Arnaud Démare wint de Primavera

© BELGA
Redactie KW

Arnaud Démare heeft zaterdag de 107e editie van Milaan-Sanremo op zijn naam geschreven. De 24-jarige Fransman was in de eerste grote klassieker van het seizoen tussen Milaan en Sanremo de snelste in de spurt. Jurgen Roelandts was 3e, Greg Van Avermaet 5e.

Een zwak zonnetje en milde temperaturen van 11 graden bij de start in Milaan voor de 107e editie van La Primavera. Geen 200, maar slechts 199 renners namen de start. Moreno Hofland moest forfait geven wegens ziekte. 291 kilometer wachtten de renners richting Sanremo, met onderweg zes beklimmingen, waarvan vijf in de laatste 50 kilometer met onder meer de Cipressa en de Poggio.

Na een snelle en nerveuze beginfase duurde het tot kilometer 10 vooraleer een groepje erin slaagde om weg te rijden uit het peloton. Geen Belgen onder de vluchters, wel van de partij waren Gediminas Bagdonas, Serghei Tvetcov, Mirco Maestri, Jan Barta, Adrian Kurek, Roger Kluge, Matteo Bono, Samuele Conti, Maarten Tjallingii, David Lozano en Andrea Peron. Op amper enkele kilometers knokten de elf renners een voorsprong van twee minuten bij elkaar en die zou onderweg alleen maar groeien, tot maximaal 10:30. In het peloton was het Tinkoff-Saxo dat het commando nam, de voorsprong binnen de perken hield en uiteindelijk zelfs liet zakken tot 7:30.

Arnaud Démare wint de Primavera

De organisatie kwam rond 11u voor een verrassing te staan toen bekend raakte dat een aardverschuiving in Arenzano er voor gezorgd had dat grote rotsblokken op het wegdek terecht waren gekomen. Een passage waar het peloton normaal gezien zou passeren vlak na de afdaling van de Passo del Turchino op ongeveer 130 kilometer van de finish. Een omleiding werd voorzien: vanaf Genova Voltri tot Arenzano werd het peloton over negen kilometer autosnelweg gestuurd, waardoor de teller van deze editie op 295 kilometer kwam te staan.

Finale

Het duurde lang, zoals wel vaker in Milaan-Sanremo, vooraleer de finale losbarstte. In aanloop naar de Cipressa steeg de nervositeit in het peloton, met ook enkele valpartijen tot gevolg. Julien Vermote kwam ten val, en zat lange tijd aan de kant. Wat later lagen onder meer ook topfavoriet Michael Matthews, Geraint Thomas, Luke Rowe, Diego Ulissi tegen de grond. De fiets van Matthews haakte in een andere fiets. Hij zou veel tijd verliezen, zijn kansen op de zege leken meteen weggevaagd.

Intussen werden de laatste vluchters gegrepen op 25,2 km van de finish. Dat was het sein voor Giovanni Visconti om in de aanval te gaan. Hij kreeg Ian Stannard, bergop ook al sterk bezig in Parijs-Nice en tweevoudig winnaar van Omloop het Nieuwsblad, met zich mee. Het duo verzamelde snel 15 seconden. Maar in het peloton met favorieten, waar Cavendish intussen had moeten afhaken, werd ook niet stilgezeten. Daniel Oss, Fabio Sabatini en Matteo Montaguti maakten de sprong naar het duo in de afdaling van de Cipressa. Ze kregen evenwel geen vrije baan, want net voor de voet van de Poggio slokte wat restte van het peloton hen op.

De beloofde aanval van Vincenzo Nibali, die de koers hard wilde maken, bleef uit. Het was Andrea Fedi die als eerste in de aanval trok op de Poggio. Veel voorsprong kreeg hij niet. Tony Gallopin dichtte het gat, maar bleef zelf niet voorop.

Daarna zag Michal Kwiatkowski zijn kans schoon. Net voor de top van de Poggio snelde de ex-wereldkampioen weg uit het peloton. Hij kwam als eerste over de top met vijf seconden bonus en daalde daarna als een bezetene. Nibali zag het gevaar, counterde, maar slaagde er niet in om de Pool bij te benen. Er werd naar elkaar gekeken, Fabian Cancellara probeerde even, maar ook hij raakte niet ver. Het peloton kwam dichter, Kwiatkowski werd gegrepen. Meteen probeerde Edvald Boasson Hagen net voor de vod van de laatste kilometer te verrassen. Hij kreeg Van Avermaet op zijn wiel, maar ook zij bleven niet uit de greep van het peloton.

Arnaud Démare wint de Primavera
© BELGA

In een bizarre sprint, Fernando Gaviria kwam lullig ten val op 500 meter van de meet, was het verrassend Arnaud Démare die de overwinning greep, voor Ben Swift en Jurgen Roelandts. Die laatste had van ver zijn sprint ingezet, maar greep naast de zege.

De top 10:

1. Arnaud Démare (Fra/FDJ) de 295 km in 6u54:45

2. Ben Swift (GBr/SKY) op 0:00

3. Jurgen Roelandts (Bel/LTS) 0:00

4. Nacer Bouhanni (Fra/COF) 0:00

5. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:00

6. Alexander Kristoff (Noo/KAT) 0:00

7. Heinrich Haussler (Aus/IAM) 0:00

8. Filippo Pozzato (Ita/STH) 0:00

9. Sonny Colbrelli (Ita/BAR) 0:00

10. Matteo Trentin (Ita/EQS) 0:00

(Belga – foto’s Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier