BMC verlengt wereldtitel ploegentijdrit

BMC Racing Team zegeviert. © BELGA
Redactie KW

BMC heeft zondag op het WK wielrennen in het Amerikaanse Richmond met succes zijn wereldtitel ploegentijdrijden voor mannen verdedigd. De Amerikaanse wielerformatie (met Rohan Dennis, Daniel Oss, Manuel Quinziato, Silvan Dillier, Taylor Phinney en Stefan Küng) legde de 38,8 km af in 42:07 en was daarmee 12 seconden sneller dan Etixx-Quick Step.

Etixx-Quick Step kon in Richmond een derde wereldtitel in vier jaar veroveren na Valkenburg (2012) en Firenze (2013), maar beet dus de tanden stuk op BMC. Movistar werd derde op 31 seconden. Lotto-Soudal strandde op de zevende plaats (op 1:27), Topsport Vlaanderen-Baloise werd 16e op 2:20.

Etixx - Quick-Step werd tweede.
Etixx – Quick-Step werd tweede.© BELGA

De prestigestrijd om de wereldtitel vatte aan met het Amerikaanse Champion System, maar uitkijken was het toch vooral naar de strijd tussen de tenoren van 2014: Etixx-Quick Step, Orica-GreenEdge en BMC. Outsiders waren Movistar en Tinkoff-Saxo. Dat laatste team zou zijn droom al snel mogen opbergen. Na het afhaken van de zesde renner kwamen nog twee anderen ten val. Kortom, met drie renners zette de ploeg zichzelf buiten tijd. Tinkoff-Saxo zou dan ook als laatste finishen.

Etixx-Quick Step startte als derde laatste en zette een goede tijd neer bij het eerste tussenpunt. Maar BMC, als laatste gestart, drukte hen meteen met de neus op de feiten en pakte enkele seconden voorsprong. Die bonus zou ook bij het tweede tussenpunt verder uitgebreid worden.

Topsport Vlaanderen - Baloise in actie.
Topsport Vlaanderen – Baloise in actie.© BELGA

Intussen knalde de procontinentale formatie Topsport-Vlaanderen naar een sterke tijd. De ploeg mocht zelfs even op de hotseats plaatsnemen, maar werd na enkele minuten wel voorbijgestoken door IAM Cycling. Uiteindelijk zou de ploeg op de zestiende plaats finishen, als eerste procontinentale ploeg in de uitslag.

Etixx-Quick Step kwam intussen bij het derde tussenpunt iets dichter bij BMC, op zes seconden. Zoals vooraf voorspeld zou het een secondenspel worden. Orica-GreenEdge, vorig jaar tweede, speelde geen rol van betekenis. De strijd om het goud zou tussen de Belgische en Amerikaanse ploeg beslecht worden. Finaal bouwde BMC in het slot zijn voorsprong nog verder uit en kroonde het team zich voor het tweede jaar op rij tot wereldkampioen.

De uitslag:

1. BMC (VSt), de 38,6 km in 42:07.

2. Etixx-Quick Step (Bel) op 11.

3. Movistar (Spa) 30.

4. Orica (Aus) 53.

5. Giant (Dui) 1:03.

6. Lotto NL (Ned) 1:17.

7. Lotto-Soudal (Bel) 1:26.

8. Astana (Kaz) 1:37.

9. Sky (GBr) 1:41.

10. Trek (VSt) 1:46.

11. FDJ (Fra) 1:48.

12. Cannondale (VSt) 1:49.

13. IAM (Zwi) 1:57.

14. AG2R La Mondiale (Fra) 2:03.

15. Lampre (Ita) 2:07.

16. Topsport Vlaanderen-Baloise (Bel) 2:20.

(Belga – foto’s Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier