Amber Willem naar wereldkampioenschap BMX in Bakoe

Amber met haar vader Nico. (Foto BC)

Amber Willem rijdt op 5 juni het wereldkampioenschap BMX in de hoofdstad van Azerbeidzjan. De 17-jarige Zedelgemse is ambitieus en hoopt op een podiumplaats. “En daarna examens maken”, lacht Amber, die rijdt bij het UEC BMX Team Crupi Belgium waarvan haar vader Nico teammanager is.

Amber (17) is de enige dochter van Nico Willem en Els Deketelaere. Het gezin woont langs de Sprinkelhoevestraat in Zedelgem. Amber loopt school aan het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut afdeling Spes Nostra in Sint-Andries, waar ze in het vierde middelbaar verzorging zit. “Ja, je rekent juist, ik ben in Bakoe net voor mijn examens. Maar gelukkig heb ik niet veel examens”, glimlacht Amber. Ze vertrekt op 31 mei richting Bakoe en is terug thuis op 10 juni. “BMX is inderdaad geen superbekende sport, maar dat neemt niet weg dat mijn vrienden geïnteresseerd zijn in wat ik doe en mij steunen.”

4.355 kilometer

Haar ouders zullen het WK 4.355 kilometer verder volgen, thuis in Zedelgem. “We hadden wel graag meegewild, maar hadden geen verlof meer over”, zeggen Nico en Els. “Zo’n reis naar Bakoe en het verblijf is ook duur, maar we wilden Amber de kans zeker niet ontzeggen. Ook al twijfelde Amber wel even of ze wel zou gaan, maar we konden haar toch overtuigen. Ze gaat mee met enkele kennissen/rijders uit Limburg, ze is dus zeker niet alleen in Bakoe!”

“Eerst podiumplaats in Bakoe, daarna examens”

Er mogen nog twee rijders van het UEC BMX Team Crupi Belgium, waar papa Nico trouwens manager van is, starten op het wereldkampioenschap. “Klopt, Kjell De Schepper en Gaëtane Meerts werden ook geselecteerd. Maar zij gaan niet mee. Het is uiteindelijk een hele reis, het moet haalbaar zijn met de school en de examens en dan heb je natuurlijk nog het kostenplaatje. Ik heb daar alle begrip voor.”

Podiumplaats

Amber rijdt nu haar eerste seizoen bij de cruisers en hoopt om de finale in Bakoe te rijden. “Maar je weet natuurlijk nooit in welke reeks je moet starten. Voor hetzelfde geld rijd ik in een reeks waarin net de beste BMX’ers zitten, maar voor het andere geld kom ik uit in een reeks met minder goeie crossers. Dat is natuurlijk iets wat je niet op voorhand kunt weten. Maar ik ben ambitieus, ik wil een podiumplaats behalen”, vervolgt Amber. “Het WK valt op 5 juni en ik kom aan op 31 mei. Ik heb dus nog even de tijd om te trainen. Ook na het WK is er nog de tijd om enkele parcours in Azerbeidzjan te verkennen.”

Amber in volle actie. (Foto N. Aerts)
Amber in volle actie. (Foto N. Aerts)

Amber kreeg destijds de smaak voor het BMX’en te pakken dankzij haar neef Brent Deltombe. “Hij kreeg een BMX voor zijn verjaardag en ik heb die ook eens uitgetest. Ik ben toen beginnen rijden op de piste in Oostende.”

“Je weet nooit tegen wie je het zal moeten opnemen, maar ik hoop wel op een podiumplaats”

Maar de appel valt niet ver van de boom, want ook Nico is een BMX’er. “Ik was van plan om mijn fiets eind dit seizoen aan de haak te hangen, maar ik ben nu al gestopt wegens gezondheidsredenen. Ik ben begonnen op mijn tiende en ik ben er nu 44, het is nu aan de jeugd”, zegt Nico die in 1984 nog kampioen van België werd. Ware het niet dat de competitie destijds in ons land verboden werd voor kinderen jonger dan 15 jaar door toenmalig minister van Sport Karel Poma, dan was er voor Nico wellicht een mooie carrière weggelegd.

Bakoe

In Bakoe werden in 2015 voor het eerst de Europese Spelen georganiseerd en in 2016 kwam voor het eerst de F1-Grand Prix naar de hoofdstad van Azerbeidzjan en nu wordt er dus ook het wereldkampioenschap BMX georganiseerd. Voor Amber is Bakoe niet haar eerste WK, zo startte ze ook al in het Britse Birmingham, Rotterdam en in eigen land in Zolder. “BMX blijft in de eerste plaats mijn hobby. Ik doe het heel graag, maar ik maak ook nog tijd voor andere dingen”, besluit Amber.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier