Cameron Vandenbroucke, dochter van Frank, loopt stage bij Patrick Lefevere

Redactie KW

Op de Superprestige in Middelkerke dook ze op als bloemenmeisje, maar nu blijkt dat Cameron Vandenbroucke zelf ook op de fiets is geklommen. De dochter van de legendarische Frank Vandenbroucke ambieert nog geen eigen wielercarrière, voorlopig toch niet…

Ooit schoof ze, ietwat met frisse tegenzin, mee aan tafel als haar vader het zoveelste interview moest geven. Of stond ze bewonderend te kijken hoe papa Frank triomfeerde op het podium nadat hij in een belangrijke koers de verzamelde concurrentie nog maar eens een poepje had laten ruiken. Vorige week stond dochter Cameron Vandenbroucke zelf op een wielerpodium, als bloemenmeisje tijdens de Superprestige veldrijden in Middelkerke. Er is een geringe kans dat ze het zelf ooit als renster probeert, maar daar wil de negentienjarige jongedame zich nog niet te veel op vastpinnen. “De tijd zal snel uitwijzen of ik over de nodige talenten beschik”, lacht ze.

Neen, stomverbaasd was ze niet toen haar verschijning op de cross in Middelkerke de pers haalde. Cameron Vandenbroucke genoot er zelfs van, want de wielerwereld is en blijft haar biotoop. De dochter van Clothilde Menu oriënteert zelfs haar studies in die richting.

“Na een aanrijding met een wagen moest ik stoppen met ateltiek”

Cameron Vandenbroucke: “Ik volg momenteel de bachelorrichting ‘Communicatie’ aan HELHa (Haute Ecole Louvain en Hainaut) in Doornik, een opleiding van drie jaar. Tijdens de week zit ik op kot, in het weekend ben ik vooral bij mijn grootouders in Ploegsteert en bij mijn mama in Moeskroen. Eens ik dat diploma op zak heb, wil ik graag aan de slag om de public relations van een professionele wielerploeg te verzorgen. In het voorjaar loop ik in dat kader al één maand stage bij Quick-Step Floors. Die keuze is niet toevallig: ploegmanager Patrick Lefevere heeft destijds veel voor mijn papa gedaan en onderhoudt nog goede contacten met mijn grootouders. Ik kan bij zijn team veel leren van Alessandro Tegner, de perschef van het team. In het tweede en derde jaar van mijn studies is het de bedoeling respectievelijk twee en drie maanden stage te lopen.”

Wereldkampioen Eli Iserbyt moest in Middelkerke de Brit Thomas Pidcock laten voorgaan. Uiterst rechts herken je Cameron Vandenbroucke als bloemenmeisje.
Wereldkampioen Eli Iserbyt moest in Middelkerke de Brit Thomas Pidcock laten voorgaan. Uiterst rechts herken je Cameron Vandenbroucke als bloemenmeisje.© BELGA

Je bent zelf ook steeds meer op de fiets te zien, hoewel je vroeger een erg beloftevolle atlete was. Vanwaar die switch?

“Lopen is lange tijd echt mijn dada geweest. Zowel tijdens wegwedstrijden, op de piste als in het veldlopen heb ik mooie resultaten behaald. Dat resulteerde in verschillende Belgische en provinciale titels en een rist ereplaatsen. Mijn favoriete discipline was de 800 meter op de piste. In april 2015 liep het evenwel fout. Ik was tijdens een training aan het lopen op het fietspad en besliste plots om rechtsomkeer te maken. Daarbij kwam ik even op de autorijweg terecht en kon een bestuurder me niet meer ontwijken. Ik was een tijdje out en herstelde van de meeste blessures vrij vlot, maar tijdens het hervatten van de trainingen bleef een voetletsel me parten speelde. Moeten stoppen met atletiek was een grote schok, maar net daardoor begon ik zelf te fietsen, iets wat ik enorm graag doe. Een geluk bij een ongeluk dus, in de letterlijke betekenis van het woord.”

“Nu train in recreatief, als blijkt dat ik talent heb, begin ik misschien te koersen”

Mogen de hardnekkige supporters van je papa zaliger zich al beginnen voorbereiden om jou aan te moedigen tijdens wedstrijden?

“Laat ons vooral niet te hard van stapel lopen: mijn fietstrainingen zijn vooral recreatieve (toer)tochten, meestal in het gezelschap van mijn ‘papi’ (grootvader Jean-Jacques, de vader van Frank, red.) of met vrienden. Zo zou ik zondag met erg veel plezier deelnemen aan de cyclorit van de Omloop Het Nieuwsblad, maar daarvoor zullen de weersomstandigheden toch wat moeten meezitten. Mocht tegen deze zomer blijken dat ik over de talenten beschik om het zelf als renster te proberen, is dat een mogelijkheid, maar dat is allesbehalve zeker. Ik wil vooral mijn eigen verhaal schrijven mocht ik het ooit proberen, al besef ik maar al te goed dat mijn familienaam dan best wel voor wat druk kan zorgen. Zelfs dat zou ik niet eens erg vinden: als ik op die manier de herinnering aan mijn papa levendig kan houden, doe ik dat met alle plezier.”

Cameron Vandenbroucke, dochter van Frank, loopt stage bij Patrick Lefevere

Welke herinneringen koester je aan je vader?

“Ik heb hem niet zo heel veel gezien, want hij was vaak weg voor het wielrennen. Toen zijn relatie met mijn mama op de klippen liep en hij vooral in Italië verbleef, bij Sarah en zijn tweede dochter Margaux, was dat soms best wel hard. Bovendien was hij eigenlijk ook een beetje publiek bezit: als we samen ergens waren, werd hij altijd wel door iemand vastgeklampt. Toch ben ik er enorm fier om zijn dochter te zijn. Papa was een uitzonderlijk iemand, ik blijf de talrijke waardevolle momenten koesteren die we samen hebben beleefd. Als ik op mijn manier in de wielerwereld zijn voetsporen kan drukken: graag!”

(Door Bart Vancauwenberghe)

Vorig jaar bij de voorstelling van Gent-Wevelgem ging Nico Mattan- ooit de 'compagnon de route' - van Frank Vandenbroucke maar al te graag op de foto met oma Chantal en dochter Cameron Vandenbroucke.
Vorig jaar bij de voorstelling van Gent-Wevelgem ging Nico Mattan- ooit de ‘compagnon de route’ – van Frank Vandenbroucke maar al te graag op de foto met oma Chantal en dochter Cameron Vandenbroucke.© vdb

Cameron Vandenbroucke, dochter van Frank, loopt stage bij Patrick Lefevere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier