Ann-Sophie Duyck zesde op EK tijdrijden: “Toch weer getoond wat ik waard ben”

De wielrenster uit Hulste kwam zonder al te grote ambities aan de start in Plumelec en pakt dus de zesde plaats. “Jammer dat ik net buiten de eerste vijf eindig”, zegt ze.

Ellen Van Dijk heeft zich donderdag in het Franse Plumelec tot Europees kampioene tijdrijden voor vrouwen elite gekroond. De Nederlandse legde het parcours van 25,4 kilometer af in 36:41, goed voor een gemiddelde van 41,545 kilometer per uur. Haar landgenote Anna van der Breggen, onlangs goed voor brons op de Spelen, finishte op 18 seconden. Het brons ging naar de Russische Olga Zabelinkskaya, die op 23 tellen finishte en in Rio zilver pakte in de tijdrit.

Ann-Sophie Duyck finishte op 1:50 van de Europese kampioene. “Het is jammer dat ik net buiten die top vijf val”, zegt ze. “Maar goed, ik onthoud vooral dat ik hier weer meedoe met de toppers. Ik kwam net dat tikkeltje te kort om op de lastige stukken een groot verzet te rijden. Sinds de Olympische Spelen waren er niet zo veel wedstrijden meer, ik mis wat competitieritme, en dus kon ik niet die toptijd rijden.”

Ann-Sophie Duyck zesde op EK tijdrijden:

“Ik besef hier nu wel nog meer dat ik op de Spelen echt iets laten liggen heb. Ik finish niet zo ver van die toppers, ik had toen de conditie, maar mentaal liep het daar wat fout”, vervolgt ze. “Het was een uniek moment en dat maak je met geen enkele wedstrijd goed. Ik toon hier dat ik mijn plaatsje tussen die goede tijdrijders waard ben, dat ik echt wel een goede tijdrit kan rijden en dat Rio gewoon een tegenslag was. Je hebt goede en minder goede wedstrijden en jammer genoeg reed ik mijn slechte koers tijdens de Spelen. Ik mag mezelf gewoon niet te veel druk opleggen, niet te veel eisen van mezelf. Waarschijnlijk was het daar net iets te veel van het goede. Dat is een les die ik er uit heb getrokken. Ik moet niet te zot doen, respect hebben voor mijn lichaam en mentaal proberen rustig blijven. Dan komen de resultaten vanzelf. Als het ‘moet moet moet’, dan blokkeert de machine.”

Met dit resultaat doet ze vertrouwen op voor het WK in Qatar. “Klopt”, maar ook in aanloop van het WK, toch nog bijna een maand ver, zijn er nog weinig wedstrijden. Ik moet wat roeien met de riemen die ik heb”,zegt ze nog. “Volgende week mag ik alvast een zweetanalysetest laten doen van de Wielerbond bij de Bakala Academy. Dat zal me ook al wat info geven. In Doha wacht ons de hitte. Zware omstandigheden om te koersen, en nog meer als er wind zal staan. Het is afwachten hoe mijn lichaam daarop zal reageren.”