Aiden Maes en Pascal Viaene nemen samen deel aan de mountainbikemeerdaagse Transpyr

Aiden Maes en Pascal Viaene zijn klaar voor de Transpyr Grand Raid MTB. (Foto CLY)
Redactie KW

Van 10 tot en met 17 juni nemen Aiden Maes en Pascal Viaene deel aan de Transpyr, een mountainbikewedstrijd door de Pyreneeën. Voor Pascal wordt het zijn tweede deelname nadat hij vijf jaar terug zwaar ten val was gekomen.

Het wordt alvast een helse uitdaging voor Aiden Maes (21) en Pascal Viaene (43), want tijdens deze zeven dagen moet het duo liefst 800 km afleggen door de Pyreneeën om van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan te rijden. Gelukkig zijn beide heren ervaren wielrenners.

“Ik heb gekoerst van mijn 12 tot mijn 21 jaar”, zegt Pascal, die in Zwevegem woont. “Bij de beloften ben ik ermee gestopt en ben ik overgestapt naar het mountainbiken. Beroepshalve ben ik postbode waar ik nog deels met de fiets rijd. Momenteel ben ik als Master B lid van een Tieltse recreatieve club. Ik neem ook geregeld deel aan mountainbikemarathons waarin ik steevast in de top 20 eindig. Ik ben een echt trainingsbeest, want ik zit elke week vier tot vijf dagen op de fiets. (lacht) Ik leef bijna als een prof.”

Via Luc Wante

Aiden Maes, zijn compagnon de route in de Pyreneeën, is beroepshalve aan de slag als mecanicien. “Ik ben ook al met wielrennen bezig sinds mijn 12de. Ik startte bij de aspiranten van de Molenspurters Meulebeke. Veldrijden is altijd mijn ding geweest”, aldus de Ingelmunsternaar, die als belofte uitkomt voor Asfra Racing Team. “Ik heb Pascal leren kennen via onze gemeenschappelijke trainer Luc Wante. We gingen al vaak samen mountainbiken en nu hebben we beslist om samen deel te nemen aan deze Transpyr.”

“In zeven dagen tijd moeten we 800 km en 20.000 hoogte-meters overbruggen in de Pyreneeën”

Voor Aiden wordt het zijn debuut in deze zevendaagse wedstrijd, Pascal nam vijf jaar geleden ook al eens deel. “Maar ik heb dan de strijd moeten staken na een zware valpartij”, blikt de Zwevegemnaar terug. “Ik zocht een partner om het nog eens te proberen en die vond ik in Ingelmunster met Aiden. Samen moeten we in zeven dagen tijd maar liefst 800 km afleggen. Niet eenvoudig.”

“Ik mag mee met de camper van de familie Maes, die ons naar de startplaats brengt. Deelnemen kost behoorlijk wat geld: 900 euro voor de wedstrijd alleen en dan heb je nog de hotelkosten. Het deelnemersveld is wel beperkt tot 800 teams van twee man. We starten aan de Middellandse Zee en rijden naar de Atlantische Oceaan. Deze trip behoort tot de tien zwaarste mountainbikeraces in de wereld.”

Overleven

“Onze ambitie is heel eenvoudig: gewoon proberen om elke rit te overleven. We hopen daar vanzelfsprekend in te slagen, want dergelijke wedstrijd is niet voor elk jaar weggelegd. We moeten ook zelf heel wat reservemateriaal meenemen, want elk team moet voor zichzelf zorgen. Veel kan er niet gerekend worden op de organisatie zelf. Voor ons is dit alvast een serieuze uitdaging met liefst 20.000 hoogtemeters.”

“Hoe dan ook: we zijn uitstekend op dit avontuur voorbereid. Ik reed intussen al drie keer de Alpentour Trophy in Oostenrijk zodat mijn compagnon een beetje kan delen in mijn ervaring. Wel is het de eerste keer dat we samen aan zo’n avontuur beginnen. We hebben er alvast alles aan gedaan tijdens onze voorbereiding om te kunnen slagen, maar er wachten ons onderweg nog veel obstakels”, besluit Pascal. (CLY)