Bouhanni wint tumultueuze sprint in Halle-Ingooigem

De finish in Ingooigem werd ontsierd door een massale valpartij. © BELGA
Redactie KW

De Fransman Nacer Bouhanni (Cofidis) heeft woensdag de 68e editie van Halle-Ingooigem (1.1) op zijn naam geschreven na een massasprint die eindigde in een grote valpartij.

De 24-jarige Bouhanni was na 198,8 kilometer in de sprint in Ingooigem in een door een valpartij ontsierde massasprint te snel voor onze landgenoten Kris Boeckmans (Lotto-Soudal) en Edward Theuns (Topsport Vlaanderen-Baloise). Voor Bouhanni was het al de tweede zege in Ingooigem. Eerder was hij er in 2012 de beste. Op de erelijst volgt hij de Fransman Arnaud Démare op.

Van bij de start sloegen Xandro Meurisse en Sam Lennertz de handen in elkaar. Het tweetal fietste snel een kleine voorsprong bij mekaar. David Boucher, Dieter Vanthourenhout en Paulius Siskevicius reageerden wat later op deze vroege uitval en na zowat zeven kilometer koers kregen we een kopgroep met vijf renners. Het peloton liet een hele poos begaan en voerde ter hoogte van de kasseistrook van de Varentstraat, onder impuls van de renners van Etixx-Quick Step en Cofidis, het tempo opnieuw op. De leiders hadden dan reeds een maximale voorsprong van 9:15 bij mekaar kunnen sprokkelen.

Stijn Devolder bekommert zich om zijn Italiaanse ploegmaat Eugenio Alafaci van Trek Factory Racing.
Stijn Devolder bekommert zich om zijn Italiaanse ploegmaat Eugenio Alafaci van Trek Factory Racing.© BELGA

Naar een massasprint

Bij het aansnijden van de vijf plaatselijke ronden in Ingooigem was die al geslonken naar 6:15. De grote groep bleef verder aan de achterstand knagen. Met nog drie ronden van het einde bedroeg die nog slechts 2:55 op het peloton waarin de renners van Etixx-Quick Step, Cofidis, Lotto-Soudal en Trek de touwtjes in handen namen. Tijdens de beklimming van de Tiegemberg, op 49 kilometer van de finish, moest David Boucher er voorin even af. Wat verderop moest hij dan toch definitief het hoofd buigen, net als Dieter Vanthourenhout.

Nog voor de voorlaatste beklimming van de Tiegemberg trokken de renners van Etixx-Quick Step fors door en werden de leiders gegrepen. Mede door die tempoversnelling scheurde het peloton en kregen we een omvangrijke kopgroep van zowat 35 renners. Zij reden een halve minuut voor de grote groep uit bij het ingaan van de slotronde. Voor Kenny Dehaes, Nikolas Maes, Sep Vanmarcke, Jelle Wallays en Geoffrey Soupe ging het nog allemaal te traag. Niki Terpstra dichtte de kloof naar die nieuwe leiders maar op anderhalve kilometer van de eindmeet smolt alles opnieuw samen. In de daaropvolgende massasprint haakten enkele renners in elkaar en kon Nacer Bouhanni het vervolgens afmaken.

Nacer Bouhani haalde het voor Kris Boeckmans en Edward Theuns.
Nacer Bouhani haalde het voor Kris Boeckmans en Edward Theuns.© BELGA

De 24-jarige Bouhanni was in de sprint te snel voor onze landgenoten Kris Boeckmans (Lotto-Soudal) en Edward Theuns (Topsport Vlaanderen-Baloise).

Voor Bouhanni was het al de tweede zege in Ingooigem. Eerder was hij er in 2012 de beste. Op de erelijst volgt hij de Fransman Arnaud Démare op.

De top-20:

1. Nacer Bouhanni

2. Kris Boeckmans

3. Edward Theuns

4. Tom Van Asbroeck

5. Aidis Kruopis (Lit)

6. Justin Jules (Fra)

7. Antoine Demoitié

8. Jonas Van Genechten

9. Timothy Dupont

10. Pieter Vanspeybrouck

11. Tom Boonen

12. Jens Adams

13. Roy Jans

14. Joeri Stallaert

15. Tim Merlier

16. Lorenzo Manzin (Fra)

17. Gianni Vermeersch

18. Jan Ghyselinck

19. Jens Keukeleire

20. Robin Stenuit

De volledige uitslag kan je ook nalezen in de pdf-bijlage hieronder.

(Belga)

Halle Ingooigem 2015.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier