De voorbije wielerweek in cijfers: van 0 tot 4982,78

© vdb
Tom Vandenbussche

0

Het zat Matthias Legley vorige week niet mee. De ploegmaat van Davide Rebellin bij Sovac-Natura4ever was met zijn ploegmaats naar Kameroen afgereisd om er van 10 tot 17 maart aan de nationale ronde deel te nemen. De Waregemse eliterenner zonder contract wilde er net als vorig jaar een rit winnen. Tevergeefs. Daags voor de eerste rit werd de koers om financiële redenen geannuleerd.” Teammanager Geoffrey Coupé vond het vooral erg voor de Kameroeners. “Want in deze koers kunnen ze het equivalent van een jaarsalaris verdienen.” Eén troost voor Legley: intussen raakte bekend dat de Ronde van Kameroen 2018 toch kan plaatsvinden. In mei.

2u12’09”

Aan junior Remco Evenepoel valt voorlopig niet te tornen. In Kuurne-Brussel-Kuurne won de Dilbekenaar na een solo van 60 km, afgelopen zondag won hij de Guido Reybrouck Classic in Damme met een voorsprong van maar liefst 3’17”. Opmerkelijk: de Vlaams-Brabander, die tot begin vorig jaar bij de jeugd van Anderlecht voetbalde, wordt begeleid door Fred Vandervennet (65), een geboren en getogen Tieltenaar die na zijn hogere studie in Leuven bleef wonen. In het verleden was hij ook al de man achter Jürgen Roelandts. Vandervennet is een gewezen marathonloper met een persoonlijke besttijd van 2 u. 12’09”, in 1984 in Tokio. Hij werd ook drie keer Belgisch kampioen, won in Melbourne (2x) en Barcelona, en liep maar liefst tien keer een tijd onder 2 u. 15′. Koen Naert, onze beste marathonloper op dit moment, heeft een besttijd van 2u10’16”.

De voorbije wielerweek in cijfers: van 0 tot 4982,78

4/4

Scoren de West-Vlamingen woensdag 4 op 4 in Dwars door Vlaanderen? Het kan, want de laatste drie edities werden gewonnen door Jelle Wallays (2015), Jens Debusschere (2016) en Yves Lampaert (2017).

6

Deze krant kondigde het op 16 juni 2017 aan: Colombiaans toptalent debuteert in Grote Prijs van Geluwe. Ene Alvaro Hodeg zou in de interclub voor beloften en elite zonder contract zijn eerste koers voor Home Solution-Anmapa-Soenens betwisten. Werd ook vermeld: hij zou gevolgd worden door Patrick Lefevere en Quick.Step. Het debuut kwam er niet in Geluwe, wel daags nadien in Keerbergen waar Hodeg als 6de finishte. Ereplaatsen in Emelgem (4de) en Keiem (2de) volgden, net als ritwinst in de Toekomstronde. Intussen is Hodeg neoprof. De voorbije week won hij de Handzame Classic en rit één in de Ronde van Catalonië. Als renner van … jawel, Quick.Step.

De voorbije wielerweek in cijfers: van 0 tot 4982,78
© VDB

2.286

Yves Lampaert ging in de Handzame Classic hard te keer op de kasseien van de Kemmelberg, met een nieuwe KOM op Strava voor John Deere als resultaat. De nieuwe toptijd bedraagt 1’14”. Daarmee gaat hij Philippe Gilbert (1’17”) en Ieperling Sammy Knockaert (1’17”) vooraf. Ook Pieter Vanspeybrouck (1’19”) en PietAllegaert (1’20”) prijken in de top tien. Lampaert haalde een VAM-waarde (aantal geklommen meters per uur) van 2.286. Ter vergelijking: op de Muur van Hoei (die dubbel zolang duurt) bedraagt het VAM-record van Alejandro Valverde 2.437 meter.

4982,78

Gianni Marchand werd vorige week 10de in de Ronde van Taiwan. Ploegmaats JimmyJanssens (3de in eindstand, 1ste in bergklassement) en Lennert Teugels maakten het feestje compleet en zorgden mee voor winst in het ploegenklassement. Totale buit van de zes renners van Cibel-Cebon: 7.018 euro. Blijft over na het afhouden van de regeringstaks in Taiwan (20%) en de UCI-taks (9%): 4.982,78 euro. Toch niet slecht gedaan door dat continentale ploegje.

De voorbije wielerweek in cijfers: van 0 tot 4982,78
© vdb