Criterium Bavikhove wordt Leiedal Koerse

Wereldkampioen tijdrijden Tom Dumoulin topt de affiche. © BELGA
Redactie KW

Marianne Vos en Tom Dumoulin toppen de affiche van het nieuwe concept.

Op zondag 2 september verandert het Natourcriterium van Bavikhove in Leiedal Koerse. Het concept wordt grondig herzien. Het parcours wijzigt en er wordt met een belevingstent een volledige dag ingezet op sfeer en gezelligheid. Animatie op het podium, langs het parcours en in de tent zorgen voor peper en zout.

Bekende peter en meter

Het sportief programma wordt uitgebreid met een criterium voor dames en een mixkoppeltijdrit langs de Leieboorden. Kloppend hart van dit alles wordt het dorpsplein van Bavikhove. Start en aankomst wordt voorzien in de Bruyelstraat.

Peter en meter van het gebeuren worden dorpsgenoten Eli Yserbyt en Puck Moonen. Puck komt vanwege een blessure helaas niet aan de start.

Om 10.30 uur starten de dames voor hun eerste criterium. Het peloton wordt aangevoerd door Marianne Vos. Opsommen wat ze gewonnen heeft is moeilijker dan zeggen waar ze nog niet gewonnen heeft. Deze absolute Nederlandse wielervedette wordt geflankeerd door Ann-Sophie Duyck, Belgisch kampioene tijdrijden en Shari Bossuyt, Belgisch kampioene bij de U19 en onlangs aanwezig op het Europees kampioenschap bij de vrouwen elite.

Afgelopen weekend kwam er ook de toezegging van Cameron Vandenbroucke. De dochter van Frank Vandenbroucke zette haar succesvolle atletiekcarrière stop om in de voetsporen van haar vader te treden.

Koppeltijdrit voor mannen en vrouwen

Om 13.30 uur start de koppeltijdrit voor mannen en vrouwen. Twaalf koppels mannen en vrouwen strijden om de zege op een parcours dat zich met zijn vele rechte stukken perfect leent tot een tijdrit. De toppers uit het herencriterium en het damescriterium worden aan elkaar gekoppeld en strijden met het keur van de lokale renners.

Om 15.30 uur starten de heren elite aan hun criterium, met Tom Dumoulin als een van de smaakmakers. Hij zal straks in Bavikhove zijn tijdrijderscapaciteiten kunnen demonstreren.

Jasper Stuyven, de meest regelmatige renner van het voorjaar, met roots in Kuurne en recent nog winnaar van de Binckbankrit in Ardooie, heeft zijn deelname verzekerd. Is Ardooie de thuisrit van Dirk Demol als ploegleider van Trek, dan is Bavikhove het thuiscriterium van Dirk. Een beter afscheidsgeschenk dan een overwinning kan Stuyven Dirk niet geven, maar dan zal hij moeten afrekenen met nog enkele snelle benen. Ook John Degenkolb, winnaar van de Tourrit naar Roubaix, staat aan de start, net als Sonny Colbrelli en Tim Declercq, rots in de branding bij Quick Step.

Nog meer toprenners aan de start

De lijst met toppers is nog niet compleet. Momenteel worden nog onderhandelingen gevoerd met twee vedetten.

Volledige vernieuwing in 2019

Het programma van 2018 is een opstap naar een volledige vernieuwing in 2019. Vzw De Nieuwe Velovrienden organiseert op zondag 5 mei 2019 een criterium met alle toppers van de voorjaarsklassiekers, gecombineerd met een klassieke wegkoers voor de top van het internationale vrouwenwielrennen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier