De BinckBank Tour komt weer naar Blankenberge

Schepen van Sport Katrien Van Ryssel en burgemeester Ivan De Clerck flankeren ambassadeur Eddy Planckaert, die dinsdag de symbolische startlijn kwam trekken aan het stadhuis in Blankenberge. (GF)
Redactie KW

Op donderdag 16 augustus is de Grote Markt van Blankenberge opnieuw de startplaats van de vierde rit van de BinckBank Tour, waarvan de aankomst in de gemeente Ardooie ligt.

Blankenberge is koerskundig niet langer de witte vlek op de kustlijn. Die lacune werd opgevuld vanaf 2014 met de start van een rit in de Eurométropole Tour op de Grote Markt, wat zich herhaalde in 2015. Vanaf 2016 klom het nog wat hoger op de ladder met de afrit van een etappe van de ultieme Eneco Tour, die naadloos overging in de BinckBank Tour. Op donderdag 16 augustus is de Grote Markt opnieuw de pleisterplaats voor de start van de vierde etappe met Ardooie als terminus. Eén en ander werd al op dinsdag 5 juni ingestoven door ambassadeur Eddy Planckaert met het trekken van een symbolische startlijn aan het stadhuis. Ook in 2019 zal Blankenberge gaststad zijn voor de aanhef van een etappe. Het gezamenlijke kostenplaatje bedraagt 60.000 euro, maar de return is gezien de massale opkomst meervoudig.

Voor 2020 overweegt Blankenberge zelfs een andere opportuniteit: de organisatie van het kampioenschap van België tijdrijden in de deelgemeente Uitkerke, met een lus naar Zuienkerke om aan een omloop van 23 km uit te komen. Daarover wordt op het einde van de maand beslist na een werkbezoek aan het BK van dit jaar in Anzegem-Vichte.

RIJK WIELERVERLEDEN

In 1924, 1925, 1927 (gewonnen door Alfred Hamerlinck), 1934 (Karel Kaers), 1939 en vanaf 1945 (Albert Ramon) tot en met 1952 werd een druk bijgewoond (natour)criterium georganiseerd door de papa van Casino-directeur wijlen Luc Rammant, die op het Leopold III-plein het Grand Hotel du Buffet uitbaatte. De absolute voltreffer viel Blankenberge te beurt in 1948: de Italiaan Giovanni Corrieri (de meester-helper van de ook aanwezige Fausto Coppi) won voor Gino Bartali en Stan Ockers. Van 1948 tot en met 1952 was Blankenberge de vaste terminus van de vanuit Brussel vertrekkende openingsrit van de Ronde van België.

Veloclub Blankenberge Sportief zorgde vanaf 1980 voor een nieuw elan met eerst enkele bescheiden organisaties voor nieuwelingen, juniores en liefhebbers. Roland Heggerick was de grote bezieler, die in 1986 zelfs een profkoers in het leven riep. Vele monden vielen open. Wat Roland ervoor opbracht, grenst aan het ongelooflijke. De eerste organisatie werd op 7 maart 1986 gewonnen door Jacques van der Poel (de broer van Adri en oom van Mathieu, red.), voor Patrick Versluys.

Herald of Free Enterprise

De tweede editie op 6 maart 1987 kreeg een bezetting om van te likkebaarden. Patrick Versluys revancheerde zich voor zijn tweede plaats van 1986. Bij zijn thuiskomst in Knesselare werd hij opgebeld (de gsm bestond nog niet) om meteen naar Blankenberge terug te keren voor de medische controle van de Vlaamse Gemeenschap. Daardoor miste de Britse coureur Richard Smith zijn boot naar Engeland, zowaar de Herald of Free Enterprise, die rond 19 uur kapseisde. Met die Herald of Free Enterprise ging ook de profkoers van Blankenberge kopje onder. Men kreeg het fors verhoogde budget niet meer rond. (Bernard Callens)