Dat Serge Pauwels pas vierde wordt, zegt ook veel over de kwaliteit in onze provincie

Jens Debusschere © BELGA
Tom Vandenbussche

De kogel is door de kerk: Jens Debusschere is onze eerste IJzeren Briek. De uitgeweken Dadizelenaar ging na een spannende strijd Yves Lampaert, Jelle Wallays en Serge Pauwels vooraf, en kroonde zich op die manier tot de beste West-Vlaamse wegrenner van 2015. Het is duidelijk: kwaliteit, daar hoeven we ons de komende jaren in onze provincie geen zorgen om te maken.

Serge Pauwels haalde het nog mooi aan in ons telefoongesprek, twee weken geleden nadat hij door de jury van wielerkenners op één gezet werd. “Ik hoop dat ik de IJzeren Briek word, maar moet eerlijk toegeven dat dit ook te danken zal zijn aan het iets mindere seizoen van Sep Vanmarcke en Gianni Meersman.” Een absolute wereldtopper, dat hebben we voorlopig niet. Maar alles daar net onder wel. Debusschere, Keukeleire, Lampaert, Vanmarcke, Waeytens en Wallays voor het klassieke werk, Meersman voor het lastigere sprintwerk en Serge Pauwels voor de grote rondes. Reken daar ook nog eens enkele knechten van goudwaarde (Vermote, Maes) bij en je komt al een heel eind ver. Trouwens: ook een goeie Van Keirsbulck en een goeie Vantomme horen al in dit rijtje thuis.

Smaakmaker Pauwels

Dat iemand als Pauwels – toch één van de absolute smaakmakers in de belangrijkste en meest gemediatiseerde wielerwedstrijd van het jaar – pas vierde wordt in een provinciegebonden referendum, zegt vooral ook veel over de kwaliteit in West-Vlaanderen. Akkoord, dat Serge in werkelijkheid een ingeweken Antwerpenaar is en geen ploegmaats onder de West-Vlamingen heeft, zal ook meegespeeld hebben. Bovendien zullen heel wat stemgerechtigden de IJzeren Briek eerder met een klassieke coureur geassocieerd hebben.

Het doet niets af aan de verdienste van Jens Debusschere als eerste IJzeren Briek. Hij woont intussen niet meer in West-Vlaanderen en had ook geen ploegmaats onder de West-Vlaamse profs, al beschikte hij uiteraard nog wel over de noodzakelijke achterban. Na de stemming door de lezer kwamen zowel Lampaert als Wallays nog stevig opzetten, maar de profs zelf waren zo goed als unaniem. Debusschere scoorde daarin met 89,3 procent beduidend beter dan Lampaert (79,3%), Wallays (76,7%) en Pauwels (73,7%).

Vierde keer WestSprint

De drievoudige winnaar van WestSprint (als nieuweling in 2005, als junior in 2007 en als belofte in 2010) is nu ook West-Vlaanderens beste bij de profs in 2015. Debusschere stond er het hele jaar met ritwinst in Tirreno-Adriatico, toptienplaatsen in zo goed als alle Vlaamse voorjaarsklassiekers, een Tour in dienst van de succesrijke André Greipel en een uitstekend najaar met vooral die eclatante solozege op de Citadel van Namen.

Dat Serge Pauwels pas vierde wordt, zegt ook veel over de kwaliteit in onze provincie
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Als Jens Debusschere komende winter nog enkele procentjes beter wordt, zal hij andermaal een te duchten klant zijn voor de IJzeren Briek 2016. Maar dan zal hij wel voorbij zijn West-Vlaamse collega’s moeten: Vanmarcke die zichzelf terugvindt, Meersman die op revanche belust is, Pauwels die andermaal een Tour en olympische wegrit op zijn maat vindt, Keukeleire en Wallays die op zoek gaan naar een klassieke zege, de youngsters die nog sterker zullen zijn… Voldoende ingrediënten voor een boerenjaar dus.

We kijken er nu al naar uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier