BK-zilver voor Nicolas Cleppe, vijf West-Vlamingen in top 12

© BELGA
Tom Vandenbussche

Quinten Hermans is de nieuwe Belgische kampioen veldrijden bij de beloften. De regerende Europese kampioen uit Limburg was ongenaakbaar aan het strand en de paardenrenbaan van Oostende. Nicolas Cleppe uit Ingelmunster veroverde zilver, Yannick Peeters was goed voor brons. Met Jonas Degroote uit Zillebeke, Thomas Joseph uit Kemmel, Nick Van de Kerckhove uit Oostkamp en Niels Derveaux uit Otegem eindigden nog vier andere West-Vlamingen in de top 12.

Quinten Hermans maakte er bij afwezigheid van Eli Iserbyt – de regerende wereldkampioen bij de beloften moet door zijn profcontract bij Marlux-Napoleon Games vanmiddag bij de profs van start – een ware onemanshow van. Op het lastige parcours aan de kust vermorzelde hij de verzamelde tegenstand. “De zandstroken lagen mij minder en daar maakte Quinten het verschil”, vertelde NicolasCleppe, ploegmaat van Hermans bij Telenet-Fidea Lions, na afloop. “Telkens reed ik me daar vast en kon hij wegrijden. Dit is een correcte uitslag. Nu ligt de focus op het WK, maar eerst wachten me nog twee zware trainingsweken. Of dit zilver me een stapje dichter bij een profcontract brengt? Dat vind ik wel”, besluit de laatstejaarsbelofte.

Degroote op een zucht van brons

Jonas Degroote uit Zillebeke bekroonde een uitstekende race met een 4de plaats, net achter bronzen medaillist Yannick Peeters. “Sorry”, was zijn eerste woord toen zijn ploegmanager Peter Bauwens en kersvers ploegleider Johan Museeuw hem na de meet opwachtten. “Mijn doel was om in de top zes te eindigen en zo een vaste stek in de Belgische Wereldbekerselectie te verwerven. Dat lukt de laatste tijd heel goed. Ik ben tevreden met die 4de plaats, ook al was het podium heel dichtbij. Ik denk dat ik nu mijn WK-selectie waard ben”, aldus Degroote, die ook nog woorden van lof had voor de sterke ploegprestatie van Tarteletto-Isorex, dat drie crossers in de top 12 plaatste.

Verrassende Van de Kerckhove

Nick Van de Kerckhove uit Oostkamp eindigde, twee weken na zijn provinciale titel in Beernem, op een bijzonder knappe 7de plaats. Boven de verwachtingen van iedereen, maar niet helemaal voor de crosser zelf, die sinds 1 januari deel uitmaakt van Tarteletto-Isorex. “Ik weet dat ik een kampioenschapsrenner ben en dan altijd iets meer kan”, aldus Van de Kerckhove, als aspirant ooit eens Belgisch kampioen in het veld. “Bovendien had ik hier het parcours in mijn voordeel. Op zware omlopen kom ik beter tot mijn recht. Dan kan ik een uur lang een bepaald tempo aanhouden. Ik ben een man van de lange adem. Geleidelijk aan kon ik renner na renner inhalen. Ik kreeg afgelopen woensdag ook prima tips van Rony De Vos, waardoor ik in de zandstroken het verschil kon maken.”

Ontgoochelde Joseph

Thomas Joseph uit Kemmel eindigde teleurgesteld op de 10de plaats, nadat hij lange tijd in 6de positie had gereden. “Die zandstrook was in mijn nadeel”, reageerde de renner van Marlux-Napoleon Games na afloop. “Mijn kerstperiode was goed en normaal moet ik hier meedoen voor de top vijf, maar het mag niet zijn. Ik had een slechte dag zeker? Het WK? Dat zal moeilijk worden, vrees ik.”

Ex-mountainbiker Derveaux op zucht van top tien

Niels Derveaux uit Otegem, twee jaar geleden nog 4de op het EK crosscountry bij de juniores, werd 12de. Lange tijd leek de gewezen mountainbiker, die pas enkele maanden overstapte naar het veld, op weg naar een toptienplaats. “Maar op de laatste passage richting brug en zand ging ik er niet vlot door, terwijl mijn twee concurrenten op dat moment daar wel in slaagden. Tevredenheid overheerst echter. Voor mij is het deze winter overal de eerste keer. Ik zie dit als een leerjaar en hopelijk kan ik volgende winter een stap voorwaarts zetten”, aldus de kersverse aanwinst van Tarteletto-Isorex.

Andere West-Vlamingen in de uitslag: Brecht Vandenheede uit Pittem 29ste, Milan Levecke uit Oostende 30ste, RobinAlderweireld uit Veurne 31ste, Stefano Museeuw uit Gistel 35ste, Niels Vandenbroucke uit Veurne 36ste en Mathias Declerck uit Ardooie 40ste

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier