Boonen toont snelle benen in Knokke-Heist, Jens Debusschere is derde

© BELGA
Redactie KW

Tom Boonen (Etixx-Quick.Step) heeft donderdag de eerste rit in lijn in de Baloise Belgium Tour (2.BC) gewonnen, met aankomst in Knokke-Heist.

Boonen haalde het na 178,5 km tussen Lochristi en Knokke-Heist voor de Fransman Arnaud Démare (FDJ) en Belgisch kampioen Jens Debusschere (Lotto-Soudal) uit Dadizele. De Oostenrijker Matthias Brändle (IAM Cycling), die woensdag de proloog in Bornem won, blijft leider.

Cordeel primus in Gouden Kilometer

Na zowat 5 km trokken Sander Cordeel, Benjamin Verraes, Ludwig De Winter, Dries De Bondt, Christophe Premont en de Duitser Philipp Walsleben in de aanval. Zij boekten tot maximaal 5:45 minuten op het peloton waarin de renners van IAM Cycling, met leider Matthias Brandle in hun rangen, het tempo bepaalden. De zes leiders mochten de eerste van twee plaatselijke ronden, van elk 30 kilometer, op en rond ‘De Wandelaar’ aanvatten met een voorsprong van 3:28 op de grote groep. Daar hielde ze er bij het ingaan van de slotronde nog slechts 2:14 van over.

In de Heistlaan in Ramskapelle lag de zo felbesproken ‘Gouden Kilometer’. Daarin toonde Sander Cordeel zich driemaal de sterkste van de leidersgroep en sprokkelde zo negen bonificatieseconden. Met nog 21 kilometer te rijden probeerde de Etixx-Quick.Stepploeg, in een open vlakte, waaiers te trekken. Net op dat moment reed de man met de rode leiderstrui, Matthias Brandle, lek. Hij kreeg snel een wiel van een teamgenoot en kon weer aansluiting vinden met de staart van het peloton.

Boonen snelste in massasprint

Op acht kilometer van de eindmeet versnelde Sander Cordeel en liet zo zijn metgezellen in de steek. Zij werden op vier kilometer van de finish opgepeuzeld door de grote groep. Met nog één kilometer te rijden smolt alles echter samen. In de daaropvolgende massasprint haalde Tom Boonen het voor Arnaud Démare en Jens Debusschere.

De prijs van de strijdlust ging naar Benjamin Verraes, afkomstig uit Menen maar nu in Moortsele wonend.

Vrijdag rijdt het peloton van Knokke-Heist naar Herzele over 201,1 km. De rittenkoers eindigt zondag.

De top-20:

1. Tom Boonen

2. Arnaud Démare (Fra)

3. Jens Debusschere

4. Jonas Vangenechten

5. Dylan Groenwegen (Ned)

6. Jean-Pierre Drucker (Lux)

7. Roy Jans

8. Tom Van Asbroeck

9. Yves Lampaert

10. Aleksei Tcatevich (Rus)

11. Edward Theuns

12. Antoine Demoitie

13. Greg Van Avermaet

14. Timothy Stevens

15. Rüdiger Selig (Dui)

16. Nicolas Vereecken

17. Marco Benfatto (Ita)

18. Jonas Ahlstrand (Zwe)

19. Pieter Vanspeybrouck

20. Gijs Van Hoecke

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier