De knoop is doorgehakt: Klaas Lodewyck op 30 september onder het mes

© BELGA
Redactie KW

Klaas Lodewyck ondergaat een operatie op 30 september om zijn hartritmestoornissen onder controle te krijgen. Bij de 26-jarige renner van BMC werden eind juli problemen vastgesteld aan het hart. Hij liet zich onderzoeken door professor Brugada en kiest nu voor de aanpak van de hartspecialist.


© BELGA

Klaas Lodewyck liep de voorbije weken heel wat ziekenhuizen af. In Roeselare werd vastgesteld dat hij geen hartafwijking had. Daarna liet hij zich twee dagen onderzoeken in het universitair ziekenhuis van Brussel door het team van hartspecialist van dokter Pedro Brugada, om te achterhalen wat de oorzaak was van zijn hartritmestoornissen. Brugada stelde een experimentele operatie voor, die de renner van zijn hartritmestoornissen zou moeten verlossen. Al was er wel geen 100 procent garantie dat het probleem definitief van de baan zou zijn.

“Enige kans om weer profrenner te worden”

Klaas Lodewyck legde aanvankelijk de operatie vast op 16 september, maar op aanraden van zijn ploeg BMC ging hij de voorbije weken toch nog eens te rade bij andere specialisten. Hij legde testen af in het universitair ziekenhuis van Leuven en daar stelde een team van specialisten ook een operatie voor, maar een andere dan die van het team van Brugada. “Het waren moeilijke weken”, zegt de renner uit Kortemark. “Die artsen hebben allemaal hetzelfde gestudeerd, maar elk van hen kiest voor een andere aanpak. Dat maakt het allemaal niet gemakkelijk om een beslissing te nemen.”

De knoop is doorgehakt: Klaas Lodewyck op 30 september onder het mes


© BELGA

Uiteindelijk heeft Klaas Lodewyck donderdag de knoop doorgehakt en ook zijn ploeg verwittigd. “Ik kies niet voor de aanpak van het UZ in Leuven, maar voor de ingreep van het team van Brugada”, zegt hij. “Ik heb alles goed overwogen en dat lijkt me de beste oplossing. Brugada kan me ook niet 100 procent garanderen dat het probleem volledig verholpen zal zijn, maar hij is er wel heel sterk van overtuigd dat het zal lukken. Ik heb bovendien gesproken met iemand die een gelijkaardig probleem had als het mijne en bij hem heeft die operatie geholpen. Kijk, ik moet het wel proberen, voor mijn carrière. Als ik niets doe, kan ik helemaal niet meer fietsen. Dit is mijn enige kans om terug profrenner te worden.”

Niet door Brugada, maar door longspecialist

Brugada zelf voert de ingreep niet uit. Het is een longspecialist die de operatie zal doen. Lodewyck zelf moet op 29 september naar het ziekenhuis. Na de ingreep op 30 september mag hij ‘s avonds alweer naar huis. “Daarna begint mijn voorbereiding op het nieuwe seizoen”, stelt hij. “Ik moet een beetje rust nemen, maar mag snel weer op de fiets. Binnen de maand ongeveer volgen er dan opnieuw testen in het ziekenhuis om na te gaan of mijn problemen van de baan zijn.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier