Auteur en wielerliefhebber Ann De Craemer: “Een dubbel gevoel”

Ann De Craemer © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Blij omdat de Muur terug is, maar diep ontgoocheld omdat Antwerpen Brugge vervangt als startplaats: zo voelt schrijfster Ann De Craemer uit Tielt zich. “Het grote geld heeft gewonnen”, aldus Ann.

Auteur en columniste Ann De Craemer is een echte wielerliefhebber. De koers inspireerde haar tot het boek De Seingever en zelf klimt ze ook geregeld op de fiets. Zo reed ze ook al de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. “Het nieuws dat Brugge niet langer de startplaats van de Ronde is, bezorgt me echt een dubbel gevoel. Ik ben oprecht blij dat de Muur terug zijn opwachting maakt in de Ronde, maar ook ontzettend ontgoocheld dat de start vanaf volgend jaar in Antwerpen wordt gegeven.”

Het is duidelijk dat het hier over geld gaat. Wie het meest kon bieden, heeft het gehaald. En het gaat om veel geld: Antwerpen betaalt 400.000 euro, dubbel zoveel als Brugge”, zucht Ann.

Niet langer de Ronde van Vlaanderen

“Met Antwerpen als startplaats en zonder passage door West-Vlaanderen kan je deze wedstrijd moeilijk nog de Ronde van Vlaanderen noemen. Alleen al geografisch gezien: de wedstrijd zal op een relatief kleine oppervlakte gereden worden. Ook historisch klopt het niet: de Vlaanders, dat is Oost- en West-Vlaanderen. Een gevoel dat in Antwerpen trouwens nog altijd leeft. Toen ik onlangs in Antwerpen was, zei iemand me met veel dédain ‘En nu moet je nog terug naar de Vlaanders…’ Met deze beslissing wordt 100 jaar geschiedenis gewoon weggegooid…”

“Bart De Wever wou de Ronde al langer binnenhalen, het is hem nu gelukt. Flanders Classics-topman Wouter Vandenhaute heeft gekozen voor het grote geld, net zoals hij dat vijf jaar geleden deed toen de Muur van Geraardsbergen uit de Ronde wegviel. Door de finale te veranderen en de renners drie keer langs de Oude Kwaremont en de Paterberg te sturen, kon hij daar viptenten plaatsen voor mensen die veel geld willen betalen om de renners te zien passeren. Dat de Muur nu terugkomt, is het enige positieve aan dit verhaal. Flanders Classics kon volgens mij ook niet anders. De Muur heeft altijd voor spankracht in de wedstrijd gezorgd. De Muur was niet alleen het symbool van de Ronde, maar ook hét punt waarvan je wist dat hét zou gebeuren, dat de wedstrijd in een beslissende fase terechtkwam. Een element dat de laatste jaren vaak in de Ronde ontbrak. Die terugkeer kan ik dus alleen maar toejuichen, het wegvallen van Brugge daarentegen…” (SRA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier