De Ronde 2,3 km in onze provincie: “Het wordt een op en top West-Vlaams koersfeest”

Redactie KW

Zondag wordt de Ronde van Vlaanderen gereden, dé hoogdag voor de Vlaamse wielerliefhebber. Al is er aan de 101ste editie een bittere nasmaak verbonden voor de West-Vlaamse wielerfan: de Ronde doet in onze provincie enkel Kerkhove aan, ‘goed’ voor 2,3 kilometer. “We willen ervoor zorgen dat die doortocht niet onopgemerkt blijft”, stellen Bart Demeyere, Dieter Stockman en Dimitri Bonte.

Dit artikel maakt deel uit van het Dossier De Koers in West-Vlaanderen.

Vorig jaar vond de 100ste editie van de Ronde van Vlaanderen plaats, een reden voor de organisatie om het vanaf dit jaar over een andere boeg te gooien. Brugge werd als startplaats ingeruild voor Antwerpen, waardoor het parcours grotendeels hertekend werd. Met als gevolg dat ‘Vlaanderens Mooiste’ nog nauwelijks over West-Vlaamse wegen passeert: 2,3 kilometer van de 289,5 kilometer, volledig op grondgebied Kerkhove.

In Kerkhove staan ze paraat om de Ronde van Vlaanderen met de nodige luister te ontvangen. Met dank aan een grote groep vrijwilligers. Bart Demeyere, Dieter Stockman en Dimitri Bonte zijn enkele van de trekkers. “We zijn inderdaad de enige West-Vlaamse gemeente die de Ronde mag verwelkomen”, vertellen ze. “Vandaar ook de ludieke actie ‘Kjèr ne ki were‘ die gelanceerd werd, een oproep naar de organisatoren toe om bij de volgende edities West-Vlaanderen niet te vergeten.”

Geen lauw bier

“Let op: het wordt zondag geen langgerekte protestactie”, aldus Dieter Stockman. “Integendeel, we willen er een mooi feest van maken. We willen geen toestanden zoals een aantal jaar geleden op de Muur van Geraardsbergen, toen bleek dat de Muur geschrapt ging worden en er daarom een begrafenisstemming heerste tijdens de passage.

Dat het een feestelijke dag wordt, blijkt uit het rijkgevulde programma in Kerkhove. Een programma dat relatief snel moest worden samengesteld. “We zijn eind 2016 de eerste keer samengekomen”, vertelt Bart Demeyere. “Eind maart was alles geregeld. Het is dus wel snel moeten gaan, ja. Maar het is ons gelukt. Dat kon omdat we een geoliede machine vormen. Een aantal mensen engageerde zich en meteen werden de taken verdeeld. Die mensen kregen dan elk een team waarmee ze verder aan de slag gingen. De taken en verantwoordelijkheden werden zo meteen goed verdeeld.

“Lauw bier schenken of moeten zeggen dat er geen bier meer is. Dat willen we vermijden”

Dimitri Bonte, bijvoorbeeld, is verantwoordelijk voor drank. Een job die hem op het lijf is geschreven. “Beroepshalve ben ik daar dagelijks mee bezig: ik run mijn eigen bedrijf genaamd Start2taste”, aldus Dimitri. “Mijn team en ik moeten ervoor zorgen dat er eerst en vooral genoeg drank zal zijn. Niets is zo erg dan op een feest te moeten zeggen dat er bijvoorbeeld geen bier meer is. Ook belangrijk is dat er geen lauw bier wordt geserveerd.”

Zondag is rood

“Wat drank betreft konden we een goede deal sluiten met brouwerij De Brabandere uit Bavikhove”, pikt Dieter Stockman in. “De brouwerij heeft haar best gedaan voor ons, iets waar we de directie dankbaar voor zijn.”

Behalve aan drank besteedde het comité ook veel aandacht aan eten. “Er zijn verschillende formules, alle gecreëerd door chef Dave Lampole”, zegt Bart nog. “In de grote tent zal je kunnen aanschuiven voor een gastronomisch menu, maar ook voor een barbecue. Buiten zullen er bovendien foodtrucks staan, zodat wie een braadworst wil eten, dat ook zal kunnen. Er zal voor iedereen wat wils zijn.”

Dimitri: “Belangrijk is dat alles een link met West-Vlaanderen heeft: we serveren wijn en bier uit onze provincie, de mensen kunnen in de tent genieten van West-Vlaamse gerechten… Het wordt een op en top West-Vlaams koersfeest. Daarmee willen we tonen wat onze provincie allemaal te bieden heeft.”

