Aerts schenkt werkgever Nys de zege in GP Sven Nys

© BELGA
Redactie KW

Toon Aerts heeft zondag in Baal de Grote Prijs Sven Nys gewonnen, de zevende en voorlaatste manche van de DVV Verzekeringen Trofee veldrijden. Wout Van Aert werd tweede, Michael Vanthourenhout streed zich naar een knappe derde plaats.

Geen moddercross in Baal, maar een omloop over een bevroren parcours en dat zinde Tom Meeusen wel die samen met ploegmaat Toon Aerts meteen na de start de wedstrijd in handen nam, stevig doortrok en de risico’s niet schuwde op het gladde parcours. Wout van Aert zat iets verderop en was meteen op achtervolgen aangewezen. De wereldkampioen leek zijn dagje niet te hebben en zag het duo al meteen 15 seconden pakken.

Van Aert probeerde wel in de achtervolging, maar slaagde er niet in de kloof te dichten, wellicht ook omdat hij even onzacht in aanraking kwam met een paaltje, en verzeilde in een groepje met Marlux-Napoleon Games ploegmaten Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout, Wietse Bosmans en Tim Merlier. Vooraan werkte het duo goed samen en groeide hun voorsprong. Van Aert leek zich neer te leggen bij de suprematie van de Telenet Fidea Lions, leek ook wat te sukkelen met zijn fiets, en bleef in het groepje met vier andere renners fietsen.

Stevige remonte Van Aert

Vanthourenhout zag zijn kans schoon op een mogelijke plek op het podium en liet zijn metgezellen achter. Vooraan profiteerde Aerts van een slipper van ploegmaat Meeusen en ging hij iets over halfweg cross solo op zoek naar de zege. Een valpartij even later in een greppel zorgde er voor dat Meeusen ook nog een tweede plek in rook zag opgaan. Vanthourenhout ging hem voorbij en hij kwam terecht in het groepje met Van Aert, maar ook daar zou hij de anderen nog moeten laten rijden. In de achtergrond kwam ook Klaas Vantornout, net terug in koers na ziekte, onzacht in aanraking met de bevroren omloop in Baal, had hij verzorging nodig door het Rode Kruis en haalde hij de finish niet.

Aerts schenkt werkgever Nys de zege in GP Sven Nys
© BELGA

Aerts zette vooraan door, intussen sloeg in de voorlaatste ronde de motor van Van Aert eindelijk aan. Hij ging op zoek naar Vanthourenhout, raapte de West-Vlaming op, ging er voorbij en in geen tijd bracht hij de voorsprong van Aerts in de slotronde terug van 19 naar 12 seconden. Het werd nog spannend voor de Europese kampioen, maar hij bezweek niet onder de druk en hield stand, goed voor de zege in de GP Sven Nys, manager van de ploeg waar Aerts voor rijdt.

Winnaar Aerts: “Geweldig om hier te winnen”

Al meteen na de start joegen ze het tempo de hoogte in en sloegen ze een mooie kloof. “Dat gaf me vleugels”, aldus Aerts, “als je zo kan starten en meteen een voorsprong hebt, in de cross van je patron, dan kan je dat tikkeltje extra. Bovendien had ik aan Tom een ideale leermeerster”, loofde Aerts zijn ploegmaat. “Ik hoefde maar zijn spoor te volgen in die moeilijke technische stroken en het zorgde ervoor dat ik op het eind perfect wist hoe ik die moest aanpakken.”

Aerts schenkt werkgever Nys de zege in GP Sven Nys
© BELGA

Wout van Aert kwam in de slotfase nog stevig opzetten, maar Aerts bezweek niet onder de druk. “Natuurlijk had ik schrik en werd ik wat nerveus, maar ik heb nooit gepanikeerd. Het was zaak om op de technische stroken voorzichtig te blijven en op de rechte stukken zo hard mogelijk door te trappen. Ik mocht geen foutjes maken en deed dat ook niet. Geweldig om hier te winnen, in een cross die zo belangrijk is voor onze ploeg. Onderweg voelde je ook de steun van het publiek, de fans schreeuwden mij vooruit.”

Vanthourenhout: “Groei stilaan naar topvorm”

De voorbije weken lijkt er een stijgende lijn te zitten in de prestaties van Michael Vanthourenhout. Het leverde hem een zesde plaats op in Bredene en Heusden-Zolder en een vijfde stek in de Azencross. Op nieuwjaarsdag mocht hij dan eindelijk weer het podium op met zijn derde plaats. Nochtans leek hij lange tijd op weg naar een tweede plaats, maar moest hij uiteindelijk een ontketende Van Aert voorrang geven. “Het was moeilijk om Wout bij te houden”, moest hij toegeven, “en ik wist ook wel dat hij nog een laatste snelle ronde uit de benen zou schudden. Dus moest ik hem laten gaan. Ik heb er dan nog alles aan gedaan om die derde plaats veilig te stellen. Hier kan ik mee leven.”

Aerts schenkt werkgever Nys de zege in GP Sven Nys
© BELGA

De West-Vlaming keert met een goed gevoel huiswaarts. “Ik groei naar mijn topvorm toe”, zei hij, “net op tijd, een week voor het BK. Als ploeg willen we daar meedoen voor een podiumplaats en misschien zit er wel iets meer in. Ons plan? Zo lang mogelijk Wout volgen en het hem zo moeilijk mogelijk maken.”

(Belga)