Ann-Sophie Duyck wint zilver in EK-tijdrit

© BELGA
Redactie KW

Ann-Sophie Duyck heeft zich donderdag tot vice-Europees kampioene in het tijdrijden gekroond. Op het 31,5 kilometer lange parcours in het Deense Herning moest de Izegemse alleen de Nederlandse Ellen van Dijk voor zich dulden.

Donderdagvoormiddag stond in het Deense Herning de tijdrit op het programma van het Europees kampioenschap. Ellen Van Dijk, die haar titel verdedigde, klokte af na 40’33”. Ze was daarmee 58 seconden sneller dan Ann-Sophie Duyck. Het brons ging op 1’04” naar de Nederlandse Anna van der Breggen. Voor de Belgische delegatie is het de tweede medaille op dit EK. Woensdag haalde Sébastien Grignard brons in de tijdrit voor junioren. Ann-Sophie Duyck kon met haar vreugde geen blijf. Ze had de tijdrit in het Deense Herning tot in de details voorbereid. “Ik heb hier tien keer verkend”, zei ze na afloop. “Ik kende elke bocht, elke put in de weg. Dat heeft geloond en vandaag had ik ook een superdag, vandaar deze zilveren medaille. Ongelooflijk.”

Kantelpunt in Rio

Bijna een jaar geleden was er de grote teleurstelling op de Olympische Spelen met een 23ste plaats (op 25 deelnemers), nu overheerste een andere emotie, die van grote vreugde. “Dit betekent enorm veel voor mij”, sprak ze na afloop, “want ongeveer een jaar geleden, in Rio, in bijna dezelfde weersomstandigheden was ik echt ontgoocheld over mijn prestatie. Het was een kantelpunt en sindsdien pakken we de zaken anders aan. We hebben toen alles geanalyseerd, een plan gemaakt voor de toekomst en mijn prestaties nadien op het EK (zesde) en WK (achtste) waren hoopgevend. Ik ben hard blijven werken en nu volgt de beloning.”

Ik wist dat ik een superdag nodig had en veel ook afhing van de prestaties van de andere concurrenten

Duyck mikte op top acht, het werd veel meer en zilver. “Ik wist dat ik een superdag nodig had en veel ook afhing van de prestaties van de andere concurrenten”, vertelde ze. “Vandaag voelde ik me super. Dat wist ik meteen na de start en dan weet je ook dat je enorm diep kan gaan. Het geeft vertrouwen. Bovendien had ik deze tijdrit minitieus voorbereid. In mei hadden we hier al eens verkend, zondag zijn we gearriveerd in Herning en en ik heb ook veel in de regen getraind. Normaal heb ik schrik in de regen, maar nu wist ik wat me te wachten stond en heeft het weer me weinig gehinderd. Tijdrijden komt op details aan en als je die allemaal kent en beheerst, scheelt dat een pak. Ik wist hoe ik de bochten kon nemen in dit regenweer, welk risico in welke bocht mogelijk was. Dat was allemaal gecalculeerd. Als je dan onderweg ook nog eens hoort dat je de beste tussentijden neerzet, kun je dat tikkeltje meer tot het eind.”

Ann-Sophie Duyck wint zilver in EK-tijdrit
© BELGA

Aan de finish had ze de beste eindtijd, voor Van der Breggen, maar toen moest Van Dijk nog finishen. “Tegen haar (de titelverdedigster, red.) viel weinig te beginnen. Ze is een klasse apart, maar dat ik hier zilver pak, tegen zo’n toppers is echt wel speciaal. Dit EK is zoals een WK voor ons, met de beste rensters aan de start en ik sta hier tussen hen op het podium. Hier ben ik heel trots op.”

Hoogst haalbare

Duyck nam ook de tijd om iedereen die had bijgedragen aan haar prestatie te bedanken. “In de eerste plaats mijn vriend Kasper. Daarnaast ook de federatie (Sport Vlaanderen die instaat voor haar loon, red.) en nog heel wat andere mensen die me ondersteunen. Ik zit misschien alleen op de fiets, maar die prestatie komt er niet door mij alleen en er zijn veel mensen die hier toe bijdragen. Dit zilver was het hoogst haalbare en betekent heel veel voor mij. Ik had er van gedroomd om ooit een medaille te halen op een kampioenschap en dat dit uitgerekend vandaag lukt, in zo’n omstandigheden, is toch wel heel bijzonder.”