Altijd controverse als Klaas wint

© BELGA
Tom Vandenbussche

“Er zal veel controverse zijn. Maar als Klaas wint, is er eigenlijk altijd controverse.”

Net na afloop van een heerlijke titelstrijd in Erpe-Mere kwam het uit de mond van Sporza-presentator Karl Vannieuwkerke, nochtans een West-Vlaming in hart en nieren. Neen, slecht bedoeld was het zeker niet. En door zijn goede band met de koersfamilie Vermeersch uit Klerken – Karl koerste in het vorige decennium nog samen met Gianni’s vader Stefaan bij het Mez Team – ongetwijfeld goed ingelicht over het karakter van Klaas. Een karakter dat helemaal niet zo slecht is als velen laten uitschijnen.

De reacties op Facebook waren iets na vieren deze namiddag niet mals. Om er maar enkele te noemen. Van “de meest grijze muis uit de grote grijzemuizenclub pakt de bloemen” over “de slimste wint” en “wreed ziek moet hij geweest zijn” naar “slechte zaak voor de cross”. Het publiek in Erpe-Mere schotelde hem prompt een fluitconcert toe. Klaas zag het met lede maar tegelijk gelukzalige ogen toe. Hij had zijn tweede Belgische titel in 24 maanden beet. Eén langgerekte chapeau.

Klaas was in Erpe-Mere niet de slimste die won. Hij was simpelweg de sterkste. Op een parcours dat hem – ik citeer Klaas – “voor de volle 200 procent lag”. Wout Van Aert, duidelijk met zichzelf in de knoei, gaf ootmoedig toe dat hij in het eerste halfuur al heel diep moest gaan. Sven Nys ging duidelijk over zijn toeren toen topfavoriet Van Aert pech kende, een inspanning die hem later in de cross deed inbinden. Tom Meeusen is al het hele seizoen een prima tweede. En Kevin Pauwels, die was al blij dat hij de talloze looppassages in de kopgroep wist te overleven.

Alleen Klaas was outstanding: kracht, ervaring, loopvolume én frisheid. Zijn kopje deed spontaan terugdenken aan de Klaas die twee maanden geleden de traditiecross in Asper-Gavere – in gelijkaardige maar iets minder extreme omstandigheden – naar zijn hand zette. Frisheid die hij effectief te danken heeft aan zijn forfait voor de meeste crossen in de kerstperiode. Natuurlijk was Klaas echt ziek. Te ziek om een wedstrijd te rijden, maar niet ziek genoeg om niet te trainen. Dat haalde hij deze week in De Kijk van Klaas in Krant van West-Vlaanderen ook aan. Ondanks het mindere gevoel trainde Klaas de voorbije weken als een bezetene voort. Met het hoofd én de benen in verstandmodus, intussen zijn lichaam en hoofd de tijd schenkend om te herstellen van de virale infectie die hem teisterde.

Controverse, akkoord. Maar dat zal Klaas worst wezen. Op naar Tabor. Nog 21 dagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier