Al 13 West-Vlaamse medailles op BK piste

© www.eenfoto.be
Tom Vandenbussche

Op de Belgische pistekampioenschappen in de Gentse Blaarmeersen zijn de West-Vlamingen goed op dreef. Juniore Shari Bossuyt uit Bellegem was al goed voor vijf keer goud en ook Nicky Degrendele uit Varsenare, Thibo Destatsbader uit Lendelede, Jade Lenaers uit Markegem, Ayton Soenens uit Ingelmunster en Saartje Vandenbroucke uit Hollebeke waren al goed voor eremetaal.

Op de eerste dag van het BK op de piste in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent, beter bekend als de Blaarmeersen, beet Ayton Soenens uit Ingelmunster de West-Vlaamse medaillespits af. De nieuweling van CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare veroverde verrassend zilver in de puntenkoers. Jari Meersman uit Meulebeke werd 8ste, Jakov Beirlaen uit Waregem 11de en Andreas Deceuninck uit Moorsele 15de. Ayton Soenens werd daarnaast ook nog 4de op de 500 meter. Jari Meersman werd 10de, Jens Vancauwenberghe uit Bellegem 11de,Beirlaen 14de en Deceuninck16de.

Thibo Destatsbader uit Lendelede strandde op de 1.000 meter bij de juniores op de 4de plaats. Giel Barbry uit Torhout werd 10de, Dominik Litvinov uit Otegem 11de. Pieter Develtere uit Gits werd bij de elite 7de achter de derny’s.

Scherpe achtervolgingstijd van Bossuyt

Dinsdag, op tweede kerstdag, vond de tweede dag van de Belgische pistekampioenschappen plaats. Shari Bossuyt uit Bellegem veroverde haar eerste twee gouden medailles: op de individuele achtervolging en in de scratch, waarin eerstejaars Jade Lenaers uit Markegem brons behaalde. In de achtervolging over 2.000 meter zette Bossuyt een tijd neer van 2’33″785, goed voor een gemiddelde snelheid van ruim 47 km per uur. Bij de dames nieuwelingen werd Fien De Wispelaere uit Sint-Joris-Beernem 6de in de scratch.

Al 13 West-Vlaamse medailles op BK piste
© www.eenfoto.be

Al 13 West-Vlaamse medailles op BK piste
© www.eenfoto.be

Stijn Steels uit Meulebeke eindigde als 6de in de puntenkoers bij de elite. In diezelfde discipline was er bij de juniores een 8ste plaats voor Calvin Verbeeck uit Lauwe. Dominik Litvinov werd 14de, Giel Barbry 17de. Steels werd ook nog 4de in de scratch, waarin Pieter Develtere als 21ste eindigde. Bij de juniores werd Litvinov 8ste in de scratch, net voor Verbeeck. Barbry moest vrede nemen met plek 18.

Nog eens zeven vrouwelijke medailles

Woensdag vond in de Blaarmeersen de derde dag van het BK piste plaats. Saartje Vandenbroucke uit Hollebeke begon bij de dames elite uitstekend aan haar puntenkoers en legde finaal beslag op brons, na winnares Annelies Dom en Lotte Kopecky.

Al 13 West-Vlaamse medailles op BK piste
© www.eenfoto.be

Bij de juniores viel er dan weer niets te beginnen tegen een oppermachtige Shari Bossuyt, die de verzamelde tegenstand op een hoopje reed. Jade Lenaers moest vrede nemen met de 4de plaats. In de puntenkoers voor dames nieuwelingen eindigde Fien De Wispelaere als 7de, Emke De Keyser uit Bredene als 8ste.

Al 13 West-Vlaamse medailles op BK piste
© www.eenfoto.be

Daar stopte het niet bij. Ook in de keirin toonde Bossuyt zich de sterkste. Lenaers overleefde de reeksen niet en dat deed De Keyser bij de nieuwelingen evenmin. Op de 500 meter voor dames juniores voegde Bossuyt een vijfde gouden medaille aan haar palmares toe. Jade Lenaers maakte op kleine achterstand het West-Vlaamse feestje compleet met haar tweede BK-medaille.

Al 13 West-Vlaamse medailles op BK piste
© www.eenfoto.be

Intussen had ook Nicky Degrendele uit Varsenare in de keirin goud behaald en dat kunstje herhaalde ze op de 500 meter.

Al 13 West-Vlaamse medailles op BK piste
© www.eenfoto.be

Ook Thibo Destatsbader graaide een medaille mee. In de finale van de keirin moest hij enkel Tuur Dens voor zich dulden. Dominik Litvinov en Giel Barbry konden zich in de halve finale niet plaatsen voor de finale met zes renners. Bij de nieuwelingen was er dan weer een tweede medaille voor Ayton Soenens: brons in de scratch na Siebe Deweirdt en Noah Detalle. Beirlaen werd 16de, Deceuninck18de.

Al 13 West-Vlaamse medailles op BK piste
© www.eenfoto.be

In de ploegkoers voor elite eindigde Pieter Develtere met zijn gezel Maths Heinderson op de 7de plaats. Bij de juniores werd Calvin Verbeeck met Laurens Claeys 6de. Develtere was in de finale van de keirin ook nog goed voor een 5de plek. In de individuele achtervolging voor juniores plaatste uittredend winnaar Mathisse Grootaert uit Waregem zich met een derde tijd, maar in de kleine finale moest hij zijn meerdere erkennen in Rémi Materne. Bij de nieuwelingen strandde Lars Van Ryckeghem uit Aartrijke op de 6de plaats in de achtervolging. Ayton Soenens werd 13de, JakovBeirlaen 14de en Andreas Deceuninck 15de.

Sprint en omnium

Vrijdag staat het BK sprint geprogrammeerd. Het wordt uitkijken naar de dames elite (Nicky Degrendele) en de juniores (Thibo Destatsbader). Zaterdag sluit het BK omnium de week af. Dan kan Shari Bossuyt een 6de gouden plak aan haar lijstje toevoegen en verdedigt Jonas Rickaert de West-Vlaamse eer bij de elite.

De voorlopige medailleoogst

Shari Bossuyt: 5x goud (scratch, individuele achtervolging, 500 meter, keirin, puntenkoers). Nicky Degrendele: 2x goud (keirin, 500 meter). Thibo Destatsbader: 1x zilver (keirin). Jade Lenaers: 1x zilver (500 meter), 1x brons (scratch). Ayton Soenens: 1x zilver (puntenkoers), 1x brons (scratch). Saartje Vandenbroucke: 1x brons (puntenkoers).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier