De banner van E3 Harelbeke : de edities van de voorbije jaren

Redactie KW

Op vrijdag 27 maart gaat de E3 World Tour Harelbeke weer door en daar wordt reikhalzend naar uitgekeken. Maar de koers zelf is lang niet het enige waarop men wacht. Elk jaar komt de E3 met een ludieke en veelbesproken banner naar voor. Van naaktmodellen tot kleuters en koeien, wij zetten ze even op een rijtje.

De traditie begon in 2009. Toen werd de eerste banner van de E3 prijs Harelbeke voorgesteld. Volgens woordvoerder Jacques Coussens kwam dat idee op een heel onschuldige manier naar voor. Op een van de vergaderingen zei iemand plots “Wat als we nu eens een blote vrouw op een fiets zetten ?” en sindsdien kwam er elk jaar een ludieke banner. Een overzichtje:

2009 : De mysterieuze naakte dame op de fiets

“De blote vrouw op de fiets” is een idee dat meteen in goede aarde valt. In het begin was er een beetje twijfel over wie de naakte dame op de fiets was, maar later werd er meer duidelijkheid geschept. Joke Eekhout, zus van ex-wielrenner Niko Eeckhout, was de mysterieuze vrouw. Dynamisch, voorovergebogen, maar vooral volledig naakt siert ze de eerste banner van de E3-prijs. De manier waarop ze op de fiets zit, verraadt dat ze zelf in het wielrennen zit, toen bij de Lotto-Belisol Ladies. Uit een quote verklapte Joke dat ze net iets te vlug ja zei: “Plots vroegen ze me tussen pot en pint of ik dat niet wou doen. Ik zit in het organisatiecomité van de E3-prijs en telg uit een roemrucht wielergeslacht. Ik zei van wel. Met mijn grote mond ook altijd. Ik zou beter eerst even nadenken. De volgende dag gaven ze me al het nummer van de fotograaf en voor ik het wist, zat ik naakt op de fiets.’ De Eeckhouts zijn echte West-Vlamingen en wielrenners in hart en nieren, of het nu met of zonder kleren is.

2010 : De twee aankondigende koeien

De banner van E3 Harelbeke : de edities van de voorbije jaren


Na de naaktfoto in 2009, gaat het er op de banner van 2010 iets rustiger aan toe. Joke Eeckhout werd ingeruild voor twee koeien, de één met een koerspet op het hoofd, de ander met een helm op. De koeien hollen naar een voorbijgaande wedstrijd en kondigen de E3-prijs aan met de woorden : Eindelijk… ze zijn daar ! Da affiche springt iets minder in het oog en wat de juiste bedoeling van de koeien is, valt te achterhalen. Een reden die je kan bedenken, is dat koeien bij de typische West-Vlaamse boerentraditie horen. En dat de affiche met koeien van letters is gemaakt.

2011: De heuvels van Gaelle Garcia Diaz

De banner van E3 Harelbeke : de edities van de voorbije jaren


Na de iets ‘bravere’ versie van 2010, ging de banner van de E3 in 2011 weer de gewaagde toer op. P-magazine en E3 Harelbeke slaan hierbij de handen in elkaar. Model Gaelle Garcia Diaz, die bekend is voor haar fotoshoots in Ché en haar naaktfoto’s in Playboy, poseerde ook gewillig naakt voor de banner. Door de renners op de affiche over de billen van het model te laten rijden willen de bedenkers het heuvelachtige karakter van de wedstrijd op een ludieke manier voorstellen. De pikante affiche viel jammer genoeg niet in de smaak bij hoofdsponsor KBC. KBC vroeg om een ander campagnebeeld wegens te vrouwonvriendelijk. Daarom werd de affiche vervangen door wielrenners Tom Boonen, Fabian Cancellara en Juan Antonio Flecha. De drie waren de renners op het podium in 2010.

2012: Het bloemenmeisje Germaine

De banner van E3 Harelbeke : de edities van de voorbije jaren


Doorheen de jaren kunnen de tegenstellingen tussen de banners soms niet groter zijn. Na babe Gaelle Garcia Diaz in 2011, komt E3 weer helemaal anders uit de hoek in 2012. Op de banner prijkt een opgetutte, oudere vrouw met de naam ‘Germaine’. Germaine is op de affiche afgebeeld als bloemenmeisje. KBC haakt dat jaar af als hoofdsponsor, maar wordt vervangen door Stad Harelbeke. In 2012 behoort de wedstrijd ook voor het eerst tot de World Tour, wat Harelbeke nog wat extra uitstraling geeft. De affiche met ‘Germaine’ werd ontworpen door reclamebureau C-Design. Later werd bekend gemaakt dat de vrouw op de affiche Paulette Van Neste, een 66-jarige bakkersvrouw uit Kortrijk is. Na zijn vijfde E3-overwinning mocht Tom Boonen bloemen én kussen ontvangen van het 66-jarige bloemenmeisje .

2013: Mini-Boonen, mini-Cancellara en mini-Gilbert

De banner van E3 Harelbeke : de edities van de voorbije jaren


De banner van 2013 zet voor de eerste keer in op de allerjongsten. Drie kleine jongetjes op driewielers moeten Belgisch kampioen Tom Boonen, Fabian Cancellara en wereldkampioen Phillipe Gilbert voorstellen. Ook in 2013 werd de banner door C-Design uit Ooigem gemaakt. De jongens in kwestie, Noah Van Tornhout uit Merendree , Dries Weedaghe uit Desselgem en Aloïs Forment uit Kortrijk waren erg onder de indruk toen hun foto werd voorgesteld aan de pers. De leuze op de banner ‘Winnen in Harelbeke, geen kinderspel’, gebruikt de mooie woordspeling, omdat er juist wel kinderen op de affiche te zien zijn.

2014: De fiets gemaakt van babes

De banner van E3 Harelbeke : de edities van de voorbije jaren


De jongste banner, die van 2014, kiest alweer voor de schoonheid van vier vrouwelijke dames. De dames vormen samen een wielrenster die zegeviert op een fiets. Eerst werd de identiteit van alle dames geheim gehouden om de spanning op te bouwen, maar later werd die toch bekend gemaakt. De twee blondines die de wielen vormen, zijn ex-Miss België Annelien Coorevits, ook bekend als mevrouw Olivier Deschacht en Femke Herygers, de dochter van ex-wereldkampioen veldrijden Paul Herygers. De andere twee dames zijn Sharon en Britt uit Harelbeke. Sharon, de dame op de fiets, draagt geen kleren, maar bodypaint.

2015 : ?????

De banner van E3 Harelbeke : de edities van de voorbije jaren


Het wordt dus afwachten wat de banner van 2015 ons brengt, maar iets zegt ons dat het de moeite waard zal zijn.

(BD)

De banner van E3 Harelbeke : de edities van de voorbije jaren


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier