Brecht Wildemeersch: van het mountainbiken naar de weg

Brecht Wildemeersch in actie in Handzame. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Brecht Wildemeersch is er toevallig ingerold. Tijdens de familiereis in 2015 in Oostenrijk zag hij in de bergen jonge mountainbikers geamuseerd bezig en dat inspireerde hem tot navolging. Enkel een mountainbike ontbrak, maar dat budget zou hij wel rond krijgen met de attenties bij zijn plechtige communie in 2016.

“De mountainbike was er evenwel eerder dan de communie”, lacht zijn mama Veronique Smissaert. “Brecht leefde zich behendig en naar hartenlust uit, maar de verre verplaatsingen ontmoedigden hem almaar meer. Waarom het niet eens proberen in de veel nabijere wegkoersen? Als fan van Fabian Cancellara, die hij diverse keren vol bewondering nakeek in de Ronde van Vlaanderen, kon hij een Trek-fiets op de kop tikken. Zo reed hij in de kleuren van de Jonge Renners Roeselare in april 2017 zijn eerste koers.”

Uitslagen

“Bijna anderhalf jaar zijn z’n uitslagen nog niet om over naar huis te schrijven, maar hij schuift gaandeweg op en werd slechts tweemaal gedubbeld. Hij is er achter gekomen dat Jelle Wallays, het boegbeeld van zijn club, er aanvankelijk ook weinig van bakte. Ook zijn fietsende oma Jacqueline Vanhullebusch en grootnonkel Firmin Desanghere garanderen hem dat de kloof vroeg of laat gedicht zal worden”, aldus nog Veronique. “Hij trotseerde al tweemaal de Tourmalet zodat hij ervan overtuigd is dat de hoogtemeters almaar meer natuurlijke bondgenoten zullen worden. Als nieuweling zal hij dan ook vaker het reliëf opzoeken.”

“Met zijn groot idool Fabian Cancellara, die helaas gestopt is, kwam hij tweemaal in contact: met de bemiddeling van de toffe Dirk Demol tijdens een wedstrijd en op de Boekenbeurs in Antwerpen.”

Verbetenheid

In de aspirantenkoers van Zerkegem zal Brecht Wildemeersch er helaas niet bij zijn, maar wel in Gistel drie dagen later. “Daar zal hij met zijn bekende verbetenheid zijn limieten zo ver mogelijk voor zich uitschuiven. Wie weet of het zijn beste uitslag oplevert?”, besluit mama Veronique.