Wat visibiliteit betreft heeft het comité in samenwerking met het gemeentebestuur en de provincie West-Vlaanderen ervoor gezorgd dat elke tv-kijker zal weten wanneer de renners in Kerkhove passeren. “Alle nadars zullen een rood jasje krijgen en we zullen rode petjes uitdelen”, vertelt Dieter. “Rood is namelijk de kleur van de provincie West-Vlaanderen. Op een veld aan de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen zal er ook een groot spandoek liggen met het logo van onze provincie.”

“Het reuzenscherm mogen we niet vergeten te vermelden”, pikt Bart in. “Het bedrijf Photonics zet er eentje van 40 vierkante meter neer, zodat iedereen voor en na de passage optimaal van de koers zal kunnen genieten. Bovendien zal het scherm zo opgesteld staan dat de renners zichzelf live zullen kunnen zien rijden. Dat maken ze volgens mij weinig mee.” (lachje)

“Wielerfans kunnen met shuttlebussen van Avelgem naar het parcours in Kerkhove rijden”

Aangezien in Kerkhove de parkeergelegenheid eerder beperkt is, worden shuttlebussen ingezet tussen de deelgemeente en Avelgem. “De mensen kunnen hun wagen kwijt op de parking van de Colruyt in Avelgem of aan het atheneum en rijden dan met busjes van Noël Tours naar Kerkhove”, legt Dieter uit. “In Kerkhove zal een deel van de wegen afgesloten zijn in functie van de Ronde en dat schrikt sommige mensen af om met de wagen naar daar te komen. Zij kunnen nu dus in Avelgem parkeren. Wie wil kan natuurlijk ook met de fiets naar Kerkhove komen.”

Wie nog wil, kan nog altijd kaarten kopen voor het gastronomisch menu of de barbecue in de feesttent. Info: www.rondefeest.be

“Streekproducten in de kijker”

Dave Lampole haalt tijdens de passage van De Ronde zijn beste kookkunsten boven. (Foto GBA)
Dave Lampole haalt tijdens de passage van De Ronde zijn beste kookkunsten boven. (Foto GBA)

De doortocht van de Ronde brengt ook culinair genot naar Kerkhove dankzij de medewerking van chef-kok Dave Lampole.

Dave Lampole is een 38-jarige kok. Al twaalf jaar is hij uitbater van de traiteur Session 12. Vier jaar geleden nam hij ook de uitbating van feestzaal ‘Het Hof van Commerce’ voor zijn rekening.

Dave studeerde in de hotelschool in Oostende. Daarna volgde hij nog avondles om zijn kookkunsten te verfijnen. Hij won de kokwedstrijd ‘Beste juniorkok van België’. Voor de festiviteiten van De Ronde in Kerkhove werd Dave gecontacteerd door schepen Lut Deseyn van de gemeente Avelgem. Na enkele vergaderingen was het definitief.

VZW 8580 zorgt voor de locatie en tenten, Dave zorgt voor het culinaire genot. Er zijn twee formules. Het eerste is het ‘Clubhouse’, waar het menu een wandeling zal zijn door de streekproducten van West- Vlaanderen. Het dessertbuffet wordt gemaakt bij bakkerij Taelman en zal ook de typische West-Vlaamse toets krijgen.

De tweede formule wordt een West-Vlaamse barbecue. Verder is er ook nog een foodtruck van Dave aanwezig. “Ik vind dat wielrennen nog een buitenevenement is en ik vind het zeker nodig dat er streetfood ter plaatse moet zijn”, meent Dave. “Ik ben wel blij dat ik die dag kan bewijzen dat onze West-Vlaamse producten zeker geschikt zijn om op allerlei manieren te kunnen genieten van verschillende kookkunsten. West-Vlaanderen wordt die dag zeker in kaart gebracht.”

Er is ook een primeur die dag. “Mijn vriend Dirk Douterloigne, bijgenaamd De Kapitein, en ik hebben ‘Porky’s spek’ gemaakt. Dit is buikspek, maar gemaakt met veel speciale kruiden“, vervolgt Dave. “Het is de bedoeling om dit te lanceren in de cafés als alternatief voor de traditionele chips of kaasjes. Dus zondag wordt ook de geboortedag van Porky’s spek.”

Volk zal er zeker zijn. begin deze week waren er al een 250-tal inschrijvingen. “Ik hoop op veel volk en een geslaagd feest zondag, ik zal in ieder geval mijn best doen”, aldus Dave Lampole.

“Proeven van Pertel”

Tim Veys in zijn likeurstokerij. (Foto GBA)
Tim Veys in zijn likeurstokerij. (Foto GBA)

CEO Tim Veys (38) van de firma Spirits by Design in Outrijve kwam samen met schepen Tom Beunens op het idee een likeur te brouwen als streekproduct op basis van de bekende Avelgemse perentaart en deze te lanceren op 2 april, het moment dat De Ronde Kerhove doorkruist.

Tim Veys was vroeger een ICT’er en had niks te maken met drank. Via een vriend die een uitgebreide wijnkelder had, kreeg Tim interesse gekomen en volgde hij drie basiscursussen sommelier. Nadien heeft hij drie jaar wijnuniversiteit gedaan. In 2012 behaalde hij het hoogste diploma bij de wijnacademie en zo is alles gestart. “Vandaag staan we in voor de ontwikkeling en productie van alcoholische en niet-alcoholisch dranken op alle mogelijke vragen van klanten“, vertelt Tim. “Geef ons zes maanden de tijd en de klant krijgt zijn gevraagde drank, klaar voor verkoop.”

Voor ‘Pertel’, wat sloeber of deugniet betekent, werd er vertrokken met de vloeibare vorm van de perentaart. Het originele recept van de perensiroop werd verrijkt met kaneel, peper, kruidnagel en nootmuskaat. “Alles moest vlug gaan”, aldus Tim Veys. “Het idee was maar de laatste knip gekomen. Even vreesde ik dat we er niet gingen geraken, maar het is toch gelukt.”

De flessen zijn nog niet voorzien van een etiket. Daarvoor houdt de gemeente Avelgem een wedstrijd. “Ik verwacht dat Pertel een succes zal zijn, het is een likeur met een iets pittig en stouter smaakje. Het is wel niet te onderschatten want het heeft een alcoholgehalte van 22 graden.”

WONEN LANGS HET PARCOURS

Jan Vancappellen

“Groot scherm vlakbij de deur”

Jan Vancappellen. (Foto GBA)
Jan Vancappellen. (Foto GBA)

Jan Vancappellen woont in de Sint-Amandswijk in Kerkhove, langs het parcours waar De Ronde voorbij komt. “Het grote scherm komt hier rechtover mijn voordeur op een hoogte van vijf meter. Mijn familie zal ook aanwezig zijn. Ze willen de festiviteiten niet missen. Ik vind het wel ambetant dat we deze week al niet meer door kunnen met onze wagen, maar het is wel positief dat de organisatie ons degelijke uitleg gaf omtrent het gebeuren.” Jan is zeker van plan om mee te genieten van de ambiance. “Ik vind het alleen spijtig dat ze de renners ook niet langs De Varend laten passeren. Dit is hier vlakbij en dan zouden toch twee West-Vlaamse gemeenten, Avelgem en Anzegem, De Ronde mogen ontvangen.” Een favoriet heeft hij niet. “Dat de beste Flandrien mag winnen”, zegt Jan.

Rita Hooreman

“Een dag met veel “bezoek”

Rita Hooreman. (Foto GBA)
Rita Hooreman. (Foto GBA)

“”Ik vind het superplezant dat men er een dag vol festiviteiten van maakt”, zegt Rita Hooreman. “Zo staat er nog eens iets te gebeuren in Kerkhove.” Rita is ook heel positief over de infovergadering voor alle buurtbewoners. Daarop kreeg ze alle nodige informatie. “Voor mij zal dit een dag worden met veel bezoek. Ik ken veel mensen en iedereen is hier welkom. Natuurlijk zal ik niet ontbreken op de festiviteiten. Mocht Tom Boonen nog kunnen winnen, dan is mijn dag voor honderd procent geslaagd. Al jaren ben ik een hevige supporter van Tommeke. Ik moet me ook geen zorgen maken, de maandag moet niemand werken of naar school, dus we kunnen goed feesten en de volgende dag lekker uitslapen. Alleen nu nog hopen dat de weergoden ons gunstig gezind zijn.”

Marc Buyssens en Greta Vandorpe

“Terras met alle” buren”

Marc en Greta. (Foto GBA)
Marc en Greta. (Foto GBA)

Marc Buyssens en Greta Vandorpe wonen in de Oudenaardsesteenweg, ook langs het parcours van De Ronde. Marc was vroeger hevige supporter van Fabian Cancellara. “Nu supporter ik voor Greg Van Avermaet, mijn vrouwtje daarentegen juicht voor Sep Vanmarcke. Het zal dus spannend worden voor ons beiden.” Marc en Greta zetten zich ook in voor de festiviteiten en dit voor hun deur. “We maken een terras met de tuinmeubelen van alle buren, zorgen voor drank en kunnen zo kennissen en voorbijgangers trakteren. Ieder jaar komt er zelfs een Nederlandse familie uit Volendam langs.” Greta denkt ook aan de maag van de aanwezigen. “Ik ga frietjes en frikandellen bakken. Voor onze deur is de ambiance dus verzekerd.”