaats in Baal toonde hij zijn goede vorm. Een medaille wordt net als bij Vandekinderen niet evident, maar het is en blijft mogelijk.

Andere West-Vlamingen om in de gaten te houden, zijn eerstejaars Thomas Joseph uit Kemmel (een liefhebber van zware moddercrossen), provinciaal kampioen Jonas Degroote uit Zillebeke en Berne Vankeirsbilck uit Harelbeke.

>> DAMES JEUGD : “Bellaert kan medaille pakken”

De West-Vlaamse kanshebbers op medailles op het BK veldrijden in Erpe-Mere (deel 2)


Bij de dames jeugd – start zondag om 13.30 uur – mag Axelle Bellaert uit Stalhille in haar laatste campagne bij de dames jeugd een medaille ambiëren. Topfavoriete is haar ploegmate Jara Noël, maar afgelopen zondag werd Noël in Waregem wel voorafgegaan door … Bellaert.

Zeggen dat ze zal winnen doet Bellaert niet, maar de ambitie is duidelijk aanwezig. Vorig jaar moest ze zich – weliswaar een jaartje jonger – nog tevreden stellen met een vijfde plaats. Het zou alleszins een mooie afsluiter van haar jeugdcarrière zijn.

>> DAMES ELITE : “Geen podiumkansen”

De West-Vlaamse kanshebbers op medailles op het BK veldrijden in Erpe-Mere (deel 2)


Bij de dames elite- start zondag om 13.30 uur – lijkt een medaille onmogelijk haalbaar te zijn. Toch wordt het uitkijken naar de prestaties van Cindy Bauwens en Joyce Vanderbeken.

Bauwens eindigde vorig jaar in Waregem nog in de top tien. Dat kunstje wil ze graag herhalen. Deze winter kwam ze traag op gang, maar de Avelgemse – intussen 40 jaar – lijkt net op tijd weer het juiste ritme gevonden te hebben.

En wat dan gezegd over Joyce Vanderbeken. De Zwevegemse was enkele maanden geleden nog in behandeling voor hartritmestoornissen, maar intussen behoren de perikelen tot het verleden en kan Vanderbeken zich weer voluit op haar crossactiviteiten focussen. Een medaille? Neen. Top tien? Misschien. De voorbije weken was ze door ziekte iets minder op dreef. Benieuwd naar wat het zondag zal worden.

>> HEREN ELITE ZONDER CONTRACT : “Vier podiumkandidaten”

De boeiendste titelstrijd wordt ongetwijfeld die bij de eliterenners zonder contract. Met Jan Denuwelaere, Vinnie Braet, Kenneth Van Compernolle en misschien ook ex-loper Ruben Vandevelde telt onze provincie immers enkele te duchten medaillekanshebbers.

De West-Vlaamse kanshebbers op medailles op het BK veldrijden in Erpe-Mere (deel 2)


© BELGA

Denuwelaere mag dan wel wat ziek geweest zijn, in Loenhout bewees de Woestenaar tussen de groten met een vijfde plaats dat er rekening met hem moet worden gehouden. Of de ex-prof ooit weer een stap hogerop zal kunnen zetten, is maar de vraag. De driekleur pakken bij de contractlozen kan hem daarbij alleen maar helpen.

Vinnie Braet uit Zwevezele lijkt ook weer een goede kans te maken. De regerende provinciale kampioen wint sinds enkele weken weer crossen en neemt ook geregeld deel aan profcrossen. Zo werd hij in Baal 18de, op amper een minuut van Bart Wellens.

Kenneth Van Compernolle uit Beernem ten slotte is de uittredende Belgische kampioen, die zijn driekleur echter te weinig eer aandeed. Zijn seizoen was tot nu toe eerder ontgoochelend, al is er de laatste tijd beterschap merkbaar. Dat bewijzen zijn 3de plaats in Differdange en zijn 9de stek in Surhuisterveen.

En er zijn nog andere provinciegenoten die bij de elite zonder contract wel eens voor een opvallende rol zouden kunnen zorgen. Ruben Vandevelde uit Roeselare bijvoorbeeld. De voormalige veldloper reed vorig jaar nog bij de amateurs, maar won in zijn eerste campagne bij de elite al meteen een cross. Modderomlopen zijn helemaal zijn ding en dus verwachten we Vandevelde in Erpe-Mere helemaal vooraan. Ook Mathieu Willemyns uit Deerlijk komt in aanmerking voor een toptienstek.

>> HEREN ELITE MET CONTRACT : “Podium met Vermeersch?”

Bij de profs lijkt Gianni Vermeersch de beste papieren voor het BK op zak te hebben. De Klerkenaar, bezig aan zijn eerste seizoen bij de profs, reeg de voorbije weken de ene dichte ereplaats na de andere aaneen.

De West-Vlaamse kanshebbers op medailles op het BK veldrijden in Erpe-Mere (deel 2)
© BELGA


© BELGA

Wout Van Aert topt de affiche, daarna volgen Kevin Pauwels en Tom Meeusen. Plaatst Vermeersch zich ook in dat korte lijstje? Het kan. Als je vierde kan worden in Baal en Loenhout, moet dat ook in de modder van Erpe-Mere mogelijk zijn. In tegenstelling tot vorig seizoen werkte Vermeersch naar deze periode toe. Alles kan, wees daar maar van overtuigd.

Wat met Klaas Vantornout? De Torhoutenaar, twee jaar geleden nog goed voor het goud in Mol, verzeilde bijna vier weken geleden (!) in een sukkelstraatje en raakte daar sindsdien niet meer uit. Afgelopen week ging het echter weer de betere richting uit en dus verschijnt Klaas zondag aan de start. Zonder ambities, zegt hij. Maar diep in zijn binnenste hoopt hij op meer. Wat dat precies is, zal zondag moeten blijken. Het belangrijkste is dat hij er een goed gevoel aan overhoudt en vervolgens met vertrouwen kan toewerken naar het WK in Tabor, het absolute hoofddoel van zijn seizoen.

Andere West-Vlamingen bij de profs zijn Michael Vanthourenhout en Sven Vanthourenhout. Michael moet door zijn profcontract starten bij de groten en kan zich alleen maar in positieve zin tonen. Sven daarentegen rijdt een heel degelijk seizoen, maar was de voorbije weken net als Vantornout wat op de sukkel met de gezondheid. Een medaille lijkt uitgesloten, maar op een BK is een verrassing natuurlijk nooit uitgesloten.

Dieter Vanthourenhout laat het BK na zijn knieoperatie nog aan zich voorbijgaan. Wegrenners Pieter Vanspeybrouck en Jelle Wallays nemen wel deel.

(TVDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier