BK-zilver voor Valerie Demey: “Boost voor carrière”

Valerie Demey is aan een prima seizoen bezig. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Op het BK in Binche pakte Valerie Demey (24) een meer dan verdiende zilveren medaille. De Oostkampse moest enkel ploeggenote Annelies Dom laten voorgaan.

Na het klassieke voorjaar bleef de renster van Lotto-Soudal Ladies onder andere door ziekte een maand aan de kant. De basis voor haar goede vorm legde ze in de Emakumeen Bira, zeg maar de Ronde van het Baskenland. “Ik heb daar in Spanje enorm afgezien, want ik ben absoluut geen klimmer. Dat is niet leuk, maar zo’n World Tour-koers heb je wel nodig om sterker te worden.” Demey stond dan ook met het nodige vertrouwen aan de start van het BK. “Ik wist na de verkenning dat het een parcours op mijn maat was. Stoempen is mijn ding en ik hou van kasseien. Mijn ambitie was dan ook om te winnen.”

“Stoempenis mijn ding en ik hou van kasseien. Mijn ambitie was dan ook om te winnen”

De ambitie van de jonge Oostkampse was absoluut niet uit de lucht gegrepen, want ze zette zondag in Binche een ijzersterke wedstrijd neer. De dames van Lotto-Soudal trokken slag om slinger in de aanval. “We wisten dat Lotte Kopecky geviseerd zou worden, dus moesten we aanvallen. Op de televisie vroeg iedereen zich af waar we mee bezig waren, maar de tactiek van hard te blijven koersen werkte. We moeten het Jolien D’Hoore ook niet te gemakkelijk maken.” Uiteindelijk sprintte Demey met een kleine kopgroep voor de overwinning. “Ik wist dat Annelies sneller was en heb dus nog twee keer aangevallen in de slotronde. Sofie De Vuyst was ongelooflijk sterk en reageerde op alles. Na die tweede plaats én de titel voor mijn ploegmate zat ik in een euforie.”

Praat achteraf

Na elke tweede plaats blijft een sporter toch achter met een knagend gevoel, omdat er misschien meer inzat. “Thuis overloop je de wedstrijd dan wel en denk je nog eens na over het koersverloop, maar ik heb er het maximale uitgehaald. Sowieso is dat praat achteraf, de sterkste heeft gewonnen.” Een Belgische titel zou de carrière van de beloftevolle renster helemaal veranderd hebben. “Maar die tweede plaats is zeker ook al een boost voor mijn carrière. Maandag mocht ik op een criterium in het Nederlandse Luyksgestel al mee op de paradewagen met de kampioenen. De driekleur was de kers op de taart geweest, maar er komen nog kansen. Dit was trouwens mijn beste resultaat ooit op een BK. Ik heb bewezen dat mijn goede voorjaar geen toeval was.”

“Ik vind dat ze de start toch minstens een uur of twee zouden moeten verlaten, de mannen moeten dan maar eerst een grote lus rijden”

Het BK ging zondagochtend al om 7.45 uur van start, een doorn in het oog van veel rensters. “In Nederland wordt op zaterdagnamiddag gereden en komt de wedstrijd ook live in beeld. Ik vind dat ze de start toch minstens een uur of twee zouden moeten verlaten, de mannen moeten dan maar eerst een grote lus rijden.” Ook de afstand van amper 100 kilometer blijft onlogisch. “Dat is gewoon veel te weinig voor een BK en moet opgetrokken werden naar 120 of 130 kilometer. In de World Tour reden we in de Ronde van Drenthe bijvoorbeeld 167 kilometer, praktisch even langs als diezelfde koers bij de mannen.” (ACL)