BK nadert: Klaas Vantornout vijfde in Heusden-Zolder

© BELGA
Redactie KW

Mathieu van der Poel heeft zaterdag de veldrit in Heusden-Zolder gewonnen, dat is de vijfde manche van het seizoen in de Wereldbeker. Van Aert en Nys hadden een slechte dag.

Op en rond het autocircuit in Heusden-Zolder haalde de Nederlandse wereldkampioen het in een generale repetitie voor het WK van eind volgende maand van Kevin Pauwels en zijn landgenoot Lars van der Haar. Wout van Aert moest vrede nemen met de achtste plaats, Sven Nys werd tiende. Voor Van der Poel is het twee op twee in de Wereldbeker, vorig weekend was hij ook al de beste in de Citadelcross in Namen. In de stand blijft Van Aert aan de leiding, voor Van der Haar en Nys. Uitkijken was het zaterdag ook naar de terugkeer van Lars Boom in het veld. De Nederlander maakte na drie jaar een korte comeback. Zelf hoopte hij op een plaats in de top tien, maar dat zou niet evident worden. De Astana-renner moest immers als laatste starten.

Snelle Klaas

Het was de Fransman Clément Venturini die de beste start nam op het racecircuit, samen met Tim Merlier. Ook Belgisch kampioen Klaas Vantornout was goed weg. Achter hen volgde een groepje met Mathieu van der Poel, Tom Meeusen en Wout van Aert, iets verderop reden Sven Nys en Kevin Pauwels.

Het was de wereldkampioen die het kloofje dichtte en na één ronde reed een groot pak renners nog mee vooraan. Zonder Lars Boom, die passeerde in 27ste positie en zou een lange dag tegemoet gaan, want ronde na ronde verloor hij tijd. De Nederlander zou als laatste eindigen, op ruim 7 minuten van de winnaar.

Vooraan was het Van der Haar, al twee keer winnaar in Heusden-Zolder, die als eerste versnelde en het pak uit elkaar ranselde. Van der Poel zag het gevaar en sprong naar hem toe. Achter hen werd geaarzeld in een groepje met Pauwels, Meeusen, Venturini, Merlier en Vantornout. Bij de doortocht aan de finish telde het vijftal 12 seconden achterstand en het was uiteindelijk Pauwels die de kloof op zijn eentje nog zou dichten. Van Aert en Nys beleefden beiden een mindere dag en zouden nooit op het voorplan treden.

Toch Van der Poel

Veel tijd om op adem te komen kreeg Pauwels niet. Vooral Van der Haar toonde zich bijzonder gretig en versnelde opnieuw. De renner van Sunweb-Napoleon Games moest het wiel lossen, maar zou nog een keer terugkomen. Van der Poel probeerde het in de voorlaatste ronde met een stevige versnelling en pakte snel vijf seconden bonus, maar in de laatste ronde kwam Van der Haar terug. Door een lekke band van die laatste kreeg Van der Poel evenwel vrij spel en pakte hij de overwinning. Pauwels werd tweede, Van der Haar derde. Van Aert moest tevreden zijn met de achtste plaats. Hij verloor kostbare punten voor het klassement, maar staat wel nog aan de leiding met 336 punten. Dat zijn er 16 meer dan Van der Haar. Nys, tiende in Heusden-Zolder, behoudt zijn derde plaats met 303 punten.

De zesde Wereldbekermanche van het seizoen wordt op 17 januari in Franse Lignières gereden, een week later volgt de slotmanche in het Nederlandse Hoogerheide.

(Belga)