Dameskoersen zijn wél hip (en goedkoper om te organiseren)

© Foto Coghe
Redactie KW

Het vrouwenwielrennen gaat tegen de dalende trend in. Zo denkt E3 Harelbeke voor volgend jaar aan een dameskoers. Dameskoersen zijn hip, en ze kosten een pak minder om te organiseren.

Dit artikel maakt deel uit van het Dossier De Koers in West-Vlaanderen.

Roger Boscart organiseert al jarenlang wielerwedstrijden in Geluveld. Dit jaar komt daar op 15 april een wedstrijd voor de dames jeugd bij. “Waarom? Ik organiseer zeker niet meer voor de elite zonder contract. Daar spelen ze onder één hoedje en verdelen ze de buit over de verschillende wedstrijden. Wij hebben hier met Ines Malfait een streekrenster in de buurt wonen, dus dachten we dat het zowel voor haar als voor het publiek leuk zou zijn mocht hier een dameskoers passeren. De renster en haar ouders zijn alvast opgetogen. Het dameswielrennen zit in de lift. Het niveau is de jongste jaren stevig de hoogte in gegaan.”

Verschil in prijzengeld

Ook in Bellegem hebben ze met Shari Bossuyt een lokale renster die hoge ogen gooit. De meervoudig Belgisch kampioene kan op 3 juni voor eigen publiek rijden. David Delva: “Wij wilden er met Tombroek Koerse nog een wedstrijd bij nemen en ons oog viel op de dames jeugd. We hebben hier in de streek meisjes die het goed doen en als ik eerlijk ben : een dergelijke wedstrijd is vrij eenvoudig en goedkoop te organiseren. Aan prijzengeld ben je slechts 275 euro kwijt, ook de organisatievergunning is met 222 euro merkelijk goedkoper dan bij de mannen. Bovendien hebben we met Ann-Sophie Duyck iemand in de streek die het vrouwenwielrennen mee op de kaart zet. Zoiets heeft aantrekkingskracht op jonge meisjes die beginnen te koersen, op het publiek en bijgevolg ook in de media. Dameskoersen zijn hip geworden”, zegt David Delva.

Overstap naar elite te groot

Ook bij Cycling West-Vlaanderen zijn ze daarover opgetogen. Christine Van Elslande, de vrouw die in West-Vlaanderen het vrouwenwielrennen wil stimuleren, bevestigt: “De organisatoren grijpen al eens sneller naar een dameskoers. Dat is fijn om vast te stellen. Maar de reden – het lagere prijzengeld – is dan weer niet goed voor de meisjes. Nog meer dan bij de jongens zie je ze dan ook afhaken eens hun studies meer aandacht vergen. En de overstap van juniores naar elite (bij de dames bestaat er geen beloftencategorie, red.) is te groot. Daarom haken er op die leeftijd veel rensters af.”